Ini adalah Prosedur Pembedahan Lasik untuk Mengatasi Rabun

Jakarta - Sejak pertama kali diperkenalkan di Indonesia oleh Jakarta Eye Center pada tahun 1997, popularitas lasik sebagai prosedur untuk merawat rabun jauh meningkat. Akronim untuk keratomileusis in situ yang dibantu laser, LASIK adalah prosedur pembedahan yang dilakukan untuk merawat rabun jauh, rabun jauh, dan astigmatisme.

Seperti namanya, prosedur LASIK dilakukan dengan menggunakan laser khas untuk membentuk kornea dan memperbaiki cara mata memfokuskan cahaya yang memasuki retina di bahagian belakang mata. Dalam prosedur tersebut, doktor akan membuat kepingan nipis (lapisan pembuka) di kornea, melipatnya kembali, kemudian mengeluarkan sebahagian tisu kornea yang mendasari menggunakan laser excimer , dan kemudian kembali ke tempat asalnya.

Baca juga: Ketahui faedah dan risiko LASIK mata

Prosedur Lasik untuk Merawat Rabun

Prosedur LASIK untuk merawat rabun jauh dilakukan untuk membengkokkan kornea yang terlalu rata. Berbeza dengan prosedur LASIK untuk rabun jauh yang dilakukan untuk meratakan kornea yang terlalu tajam melengkung. Inilah prosedurnya:

 • Pesakit atau orang yang rabun jauh akan diminta untuk berbaring di bawah alat pembedahan yang dipanggil laser excimer . Kemudian, mata akan diberi beberapa tetes anestetik topikal sehingga tidak terasa sakit.
 • Pemegang kelopak mata akan diletakkan untuk menjaga mata terbuka dan mencegah pesakit berkedip.
 • Doktor akan meletakkan cincin penghisap pada mata terbuka, untuk meratakan kornea dan mencegah pergerakan mata. Pesakit mungkin merasakan tekanan, seperti ketika menekan mata dengan jari, dan penglihatan mungkin redup atau gelap.
 • Kemudian, setelah kornea diratakan, kepak dibuat menggunakan alat bedah mikro seperti laser atau pisau bedah.
 • Flap kemudian diangkat dan dilipat ke belakang, kemudian laser excimer akan mengukur mata sebelum pengaturcaraan.
 • Seterusnya, doktor akan memeriksa sama ada laser berada dalam kedudukan yang betul atau tidak. Setelah laser berjaya menembusi tisu kornea, doktor akan meletakkan kembali kepak ke dalam dan melicinkan sisi. Proses sehingga kepak dilekatkan sepenuhnya ke tisu kornea mengambil masa 2-5 minit, tanpa memerlukan jahitan.
 • Setelah semua prosedur selesai, doktor akan memberikan titisan mata khas dan pelindung mata untuk mengelakkan geseran pada mata.

Baca juga: Sebab-Sebab Penglihatan Ringkas Yang Anda Perlu Tahu dan Pencegahannya

Pemulihan selepas prosedur LASIK biasanya memakan masa sekitar 3-6 bulan, sehingga mata dapat melihat dengan baik. Untuk menyokong pemulihan, perkara berikut perlu dilakukan:

 • Jangan gunakan solekan mata selama 2 minggu selepas prosedur pembedahan LASIK.
 • Elakkan aktiviti fizikal atau senaman yang berat selama 1 bulan, dan elakkan melakukan senaman selama 3 hari selepas pembedahan.
 • Gunakan pelindung mata pada waktu malam selama 1 bulan.
 • Jangan berenang, rendam jakuzi , atau mandi di air panas selama 2 bulan selepas pembedahan.

Selain itu, patuhi semua yang diperintahkan oleh doktor, agar proses pemulihan dapat dilakukan dengan optimum. Sekiranya sesuatu masih belum jelas, anda boleh muat turun permohonan untuk bertanya lebih lanjut kepada doktor mata, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Baca juga: Bukan hanya menyerang ibu bapa, rabun jauh juga dapat dialami oleh anak-anak

Persediaan Sebelum Prosedur Pembedahan Lasik

Tidak hanya selepas itu, anda juga perlu mengetahui persiapan apa yang dapat dilakukan sebelum prosedur pembedahan lasik, untuk mendapatkan hasil yang terbaik. Rujuk dengan doktor mata anda tentang apa yang anda boleh dan tidak boleh lakukan sebelum menjalani pembedahan LASIK.

Secara amnya, doktor akan melarang penggunaan kanta lekap selama 2 minggu sebelum penilaian awal dijalankan. Kemudian, beberapa hari sebelum prosedur pembedahan LASIK, anda juga harus mengelakkan penggunaan krim, losyen, alat solek, atau minyak wangi, terutama di sekitar kawasan mata.

Rujukan:
Akademi Oftalmologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. LASIK - Pembedahan Mata Laser.
Pentadbiran Makanan dan Dadah AS. Diakses pada tahun 2020. Lasik - Apa yang harus saya harapkan sebelum, semasa, dan selepas pembedahan?
Penglihatan Berkualiti. Diakses pada tahun 2020. Fakta & Mitos LASIK.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found