Cara Mencegah Gangguan Penyalahgunaan Bahan pada Remaja Cara Mencegah Gangguan Penyalahgunaan Bahan pada Remaja

, Jakarta - Siapa kata penyalahgunaan bahan seperti narkotik, psikotropika, dan bahan ketagihan (Dadah) hanya berlaku di kalangan orang dewasa? Malah, data dari Badan Narkotik Nasional (BNN) mengatakan, prevalensi penyalahgunaan dadah di kalangan pelajar di 13 ibu kota provinsi di Indonesia telah mencapai 3.2 peratus. Angka itu kira-kira setara dengan 2.29 juta orang. Tidak sedikit, bukan?

Apa yang anda fikir adalah alasannya? Dalam kebanyakan kes, penyalahgunaan dadah pada remaja disebabkan oleh rasa ingin tahu yang tinggi, yang akhirnya menjadi kebiasaan. Selain itu, gangguan penyalahgunaan bahan ini juga dapat dipicu oleh masalah dalam hidupnya, atau berkawan dengan penagih dadah.

Jadi, bagaimana untuk mencegah penyalahgunaan dadah di kalangan remaja? Jadi, berikut adalah beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa.

Baca juga: Ketagihan Dadah Mempengaruhi Fungsi Otak, Benarkah?

1. Beri Pengetahuan Asas mengenai Dadah

Kanak-kanak yang banyak mengetahui risiko alkohol dan penyalahgunaan dadah dari ibu bapa mereka cenderung 50% untuk menyalahgunakannya. Oleh itu, berikan pendidikan dan maklumat kepada anak-anak dari usia dini. Bermula dari bahaya penggunaan dadah, hingga cara menolak ketika orang lain menawarkan ubat kepadanya.

2. Menjelaskan Mengenai Harapan Ibu Bapa

Ibu bapa dapat membina kepercayaan kepada anak-anak mereka dengan mempunyai peraturan yang jelas dan konsisten. Beritahu mereka bahawa penggunaan dadah tidak dibenarkan kerana:

 • Melanggar undang-undang.
 • Tubuh masih tumbuh dan otak masih berkembang pada zaman kanak-kanak atau remaja. Ingat bahawa ubat boleh merosakkan ingatan dan merosakkan otak secara kekal.
 • Menggunakan dadah pada masa remaja menjadikan kanak-kanak cenderung menjadi ketagih, malah melakukan jenayah.
 • Pengguna dadah lebih cenderung membuat keputusan yang buruk ketika berada di bawah pengaruh dadah.

Baca lebih lanjut : Jenis Dadah Yang Perlu Anda Ketahui

3. Terlibat dalam Kehidupan Kanak-kanak

Kanak-kanak cenderung menggunakan ubat-ubatan apabila tidak dijaga oleh ibu bapa mereka. Oleh itu, cubalah untuk lebih terlibat dalam kehidupan anak anda, misalnya dengan:

 • Dengarkan anak kecil anda dan cuba tanyakan kepada mereka mengenai perkara yang mereka sukai.
 • Bersikap empati apabila mereka mempunyai masalah dengan rakan mereka.
 • Apabila anak anda kelihatan marah atau marah, mulakan perbualan dengan pemerhatian seperti "Anda kelihatan sedih" atau "Anda kelihatan tertekan."
 • Makan malam dengan anak anda sekurang-kurangnya empat kali seminggu.
 • Kenali rakan anak anda dan ibu bapa mereka.
 • Semasa anak anda pergi ke rumah rakan, pastikan ada orang dewasa yang memerhatikan mereka.
 • Ingatkan anak anda bahawa mereka boleh menghubungi anda setiap kali mereka menghadapi masalah.

Selain tiga perkara di atas, berikut adalah cara untuk mencegah penyalahgunaan dadah pada remaja, menurut Badan Narkotik Nasional dan Badan Penduduk dan Perancangan Keluarga Nasional (BKKBN).

 1. Berikan maklumat dengan teliti. Elakkan maklumat sensasi dan bercita-cita tinggi. Kerana, ini sebenarnya akan menarik bagi mereka untuk menguji kebenaran dan mendorong keberanian.
 2. Ketahui dengan baik ciri-ciri kanak-kanak yang berisiko tinggi untuk menggunakan dadah, sama ada mereka berada di peringkat percubaan, orang biasa, pengguna biasa atau mereka yang telah melewatkannya.
 3. Berikan sokongan dan rawatan moral, jika anak itu mengalami atau menghadapi krisis dalam hidupnya.
 4. Ibu bapa mesti mempunyai pengetahuan yang jelas mengenai ubat-ubatan, untuk memberi taklimat kepada anak-anak mengenai keganasan dadah dan cara menghindarinya.
 5. Elakkan terlalu yakin bahawa anak anda sempurna dan tidak mempunyai masalah.
 6. Jangan teragak-agak untuk memantau dan mencari penyebab perubahan tingkah laku dan tingkah laku pada anak-anak mereka.
 7. Periksa keadaan bilik secara berkala jika anak mempunyai bilik peribadi, pakaian usang, beg sekolah, dan sifat lain. Semasa melakukannya, ibu bapa memerlukan strategi yang baik agar tidak menimbulkan konflik dengan anak-anak mereka.
 8. Jadilah model dan teladan yang baik untuk anak-anak mereka, serta bertindak sebagai rakan.

Baca juga: Selain Kerosakan Sel, Apa Bahaya Dadah?

Sekarang, agar anak-anak dilindungi dari bahaya dadah, tidak ada salahnya ibu bapa menggunakan kaedah di atas untuk kebaikan anak-anak mereka di masa depan. Ibu juga boleh bertanya secara langsung kepada ahli psikologi atau doktor pakar mengenai cara mencegah penyalahgunaan dadah, atau kesan buruk ubat-ubatan terhadap kesihatan melalui aplikasi .

Rujukan:
Perkongsian untuk New Hampshire Bebas Dadah. Diakses pada tahun 2020. 7 cara untuk melindungi anak anda
BNN. Diakses pada tahun 2020. Pencegahan Penyalahgunaan Dadah
BNN. Diakses pada tahun 2020. Penggunaan Narkotik Di Kalangan Remaja meningkat
BKKBN. Strategi Mudah untuk Mencegah Penggunaan Dadah Melalui Keluarga.