Setelah bangun lewat tetapi mesti datang awal? Dapatkan 6 cara ini

Jakarta - Terdapat banyak sebab orang bangun lewat. Ada yang bangun lewat kerana terpaksa menyelesaikan kerja, menghadapi masalah tidur, dan ada yang berjaga-jaga menonton permainan kelab bola sepak kegemaran mereka.

Tetapi apa jua alasannya, tidak boleh diganggu. Kerana kajian yang dilakukan di Korea Selatan mendapati bahawa orang yang selalu bangun malam berisiko terkena penyakit, seperti gula darah tinggi, dibandingkan dengan orang yang tidak bangun lambat. Kebiasaan bangun lewat juga dapat mengganggu tidur seseorang, sehingga mempengaruhi fungsi tubuh termasuk otak. Akibatnya, orang yang bangun lewat cenderung mengalami kesukaran untuk berkonsentrasi, mudah tertidur, dan mudah letih pada keesokan harinya. Oleh itu, agar anda tetap cergas untuk melakukan aktiviti setelah berjaga sepanjang malam, lihat petua untuk mengatasi rasa mengantuk setelah terjaga sepanjang malam di bawah, ayuh!

1. Cuci muka

Walaupun remeh, mencuci muka dengan air sejuk ternyata dapat mengatasi rasa mengantuk. Ini kerana air yang anda gunakan untuk mencuci muka dapat menyegarkan mata, jadi anda dapat lebih bersemangat. Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Keperibadian dan Psikologi Sosial malah menyebutkan bahawa terapi air dapat meneutralkan mood dan menghasilkan tenaga ketika anda merasa terbeban, anda tahu.

2. Minum Kopi

Tidur setelah bangun tidur adalah perkara biasa, tetapi jangan biarkan mengantuk mengganggu aktiviti anda. Jadi untuk mengatasi ini, anda boleh minum kopi setiap beberapa jam. Ini kerana kopi mengandungi kafein yang dapat menjadikan tubuh lebih cergas dan terjaga. Sekiranya anda tidak sensitif terhadap kafein, anda boleh mengambil sekurang-kurangnya 2-4 cawan kopi sehari, atau setara dengan 100-200 mg. Tetapi jangan biarkan pengambilan kopi anda melebihi dos harian yang diperlukan oleh badan, okey?

3. Minum Air

Bagi anda yang sensitif terhadap kafein, anda boleh mengatasi rasa mengantuk yang muncul setelah bangun lewat dengan minum banyak air. Ini kerana air yang anda minum akan diikat oleh darah, kemudian berfungsi untuk membekalkan oksigen ke otak. Sehingga cukup oksigen di otak dapat membuat anda terjaga. Sebaik-baiknya, anda perlu mengambil 2 liter air atau 8 gelas sehari untuk mengelakkan dehidrasi yang boleh membuat anda letih dan mengantuk.

4. Luangkan masa untuk tidur

Cara terbaik untuk mengatasi rasa mengantuk adalah tidur. Oleh itu, setelah memakan kafein, anda boleh meluangkan masa untuk berbaring sebentar. Ketepikan waktu sebentar untuk tidur, sekurang-kurangnya 10-30 minit agar badan lebih cergas setelah bangun tidur. Seboleh-bolehnya, elakkan tidur lebih dari 40 minit. Ini kerana tidur terlalu lama boleh membuat anda merasa pening ketika bangun tidur. Tapi tenanglah, pening akan hilang dan badan anda masih akan merasakan faedah tidur siang.

5. Terus Bergerak

Apabila anda diam lama, rasa mengantuk mungkin muncul. Jadi untuk mengelakkannya, anda perlu terus bergerak. Paling tidak, anda boleh melakukan aktiviti fizikal ringan seperti berjalan pantas, naik dan turun tangga, berlari di tempat, dan lain-lain. Walaupun sederhana, ia dapat meningkatkan prestasi dan kewaspadaan otak sehingga dapat membuat anda terjaga.

6. Elakkan Berbilang Tugas

Ini kerana tidur lewat boleh mengganggu ingatan kerja, jadi anda mungkin sukar melakukannya berbilang tugas kerana prestasi memori tidak optimum. Oleh itu elakkan seboleh-bolehnya berbilang tugas selepas anda terus bangun.

Walaupun tidak mengapa berjaga lewat. Tetapi, kerap bangun tidur boleh membahayakan kesihatan. Selain mempengaruhi pola tidur, bangun lewat juga dapat membuat sistem kekebalan tubuh menurun, penuaan kulit pramatang, berat badan berlebihan, hipertensi, kemurungan, dan kegemukan. strok .

Oleh itu, jika anda mengalami gangguan tidur yang memaksa anda untuk bangun lewat, anda perlu berbincang dengan doktor anda untuk mengetahui penyebabnya. Anda boleh memanfaatkan ciri tersebut Hubungi Doktor dalam aplikasi untuk berbincang dengan doktor melalui Berbual dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found