Perubahan Payudara Boleh Menjadi Tanda Kehamilan

Jakarta - Cara termudah untuk mengetahui sama ada anda hamil atau tidak adalah menggunakan pek ujian atau kit ujian kehamilan. Walau bagaimanapun, sebenarnya terdapat tanda-tanda kehamilan yang boleh anda ketahui, anda tahu. Bukan hanya haid yang lewat, kerana sebilangan wanita mempunyai kitaran yang tidak teratur, jadi mereka mungkin tidak menyedarinya.

Tetapi juga perubahan pada payudara dan puting. Apakah perubahan payudara yang dialami sebagai tanda kehamilan? Ketahui lebih lanjut dalam perbincangan yang berikut.

Baca juga: Kenali lebih dekat dengan Program Kehamilan

Apakah Perubahan Payudara yang Menjadi Ciri Hamil?

Menyambut kehamilan, tubuh akan menunjukkan pelbagai isyarat. Yang dapat dirasakan adalah perubahan pada payudara, yang terasa lebih kencang. Dalam beberapa kes, payudara juga boleh terasa sedikit sakit, sensitif, tidak selesa, lebih besar dan lebih berat daripada biasa.

Bukan hanya itu, perubahan yang menjadi ciri kehamilan juga berlaku pada puting susu. Di kawasan sekitar puting, urat mungkin muncul, berwarna gelap, dan ukurannya melebar. Ciri-ciri kehamilan ini biasanya mulai berlaku pada kehamilan 4-6 minggu, sementara perubahan pada puting bermula sekitar minggu ke-11 kehamilan.

Pelbagai perubahan pada payudara dan puting berlaku kerana perubahan hormon semasa kehamilan. Hormon kehamilan dapat meningkatkan darah ke kawasan payudara dan puting, sebagai usaha untuk mempersiapkan pengeluaran susu.

Pelbagai ciri kehamilan pada amnya

Selain perubahan payudara dan haid lewat, ada beberapa tanda kehamilan lain yang dapat dikenali, iaitu:

1. Mual

Juga dikenali sebagai sakit pagi , kerana gejala mual ini sering muncul pada waktu pagi. Memetik laman Persatuan Kehamilan Amerika, lebih daripada 50 peratus wanita hamil mengalami sakit pagi pada trimester pertama kehamilannya. Umumnya, loya dialami tanpa muntah, walaupun dalam beberapa kes, ia juga boleh disertai dengan muntah.

Baca juga: Program Kehamilan yang Berjaya, Jemput Pasangan untuk Melakukan Ini

2. Pembuangan Titik Darah dari Faraj

Pada peringkat awal kehamilan, wanita hamil mungkin mengalami pembuangan darah. Berbeza dengan darah haid, bintik itu adalah pendarahan implantasi, yang muncul sebagai kesan embrio yang berjaya ditanam di dinding rahim.

3. Mudah Letih dan Lemah

Tidak selesai melakukan sesuatu yang berat, tetapi merasa letih dan lemah dengan mudah? Sekiranya disertai dengan pelbagai tanda lain, itu boleh menjadi tanda kehamilan. Ini sebenarnya normal, kerana hormon progesteron meningkat secara mendadak semasa kehamilan, dan mengubah metabolisme badan.

4. Rasa Bau Sensitif

Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Frontiers in Psychology mendedahkan bahawa kepekaan hidung terhadap bau meningkat secara mendadak semasa kehamilan. Ini adalah gejala kehamilan yang sering dialami oleh wanita.

Ramai wanita hamil mengalami rasa mual, pening, dan kepekaan ketika menghidu bau, walaupun mereka mungkin tidak terganggu oleh bau sebelumnya.

5. Perubahan Selera makan

Kerana deria bau menjadi lebih sensitif, selera makan juga berubah. Ditambah pula dengan gejala mual atau mual pagi, tentu ada beberapa makanan yang mungkin anda sukai sebelumnya, tiba-tiba tidak menyukainya lagi.

Ini juga boleh berlaku sebaliknya, tidak mengalami loya dan benar-benar meningkatkan selera makan. Ini juga masih wajar, kerana bayi membesar di rahim, dan memerlukan lebih banyak pengambilan. Oleh itu, pastikan selalu ada makanan ringan yang sihat untuk mengimbangi peningkatan selera makan, ya.

Baca juga: Sedang menjalani Program Kehamilan, Elakkan 6 Makanan Ini

Apakah Gejala Mengandung Kembar?

Ciri-ciri mengandung kembar agak berbeza daripada mengandung pada umumnya. Berikut adalah beberapa ciri yang dapat dikenali:

  • Tahap hormon hCG yang lebih tinggi. Untuk mengetahui, tidak boleh menggunakan ujian air kencing biasa, tetapi melalui ujian darah.
  • Degupan jantung berganda. Pada akhir trimester pertama, degupan jantung janin dapat didengar, melalui pemeriksaan ultrasound Doppler. Sekiranya anda mendengar dua degupan jantung, ini mungkin merupakan tanda bahawa anda mengandung anak kembar.
  • Sakit pagi semakin teruk. Kesan peningkatan tahap hormon lebih tinggi daripada kehamilan tunggal.
  • Ketinggian dana yang lebih besar. Fundus adalah jarak antara bahagian atas tulang kemaluan dan bahagian atas rahim. Wanita hamil dengan kembar akan mempunyai berat janin dan ukuran perut yang lebih besar, sehingga tinggi fundus juga lebih besar.
  • Peningkatan berat badan pada awal kehamilan. Wanita hamil dengan kembar umumnya mengalami kenaikan berat badan pada awal kehamilan sekitar 4.5 kilogram. Ini kerana ukuran rahim dan jumlah darah lebih banyak, berbanding dengan wanita hamil tunggal.
  • Lebih mudah merasa letih. Ini kerana wanita hamil berkongsi nutrien dengan lebih daripada satu janin.

Walaupun begitu, untuk menentukan sama ada kehamilan kembar atau tidak, diperlukan pemeriksaan oleh pakar sakit puan. Mengandung anak kembar atau tidak, yang paling penting adalah memenuhi keperluan pemakanan semasa mengandung. Ini supaya ibu dan janin sentiasa sihat dan mengelakkan pelbagai komplikasi kehamilan.

Itu sedikit penjelasan mengenai ciri-ciri mengandung kembar dan tidak secara umum. Untuk mengesahkan kehamilan, gunakan aplikasi untuk membeli pek ujian dengan mudah, atau membuat temu janji dengan pakar sakit puan di hospital, untuk pemeriksaan.

Rujukan:
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2021. Gejala Kehamilan.
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2021. Gejala Kehamilan Kembar.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Gejala Kehamilan: Apa Yang Berlaku Pertama.
Kesihatan Kanak-kanak Stanford. Diakses pada tahun 2021. Gejala dan Diagnosis Kehamilan Berganda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found