Sebab-sebab Wanita Hamil mudah dijangkiti Vitamin B12 dan Anemia Kekurangan Folat

, Jakarta - Wanita hamil terdedah kepada kekurangan vitamin B12 jika mereka tidak mengambil cukup daging, susu atau telur. Vitamin ini hanya terdapat dalam produk haiwan. Kekurangan vitamin semasa mengandung boleh membawa kesan yang besar kepada janin.

Tahap rendahnya vitamin B12 dikaitkan dengan peningkatan risiko kelahiran prematur dan penyebab separuh daripada semua kematian. Secara amnya, berat lahir rendah dan kelahiran pramatang menyumbang separuh daripada semua kematian bayi pada 28 hari pertama selepas kelahiran. Oleh itu, diet wanita hamil sangat penting untuk janin dan kehamilan.

Vitamin B12 adalah nutrien penting yang hanya terdapat pada produk yang berasal dari haiwan, seperti daging, susu, dan telur. Wanita hamil yang makan terlalu sedikit makanan haiwan meningkatkan risiko mengalami kekurangan vitamin B12.

Baca juga: Ini adalah 4 perkara yang harus diketahui oleh ibu bapa sekiranya anak mereka dilahirkan sebelum waktunya

Vitamin B12 diperlukan untuk fungsi tubuh yang penting, termasuk pengeluaran sel darah merah dan tenaga untuk metabolisme sel. Kekurangan vitamin B12 boleh menyebabkan anemia dan kerosakan teruk pada sistem saraf. Tubuh tidak dapat menghasilkan vitamin itu sendiri.

Kepekatan vitamin B12 dalam darah yang rendah mungkin berkaitan dengan faktor lain, seperti kekurangan zat makanan dan kemiskinan, yang juga dapat mempengaruhi berat lahir dan panjang kehamilan.

Oleh itu, jika anda merancang untuk hamil, maka lebih baik bagi calon ibu untuk mengambil asid folik yang sangat penting untuk perkembangan kesihatan. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), vitamin B12 sangat penting untuk mencegah gangguan saluran saraf dan kecacatan neurologi lain pada bayi dan malangnya sebanyak 1 dari 20 orang dewasa kekurangan vitamin penting ini. Vitamin B12 penting kerana ia membantu menjaga kesihatan saraf dan sel-sel darah dan menjadikan DNA, bahan genetik dalam semua sel.

Baca juga: Berapakah berat bayi yang ideal semasa lahir?

Gejala Kekurangan Vitamin B12

Penting untuk mengenal pasti kekurangan vitamin B12, di mana gejala termasuk kelemahan, keletihan, pening, degupan jantung dan pernafasan yang cepat, kulit pucat, lidah sakit, dan lebam atau pendarahan yang mudah. Selain itu, gusi berdarah, sakit perut, penurunan berat badan, dan cirit-birit atau sembelit.

Penyebab utama kekurangan termasuk penyerapan vitamin B12 dari makanan, anemia merosakkan, malabsorpsi pasca operasi, dan kekurangan makanan. Tetapi dalam kebanyakan kes, penyebab kekurangan vitamin B12 tidak diketahui. Risiko kekurangan vitamin B12 dapat dinilai oleh doktor berdasarkan gejala, diet, sejarah perubatan dan pembedahan sebelumnya, dan jumlah sel darah lengkap.

Oleh itu, Anda Tidak Mendapat Anemia Kekurangan Vitamin B12 dan Folat

Menjaga diet yang sihat dan seimbang di semua peringkat kehidupan adalah mustahak, tetapi ketika anda hamil anda mempunyai lebih banyak alasan untuk menjaga badan anda dan memastikan anak anda membesar menjadi bayi yang kuat dan sihat.

Vitamin B Complex adalah aspek penting dalam pemakanan semasa kehamilan, terutama vitamin B6, B9, dan B12. Ketiga-tiga ini secara khusus membantu mengurangkan risiko kecacatan kelahiran serta melegakan beberapa gejala kehamilan.

Baca juga: Makanan Terbaik untuk Kehamilan Trimester Pertama

Inilah sebabnya mengapa mengambil vitamin pranatal yang berkualiti adalah kaedah terbaik untuk memastikan anda mendapat semua vitamin yang anda dan bayi perlukan untuk kehamilan yang sihat. Sudah tentu, vitamin pranatal tidak bertujuan untuk menggantikan diet yang sihat, tetapi untuk menyokongnya.

Kekurangan vitamin B12 dan folat juga sering dialami oleh ibu-ibu yang vegan atau vegetarian kerana mereka tidak memakan produk haiwan. Oleh itu, segera berjumpa doktor apa yang harus dilakukan agar ibu dan anak tetap sihat walaupun menjalani kehidupan vegan atau vegetarian.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai sebab-sebab wanita hamil rentan terhadap vitamin B12 dan anemia kekurangan folat, serta cara menerapkan gaya hidup sihat dan diet yang sihat, anda boleh bertanya terus kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found