Ini adalah prosedur untuk menggunakan ultrasound Doppler yang biasa

, Jakarta - Ultrasound Doppler adalah sejenis kaedah pemeriksaan yang menggunakan gelombang suara frekuensi tinggi (ultrasound). Pemeriksaan ini dilakukan untuk memeriksa dan menganggar keadaan aliran darah yang dilihat melalui saluran darah.

Perbezaan antara kaedah ini dan pemeriksaan ultrasound umum adalah pada hasil yang dihasilkan. Pada ultrasound, penggunaan gelombang suara dalam pemeriksaan hanya menghasilkan gambar, sedangkan hasil dari ultrasound Doppler dapat digunakan untuk memantau aliran darah. Oleh itu, hasil pemeriksaan ini dapat digunakan untuk mendiagnosis pelbagai penyakit, terutama yang berkaitan dengan masalah yang terjadi pada saluran darah.

Baca juga: Kepentingan Ultrasound Semasa Kehamilan

Jadi, bagaimana prosedur dilakukan pada ultrasound Doppler?

Pemeriksaan menggunakan ultrasound Doppler dimulakan dengan menggunakan gel pada permukaan kulit, terutama pada bahagian yang akan diimbas. Gel yang digunakan hendaklah disesuaikan dengan keperluan, setelah itu dimasukkan dalam penggunaan transduser. Ia adalah alat genggam yang akan diletakkan di permukaan kulit dan imbasan akan bermula. Selepas itu, peranti ini akan menghantar gelombang bunyi yang kemudian diperkuat melalui mikrofon.

Dalam pemeriksaan ultrasound Doppler, gelombang bunyi yang dipancarkan akan memantul dari objek pepejal. Termasuk sel darah, agar pergerakan sel darah dapat dipantau.

Kaedah memantau pergerakan sel darah dengan memerhatikan perubahan nada gelombang suara yang dipantulkan dikenali sebagai kesan Doppler. Gelombang suara ini kemudian akan digunakan untuk menilai dan memantau aliran darah normal atau sebaliknya.

Pemeriksaan menggunakan kaedah ini biasanya akan dilakukan sekiranya dinasihatkan oleh doktor. Pada asasnya, peralatan yang digunakan untuk mengimbas tidak jauh berbeza dengan pemeriksaan ultrasound biasa. Imbasan hanya berlangsung beberapa minit. Ultrasound Doppler dilakukan untuk memantau beberapa keadaan badan, mulai dari keadaan aliran darah di arteri dan urat, kehadiran halangan aliran atau gumpalan darah yang dapat memicu strok, pembekuan pada saluran darah, dan dapat membantu menilai kesihatan darah bayi mengalir di rahim.

Baca juga: Bilakah Anda Boleh Mendengar Denyutan Jantung Janin?

Pemeriksaan Ultrasound Doppler untuk Mengesan Penyakit

Selain memantau keadaan aliran darah, ultrasound Doppler juga dapat dilakukan untuk mengesan risiko penyakit pada tubuh. Melalui kesan Doppler yang dihasilkan, terdapat beberapa jenis penyakit yang dapat dikesan melalui ultrasound ini. Risiko penyakit yang dapat dikesan melalui ultrasound Doppler, termasuk penyakit jantung kongenital, penyambungan dan penyempitan arteri, penyakit arteri perifer, penyempitan arteri di leher, untuk mengesan kehadiran tumor pada urat kaki atau lengan .

Sebenarnya, tidak ada persiapan khas yang perlu dilakukan sebelum menjalankan peperiksaan ini. Walau bagaimanapun, pastikan anda selalu berjumpa dengan doktor anda sebelum memutuskan untuk menjalani prosedur perubatan tertentu. Ultrasound Doppler biasanya hanya dilakukan jika doktor menilai seseorang memerlukan pemeriksaan ini.

Prosedur ultrasound Doppler pada dasarnya tidak berbahaya, selesa, dan tidak memerlukan masa yang lama untuk dilakukan. Pemeriksaan ini juga selamat untuk janin di dalam rahim. Setelah mendapat persetujuan dan cadangan daripada doktor, ultrasound Doppler biasanya akan dapat dilakukan.

Baca juga: Bilakah wanita hamil mesti menjalani ultrasound?

Ketahui lebih lanjut mengenai ultrasound Doppler dan penjelasan lengkap mengenai prosedur dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan berbual. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found