5 Masalah Umum yang dijumpai pada Kanak-kanak dengan Ibu Bekerja

, Jakarta - Meningkatkan pendapatan keluarga dan realisasi diri ibu adalah dua sebab utama ibu memilih untuk bekerja. Menurut kajian yang dilakukan oleh Sekolah Perniagaan Harvard Mengenai ibu yang bekerja dan hubungannya dengan kerjaya masa depan anak-anak mereka, didapati bahawa anak-anak ibu yang bekerja memegang jawatan pengurusan dalam kerjaya masa depan mereka.

Terdapat banyak kajian yang menggambarkan kesan terhadap anak-anak ketika ibu bekerja yang sebenarnya rata-rata memberikan perkembangan positif pada masa depan anak-anak mereka. Selain kemungkinan mempunyai kerjaya yang baik di masa depan. Merdeka dan tidak mudah berputus asa adalah watak yang akan terbangun pada anak-anak yang mempunyai ibu yang bekerja.

Penjelasan mengenai ketahanan yang diperoleh anak-anak dari ibu yang bekerja adalah kerana anak-anak terbiasa melihat rutin ibunya membahagikan masa antara pekerjaan dan rumah tangga, sehingga menjadi contoh yang baik dan secara tidak langsung memberikan pesan penanaman kehidupan yang merupakan ketentuan untuk dilihat oleh anak-anak ke masa depan.

Walaupun pada masa akan datang perkembangan anak-anak dapat menuju ke arah yang lebih baik, tetapi itu tidak bererti tanpa masalah. Masih ada harga yang perlu dibayar untuk ketiadaan ibu dari pertumbuhan dan perkembangan anak. Terutama jika ternyata si ibu tidak menebus masa yang hilang atau tidak memberi pemahaman kepada anak tentang kerjaya yang sedang dilalui. (Baca juga: Ketahui Berat Bayi yang Ideal)

Berikut adalah 5 masalah yang sering dihadapi pada anak-anak dengan ibu yang bekerja:

  1. Kehilangan Momen Bersama Ibu Bapa

Kesibukan mungkin menyebabkan ibu tidak menghadiri beberapa acara penting anak. Contohnya, festival di sekolah, pengedaran kad laporan, atau perjumpaan guru dan ibu bapa yang sering diadakan pada waktu-waktu tertentu.

  1. Tidak yakin

Kesan kepada anak-anak ketika ibu bekerja juga dapat memberi rasa tidak selamat kepada anak-anak. Melihat rakan-rakan lain dijemput oleh ibu bapa mereka dan menikmati festival sekolah bersama-sama, boleh menyebabkan perasaan rendah diri kerana mereka tidak dapat merasakan kegembiraan yang sama dengan rakan mereka.

  1. Senyap

Kecenderungan anak-anak ketika mereka menghabiskan lebih sedikit masa dengan ibu mereka adalah untuk diam. Anak-anak menjadi lebih senang menjaga perasaan kerana ibu sepertinya tidak mempunyai masa untuk mendengar ceritanya. Bagus, tidak kira betapa sibuknya ibu, dia cuba bertanya tentang keadaan anaknya, seperti bagaimana dia berada di sekolah, sehingga anak itu tetap merasakan perhatian dan tidak kehilangan sosok ibunya sebagai pencerita.

  1. Kemungkinan Anak Lebih Dekat dengan Pengasuh Anak

Ibu pasti pernah mendengar istilah "anak" pengasuh bayi “Ini berlaku apabila ibu yang bekerja tidak meluangkan masa untuk anak-anak mereka di rumah. Kedekatan anak dengan pengasuh bayi Ini akan menjadikan anak-anak kehilangan teladan mereka yang sebenarnya, iaitu ibu bapa mereka sendiri. Anak yang terlalu dekat pengasuh bayi juga mempunyai kecenderungan untuk lebih banyak mendengar pengasuh mereka daripada ibu mereka sendiri.

  1. Rasa sunyi

Namun, tidak ada yang dapat menggantikan cinta seorang ibu terhadap anaknya. Walaupun ada pengasuh bayi , pembantu rumah tangga, atau rakan yang menyenangkan, anak-anak masih memerlukan perhatian ibu bapa untuk melengkapkan pertumbuhan dan perkembangan mereka. Menjawab pertanyaannya tentang dunia, berkawan dengan cerita tentang perasaannya terhadap pengalaman baru di sekolah, atau persekitarannya. Jangan biarkan anak mendapat pemahaman yang salah mengenai maklumat hanya kerana ibu sibuk bekerja.

Sekiranya ibu ingin mengetahui lebih lanjut mengenai keibubapaan terbaik untuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak, anda boleh bertanya terus kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor, ibu boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .