Adakah Fibroadenoma Penyakit Berbahaya?

, Jakarta - Setiap wanita harus tahu bahawa risiko terkena tumor payudara selalu ada dan kadang-kadang boleh menyebabkan barah. Salah satu gangguan yang juga disebabkan oleh tumor adalah fibroadenoma. Walaupun begitu, gangguan ini dikatakan sebagai tumor jinak. Namun, adakah kelainan pada payudara ini berbahaya ketika menyerang? Inilah ulasan penuh!

Adakah Kesan Berbahaya yang Disebabkan oleh Fibroadenoma?

Fibroadenoma adalah tumor payudara jinak atau bukan barah yang secara amnya tidak bertambah besar dari masa ke masa. Penyakit ini juga tidak dapat merebak ke organ lain dan terus berada di tisu payudara. Selain itu, tumor yang terbentuk juga mudah bergeser ketika disentuh. Setiap orang dengan kelainan ini mempunyai tumor yang bervariasi dalam ukuran 1-2 sentimeter, tetapi dalam kes yang jarang dapat lebih dari 5 sentimeter.

Baca juga: Cara mendiagnosis fibroadenoma, penyebab kemunculan ketulan payudara

Fibroadenoma biasanya tidak menimbulkan rasa sakit ketika ia berlaku, tetapi anda akan merasa seperti bola pejal yang bergerak di bawah kulit. Anda mungkin menggambarkan ketulan ini sebagai tekstur yang keras, halus, atau kenyal. Walaupun dalam beberapa kes, orang dengan tumor payudara jinak tidak merasakan apa-apa.

Namun, bolehkah fibroadenoma berbahaya jika tidak dirawat?

Banyak orang yang mempunyai tumor payudara jinak bimbang bahawa mereka boleh menghidap barah sebagai bentuk komplikasi. Sebenarnya, seseorang boleh menghidap barah kerana fibroadenoma sangat kecil, hanya sekitar 0,002 hingga 0,125 persen untuk berkembang menjadi sesuatu yang berbahaya. Risiko ini meningkat apabila wanita didiagnosis dengan fibroadenoma kompleks.

Oleh itu, jika anda menderita gangguan tumor ini, lebih baik memeriksanya secara berkala agar fibroadenoma kompleks tidak terjadi. Semasa pemeriksaan, doktor akan melihat perubahan yang berlaku pada payudara dan ukuran yang terbentuk. Dengan cara itu, jika anda merasakan benjolan di payudara, ada baiknya segera melakukan pemeriksaan agar penyebabnya dapat dipastikan.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai fibroadenoma atau benjolan lain yang terbentuk di payudara, tanyakan kepada doktor anda untuk mencari jalan penyelesaian adalah langkah yang betul. Anda cukup muat turun permohonan dalam telefon pintar digunakan, kemudian berinteraksi secara langsung tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan kemudahan sekarang!

Baca juga: Waspada, ini adalah komplikasi yang boleh menyebabkan fibroadenoma

Cara Merawat Fibroadenoma Dengan Berkesan

Ramai doktor mengesyorkan membuang ketulan yang terbentuk akibat fibroadenoma. Ini dilakukan sekiranya bekuan yang terbentuk terus tumbuh atau berubah bentuk. Selain itu, pemeriksaan ini juga dilakukan untuk memastikan bahawa gangguan tersebut tidak disebabkan oleh barah.

Kadang kala, tumor ini boleh berhenti tumbuh atau menyusut sendiri tanpa rawatan. Selagi doktor yakin bahawa benjolan yang timbul disebabkan oleh fibroadenoma dan bukan barah payudara, doktor boleh membiarkannya sendirian sambil memerhatikannya sehingga tidak membesar. Ini biasanya dilakukan pada wanita yang mempunyai banyak tumor jinak yang tidak tumbuh di payudara.

Dalam kes seperti itu, membuang tumor juga menghilangkan banyak tisu payudara yang berdekatan dan boleh menyebabkan tisu parut yang dapat mengubah bentuk dan tekstur payudara. Ia juga boleh membuat pemeriksaan mamogram untuk mengesahkan tisu payudara masa depan yang sukar dibaca.

Baca juga: Ini bukan sista atau barah, ini adalah fibroadenoma payudara

Oleh itu, wanita dengan fibroadenoma perlu menjalani pemeriksaan payudara atau ujian pencitraan secara berkala untuk memastikan tumor tidak tumbuh. Dalam kes yang jarang berlaku, ketulan tumor ini dapat muncul setelah salah satu daripadanya dikeluarkan. Ini bererti tumor baru telah terbentuk, bukan gangguan lama yang telah dihilangkan dapat kembali lagi.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Fibroadenoma.
Persatuan Kanser Amerika. Diakses pada tahun 2020. Fibroadenoma Payudara.