4 Rawatan untuk Penghidap Kanser Endometrial

, Jakarta - Adakah anda pernah mendengar istilah barah endometrium sebelumnya? Kanser jenis ini adalah barah yang tumbuh di lapisan sel yang membentuk lapisan rahim. Rahim sendiri adalah organ berongga, di mana pertumbuhan janin berlaku. Sekiranya seorang wanita menghidap barah endometrium. Berikut adalah langkah-langkah rawatan yang mesti dilakukan.

Baca juga: Harus Tahu, Baris Pemeriksaan Kesihatan untuk 13 Jenis Kanser

Langkah Rawatan untuk Orang yang Menghidap Kanser Endometrial

Langkah-langkah rawatan untuk penderita kanser endometrium akan ditentukan dari tahap atau tahap penyebaran sel-sel barah, keadaan kesihatan keseluruhan pesakit, jenis barah endometrium dan ukuran tumor, serta lokasi barah yang tumbuh di rahim. Beberapa jenis rawatan yang boleh dilakukan, iaitu:

Baca juga: Tahap Tahap Kanser Endometrial Yang Perlu Anda Ketahui

  • Operasi

Setakat ini, pembedahan adalah langkah rawatan yang berkesan dalam merawat barah endometrium. Prosedur ini dilakukan sekiranya barah masih di peringkat awal. Terdapat dua jenis pembedahan yang boleh dilakukan, iaitu histerektomi dan histerektomi salpingo-ooforektomi .

Histerektomi adalah prosedur pembedahan yang menyebabkan penghidapnya tidak dapat hamil selama-lamanya. Sementara itu, salpingo-ooforektomi adalah prosedur untuk membuang ovari dan telur. Operasi ini juga boleh menyebabkan penghidapnya tidak dapat hamil di kemudian hari.

  • Kemoterapi

Prosedur kemoterapi dilakukan dengan memberi ubat yang dapat membunuh sel barah di dalam badan dan mencegah penyebarannya.

  • Terapi Sinaran atau Radioterapi

Prosedur terapi radiasi dilakukan dengan menggunakan pancaran tenaga tinggi untuk memusnahkan sel barah. Prosedur ini biasanya digabungkan dengan kemoterapi untuk hasil yang maksimum.

Terdapat dua jenis radioterapi, iaitu radioterapi luaran dan dalaman. Radioterapi luaran adalah prosedur yang dilakukan dengan menggunakan mesin pada bahagian tubuh yang terkena barah. Sementara itu, radioterapi dalaman adalah prosedur yang dilakukan dengan meletakkan bahan radioaktif ke dalam vagina.

  • Terapi Hormon

Langkah rawatan ini dilakukan dengan menggunakan ubat-ubatan yang dapat mempengaruhi kadar hormon di dalam badan. Langkah rawatan ini dilakukan pada orang dengan barah endometrium maju, yang sel barunya telah menyebar di luar rahim. Terdapat dua jenis terapi yang dilakukan, yaitu meningkatkan hormon progesteron untuk menghambat sel barah dan menurunkan hormon estrogen untuk memusnahkan sel barah yang perkembangannya bergantung pada estrogen.

Kanser endometrium akan dikenali oleh gejala yang muncul pada penghidapnya. Namun, tidak berhenti di situ, satu siri ujian lanjutan juga diperlukan untuk memperkuatkan kehadiran sel-sel abnormal yang tumbuh di rahim. Sekiranya diketahui, proses rawatan akan dilakukan dengan langkah-langkah di atas.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai perkara-perkara yang harus dilakukan sebelum, semasa, dan setelah menjalani beberapa rawatan, sila berbincang secara langsung dengan doktor pakar mengenai permohonan tersebut. untuk mendapatkan maklumat yang anda perlukan.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan 3 Komplikasi yang Disebabkan oleh Kanser Endometrial

Langkah-langkah Mencegah Kanser Endometrial

Dalam kebanyakan kes, barah endometrium tidak dapat dicegah. Walau bagaimanapun, melakukan PAP smear secara rutin dapat mengesan gangguan awal pada rahim. Di samping itu, gunakan pil perancang, seperti pil kawalan kelahiran dan jaga berat badan yang ideal dengan mengikuti diet yang sihat. Jangan lupa untuk bersenam secara teratur, sekurang-kurangnya tiga kali seminggu. Kanser endometrium yang didiagnosis lewat dan telah memasuki tahap lanjut akan membahayakan nyawa penghidapnya.

Rujukan:
WebMD. Diakses 2019. Memahami Kanser Endometrial.
American College of Obstetricians and Gynecologists. Diakses pada 2019. Kanser Endometrial.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found