6 Petua Sihat untuk Mencegah Penyakit Jantung pada Usia Muda

Jakarta - Tahukah anda bahawa penyakit jantung adalah salah satu penyakit terbesar yang sering menyebabkan kematian seseorang? Penyakit jantung juga dikenali sebagai pembunuh senyap kerana pada umumnya penghidap penyakit jantung tidak menyedari bahawa mereka mempunyai penyakit jantung.

Baca juga: 5 Jenis Penyakit Berkaitan dengan Jantung

Penyakit jantung adalah penyakit yang berlaku kerana gangguan atau kelainan pada jantung. Secara amnya, penyakit jantung sering dikaitkan dengan usia seseorang. Usia tua memang menjadi faktor risiko seseorang mengalami penyakit jantung. Sebenarnya, bukan hanya seseorang yang memasuki usia tua, orang muda juga terdedah kepada penyakit jantung.

Ketahui Petua Sihat untuk Mencegah Penyakit Jantung pada Usia Muda

Bukan hanya usia, banyak faktor dapat meningkatkan risiko seseorang pada usia yang mudah untuk menghidap penyakit jantung. Gaya hidup, diet hingga sejarah keluarga adalah faktor yang meningkatkan risiko penyakit jantung pada seseorang pada usia muda.

Tetapi jangan risau, anda boleh mencegah penyakit jantung pada usia muda dengan melakukan petua sihat berikut:

1. Bersenam secara berkala

Salah satu cara untuk mencegah penyakit jantung yang boleh dilakukan seseorang pada usia muda atau tua adalah dengan melakukan senaman secara berkala. Melapor dari American Heart Association, lakukan senaman rutin seperti senamrobik setiap minggu atau senaman ringan, seperti berjalan santai. Semakin banyak aktiviti fizikal yang anda lakukan, jantung anda akan lebih sihat.

2. Elakkan Tabiat Merokok

Sekiranya anda mempunyai kebiasaan merokok pada usia muda, segera hindari kebiasaan ini. Tabiat merokok boleh meningkatkan risiko penyakit jantung. Ini kerana sebilangan kandungan rokok, seperti tar, karbon monoksida, dan nikotin boleh menyebabkan masalah jantung.

Baca juga: Waspada, ini adalah jenis penyakit jantung pada usia muda

3. Sapukan Diet Sihat

Sudah tentu, semasa anda masih muda, terdapat banyak jenis makanan menarik untuk dicuba. Namun, perhatikan isi makanan yang dimakan. Anda boleh mula menjalankan diet sihat yang membantu mengekalkan jantung yang sihat. Perbanyakkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran, makan daging ikan, makan roti gandum dan menggunakan minyak zaitun adalah beberapa cara untuk makan makanan. Menurut Mayo Clinic, hadkan pengambilan garam, gula, dan alkohol untuk menjaga kesihatan jantung anda.

4. Jaga berat badan anda

Lebih baik menjaga berat badan agar tetap ideal sehingga anda dapat mengelakkan penyakit jantung pada usia muda. Obesiti atau berat badan berlebihan boleh menjadi faktor risiko penyakit jantung. Bukan hanya penyakit jantung, kegemukan juga meningkatkan risiko tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, dan diabetes.

5. Menguruskan Tekanan dengan Baik

Lebih baik menguruskan tekanan yang dialami dengan betul. Tahap tekanan tinggi boleh menyebabkan seseorang menjalani diet dan gaya hidup yang tidak sihat. Akhirnya, keadaan ini dapat meningkatkan risiko penyakit jantung.

6. Lakukan Pemeriksaan Kesihatan Berkala

Penyakit jantung pada amnya jarang diketahui kerana pada awalnya tidak menimbulkan gejala serius. Terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mengatasi ini, iaitu melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala. Terdapat beberapa pemeriksaan yang perlu dilakukan secara berkala, seperti tekanan darah, kadar kolesterol jahat, dan kadar gula darah di dalam badan. Ingin melakukan pemeriksaan kesihatan tanpa masalah? Anda boleh memilih pemeriksaan makmal yang sesuai dengan keperluan anda melalui aplikasi . Lebih mudah, bukan?

Baca juga: Ketahui 3 Penyakit Jantung Yang Menyekat Kanak-kanak

Tidak ada yang salah dengan memperbanyak penggunaan air setiap hari. Keperluan cecair yang mencukupi dalam badan setiap hari dapat membantu anda menjaga jantung yang sihat. Dengan cara itu, anda dapat mengelakkan penyakit jantung, pada usia muda dan tua.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Strategi untuk Mencegah Penyakit Jantung
Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2020. Cara Membantu Mencegah Penyakit Jantung Pada Setiap Umur
Yayasan Jantung Inggeris. Diakses pada tahun 2020. Merokok


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found