3 Bahaya Wanita Hamil Yang Terlalu Duduk di Tempat Kerja

Jakarta - Selain berdiri, duduk terlalu lama juga berbahaya bagi wanita hamil, Anda tahu. Contohnya, pada wanita hamil yang harus duduk seharian di pejabat untuk bekerja. Apa bahaya duduk terlalu lama ketika bekerja untuk wanita hamil? Dengarkan dalam perbincangan berikut, ya!

Bahaya Duduk Terlalu Lama Semasa Kehamilan

Sama ada kerana bekerja atau hanya kebiasaan, duduk terlalu lama selama kehamilan boleh membahayakan kesihatan ibu dan janin. Berikut adalah beberapa daripadanya:

  1. Risiko Pembekuan Darah

Semasa mengandung, tubuh ibu mengalami peningkatan jumlah darah hingga 50 peratus. Sekiranya ibu hamil duduk terlalu lama, darah dapat membeku di bahagian badan tertentu, seperti pelvis dan kaki. Sekiranya ini dibolehkan, risiko terkena trombosis urat dalam (DVT) akan meningkat.

Baca juga: Kenali lebih dekat dengan Program Kehamilan

1. Berat badan berlebihan

Duduk terlalu lama semasa mengandung boleh membuat anda malas untuk bergerak. Akibatnya, risiko kelebihan berat badan semasa kehamilan juga meningkat. Sebenarnya, berat badan berlebihan semasa mengandung boleh mencetuskan komplikasi kehamilan, seperti preeklampsia, kelahiran lewat, dan keguguran.

2. Diabetes Gestational

Menurut penyelidikan yang dilakukan oleh sekumpulan pakar dari Warwick Medical School, mendedahkan bahawa duduk terlalu lama semasa hamil berisiko menyebabkan diabetes kehamilan. Ini boleh menyebabkan pelbagai komplikasi lain, seperti pertumbuhan janin yang terganggu, kelahiran pramatang, masalah pernafasan pada bayi, penyakit kuning, dan keguguran.

Baca juga: Untuk menjayakan program kehamilan, jemput pasangan anda untuk melakukan ini

Petua Duduk Semasa Kehamilan

Bahaya duduk terlalu lama semasa hamil, misalnya kerana bekerja di pejabat, sebenarnya dapat dijangkakan dengan menyeimbangkan aktiviti harian. Menurut dr. Alan Hedge dari Cornell University, setiap kali anda duduk selama lebih kurang 20 minit, berdiri dan meregangkan otot selama 8 minit.

Sekiranya terpaksa duduk terlalu lama ketika hamil, misalnya dalam perjalanan ke pejabat, ganti dengan aktiviti fizikal seperti berjalan santai atau bersenam ringan. Muat turun permohonan untuk bertanya kepada doktor anda mengenai pilihan sukan atau aktiviti fizikal yang selamat untuk wanita hamil.

Selain tempoh duduk, terdapat beberapa posisi duduk yang baik semasa kehamilan, seperti:

  • Pilih kerusi yang mempunyai sandaran belakang. Untuk menjadikan tempat duduk lebih selesa dan mudah, wanita hamil disyorkan untuk menggunakan kerusi yang mempunyai sandaran belakang.
  • Laraskan ketinggian tempat duduk. Pastikan tapak kaki wanita hamil boleh menyentuh lantai.
  • Cuba punggung lurus, bahu ke belakang, dan punggung menyentuh bahagian belakang kerusi.
  • Semasa berdiri dari posisi duduk, lakukan dengan perlahan. Berdiri dalam kedudukan tegak, tanpa membengkokkan punggung.

Sekiranya wanita hamil ingin duduk di lantai, posisi duduk yang disarankan adalah bersila, dengan telapak kaki saling menyentuh. Kedudukan duduk ini dipercayai dapat memperbaiki postur badan, mengurangkan kekejangan di punggung bawah, dan membantu melonggarkan sendi pinggul sebagai persediaan untuk melahirkan anak.

Baca juga: Menjalani Program Mengandung, Elakkan 6 Makanan Ini

Walau bagaimanapun, duduk bersila di atas lantai tidak digalakkan untuk wanita hamil yang mengalami gangguan pelvis, seperti: disfungsi pubis simfisis atau sakit tali pinggang pelvis . Dalam keadaan ini, duduk bersila cenderung membuat pelvis berada dalam kedudukan tidak simetri sehingga boleh menyebabkan sakit dan kekakuan.

Walau bagaimanapun, posisi duduk yang baik untuk wanita hamil, di atas kerusi atau di lantai, disarankan untuk tidak berada di posisi yang sama lebih dari 30 minit, sehingga punggung tidak kaku. Sekiranya anda merasakan pelbagai keluhan ketika duduk, berdiri, atau melakukan aktiviti harian, jangan ragu untuk bercakap dengan doktor anda, oke?

Rujukan:
Cermin. Diakses pada tahun 2020. Wanita hamil 'boleh membahayakan bayi yang belum lahir dengan duduk selama lebih dari enam jam sehari'.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kehamilan Trimester Ketiga: Kebimbangan dan Petua.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Bekerja Semasa Kehamilan: Tidak boleh dan tidak boleh dilakukan.
Pusat Bayi India. Diakses pada tahun 2020. Adakah Selamat Duduk Bersila di Lantai Semasa Kehamilan?
Baby Center UK. Diakses 2020. Cara Duduk dan Berdiri Semasa Kehamilan: Foto.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Postur Baik Semasa Kehamilan.