Inilah Rawatan Perubatan untuk Mengatasi Ovum yang Bermasalah

, Jakarta - Ovum berdarah alias gestasi anembryonik adalah gangguan kehamilan yang boleh berlaku. Keadaan ini menyebabkan seorang wanita mengalami kehamilan anembryonik atau kehamilan yang tidak mengandung embrio, walaupun terdapat persenyawaan di rahim. Gangguan ini sering menjadi penyebab wanita hamil mengalami keguguran pada trimester pertama atau pada tiga bulan pertama kehamilan.

Keadaan ini boleh berlaku kerana kelainan kromosom pada janin yang sedang berkembang. Kerana itu, tubuh wanita hamil mula sedar, dan segera menghentikan kehamilan. Oleh kerana itu, terdapat keguguran atau kegagalan dalam perkembangan calon janin. Terdapat beberapa faktor yang boleh mencetuskan berlakunya kelainan kromosom pada kehamilan. Walau bagaimanapun, keadaan ini paling kerap berlaku kerana pembelahan sel yang tidak sempurna, dan kualiti telur dan sperma yang buruk.

Baca juga: 4 Jenis Kelainan pada Kehamilan

Semasa mengalami ovum berdarah , kantung kehamilan akan kosong, tetapi tetap berada di rahim. Untuk mengatasi ini, tindakan perubatan segera diperlukan. Jadi, bagaimana rawatan perubatan dapat diatasi ovum berdarah ?

Rawatan Perubatan untuk Ovum yang Bermasalah

Semasa mengalami gangguan kehamilan ovum berdarah , seorang wanita memerlukan rawatan perubatan segera. Tujuannya adalah untuk membuang atau membuang kantung kehamilan yang kosong dari rahim. Prosedur yang akan dilakukan untuk mengatasi tindakan ini adalah curettage (curettage). Walau bagaimanapun, pemeriksaan awal diperlukan, misalnya dengan ultrasound, untuk mengetahui sama ada wanita benar-benar mempunyai ovum berdarah atau tidak.

Selain kuretasi, mengatasi ovum berdarah Ia juga boleh dilakukan dengan pemberian ubat-ubatan tertentu. Penggunaan ubat bertujuan untuk membantu membuang rahim kosong, tetapi jika masih mungkin, seorang wanita boleh memilih untuk membiarkan rahim jatuh secara semula jadi. Keguguran biasanya berlaku beberapa minggu selepas kehamilan ditamatkan.

Baca juga: 3 Jenis Gangguan Plasenta dan Cara Mengatasinya

Selalunya Tanpa Disedari

Malangnya, keadaan ini sering tidak disedari sehingga keguguran berlaku. Walaupun begitu, ovum berdarah, biasanya hanya akan menyerang seorang wanita sekali. Untuk mengelakkan gangguan ini, anda harus mula menerapkan gaya hidup sihat sebaik sahaja anda dinyatakan hamil. Di samping itu, juga elakkan minum alkohol dan merokok sehingga kandungannya tetap sihat.

Uniknya, wanita yang mengalami ovum berdarah, Pada mulanya, anda akan mengalami tanda-tanda kehamilan yang normal, seperti haid lewat, hasil ujian kehamilan positif, mual dan muntah serta sakit payudara. Ketika kehamilan berlangsung, tanda-tanda keguguran mulai muncul, seperti bintik atau pendarahan dari kawasan intim, kekejangan perut, dan jumlah darah haid yang terasa lebih banyak daripada biasanya.

Keadaan ini juga sering tidak disedari kerana kadangkala keputusan ujian kehamilan masih menunjukkan hasil yang positif. Ini berlaku kerana tahap hormon hCG ( gonadotropin korionik manusia) yang masih tinggi. Hormon ini dihasilkan oleh plasenta dan kadarnya dapat terus meningkat walaupun embrio tidak berkembang. Sekiranya anda merasakan simptom-simptom ini, segera lakukan pemeriksaan kepada pakar obstetrik untuk memastikan keadaan rahim dengan pasti.

Baca juga: Apa Yang Terjadi Ketika Wanita Hamil Mempercayai Mitos Terlalu Banyak

Mengekalkan kehamilan juga boleh dilakukan dengan mengambil makanan tambahan atau vitamin khas. Tetapi, jangan lupa untuk selalu berbincang dengan doktor anda dalam memilih makanan tambahan. Sekiranya anda sudah mempunyai preskripsi, beli makanan tambahan dan produk kesihatan lain dalam aplikasi , hanya! Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found