Air mata keluar ketika menguap? Ternyata inilah alasannya

Jakarta - Pernahkah anda perhatikan bahawa mata anda berair seperti anda menangis setiap kali anda menguap? Tidak, ini tidak bermaksud anda menangis kerana air mata keluar. Anda menguap, dan ada sebab khusus mengapa mata anda menyiram ketika badan anda memberi isyarat untuk menguap. Tonton ulasan ini hingga akhir!

Sebenarnya, Mengapa Mulut Menguap?

Pernahkah anda terfikir mengapa anda menguap, terutamanya ketika anda mengantuk atau merasa bosan dan letih? Hingga kini belum diketahui punca menguap yang sering terjadi pada manusia. Sebilangan besar menganggap bahawa menguap berlaku kerana anda bosan, letih atau mengantuk. Sebabnya ialah, apabila anda merasa bosan atau letih, sistem yang berlaku di dalam badan melambatkan kerjanya untuk menjimatkan tenaga.

Nafas perlahan dan anda menyedut oksigen dengan lebih perlahan. Sehingga pengambilan untuk tubuh masih dipenuhi, tubuh memberi isyarat untuk menguap, sehingga lebih banyak oksigen masuk dan fungsi tubuh masih dapat berjalan sebagaimana mestinya.

Baca juga: 5 Punca Anda Selalunya Mengantuk Walaupun Anda Tidur Yang Cukup

Anggapan lain mengatakan bahawa menguap berfungsi untuk meregangkan paru-paru dan tisu sekitarnya. Regangan ini bertujuan untuk merehatkan sendi dan otot, meningkatkan degupan jantung dan meningkatkan aliran darah. Inilah sebabnya mengapa setelah menguap, anda akan lebih berwaspada.

Namun, keadaan ini tidak dapat dipastikan kebenarannya. Sebabnya, apabila badan mendapat cukup oksigen, anda masih boleh menguap. Begitu juga, kadar karbon dioksida yang tinggi dalam badan tidak semestinya membuat anda menguap.

Lalu, mengapa air mata keluar ketika menguap?

Jadi, mengapa mata menyiram ketika menguap? Menguap adalah gerakan membuka mulut anda, dan pada masa yang sama, mata anda ditutup, dan tulang pipi anda terangkat. Semua pergerakan ini mencetuskan kontraksi otot muka, dan menekan kelenjar air mata.

Tekanan ini menjadikan air mata yang tersimpan di kelenjar melepaskan dan membasahi sudut mata, membuat anda kelihatan seperti sedang menangis. Semakin kerap anda menguap, semakin kerap kelenjar air mata ini dimampatkan, dan semakin banyak air mata keluar, membuat anda kelihatan seperti anda menangis atau menangis.

Baca juga: Menguap Tanda Mengantuk atau Bijak?

Adakah biasa menguap tanpa menitiskan air mata?

Tidak perlu risau jika anda tidak menangis ketika menguap, kerana ini adalah hal yang biasa. Biasanya, ketiadaan air mata ketika menguap berlaku pada orang dengan kelenjar air mata yang besar.

Bukan hanya itu, mata kering boleh menjadi sebab mengapa mata anda tidak melepaskan air ketika anda menguap. Keadaan ini sering berlaku ketika anda berada di kawasan pantai yang berangin. Walau bagaimanapun, penyumbatan kelenjar air mata dan penyumbatan saluran air mata juga boleh mengakibatkan ketiadaan air mata ketika menguap.

Baca juga: 6 Cara Semula Jadi untuk Mengatasi Sindrom Mata Kering

Walau bagaimanapun, jika mata anda sangat kering yang membuat anda merasa gejala yang tidak biasa, anda boleh segera menghubungi doktor anda untuk memeriksa keadaan kesihatan mata anda. Rawatan segera membantu mengurangkan kesan negatif, jadi rawatan menjadi lebih mudah dilakukan. Anda boleh menghubungi dan membuat janji temu dengan doktor di hospital terdekat ke tempat kediaman anda atau hospital yang anda mahukan di sini. Bukan hanya itu, anda juga boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut , tentu dengan muat turun aplikasi pertama di telefon anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found