4 Latihan Ini Bagus untuk Wanita Hamil

Jakarta - Adalah normal bagi wanita hamil malas untuk bergerak dan selalu ingin berbaring dan berehat. Sebabnya, kehamilan membuat badan mereka mudah letih, kerana organ mereka bekerja dua kali lebih sukar untuk menyokong kehamilan. Namun, tidak aktif secara fizikal juga tidak baik untuk kesihatan, boleh menjadikan tubuh ibu tidak sihat.

Nah, cara termudah untuk memastikan wanita hamil sihat dan cergas semasa hamil adalah bersenam secara teratur. Lalu, apa faedah bersenam untuk wanita hamil?

Menurut pakar dari Kolej Obstetrik dan Ginekologi dari AS, senaman semasa kehamilan dapat meningkatkan semangat, relaksasi, tenaga, dan menjaga postur dan kualiti tidur. Bukan hanya itu, senaman juga dapat melegakan kekejangan kaki, sembelit, dan kembung serta bengkak. Menariknya, aktiviti fizikal untuk wanita hamil berkesan dalam melawan sakit belakang, mengawal diabetes, dan membantu mengembalikan bentuk badan ke ukuran asalnya.

Nah, berikut adalah empat sukan untuk wanita hamil yang disyorkan oleh pakar.

  1. Berenang

Berenang menjimatkan hak istimewa untuk wanita hamil. Sukan ini melibatkan semua anggota badan sehingga dapat menguatkan otot, termasuk otot di sekitar pinggul. Otot di kawasan ini memainkan peranan utama dalam proses melahirkan. Dengan kata lain, berenang juga dapat memudahkan ibu menghadapi proses persalinan. Bukan hanya itu, berenang juga dapat menjadi terapi untuk kesihatan sendi dan otot, sambil menjaga kesihatan jantung.

Agar aktiviti ini dapat berjalan dengan selamat dan selesa, wanita hamil perlu berenang dengan santai. Ibu perlu mengelakkan pergerakan tersentak atau memilih gaya yang menguras banyak tenaga. Yang mesti diingat, jangan memaksa diri untuk terus bergerak. Tempoh yang disyorkan adalah sekitar 20-30 minit.

  1. Yoga

Selain dapat menjaga kesihatan fizikal, yoga juga dapat membuat minda ibu lebih santai. Ketenangan fikiran ini diperlukan oleh ibu untuk menghilangkan kegelisahan yang berlebihan mengenai kehamilan. Namun, ada beberapa perkara yang harus anda perhatikan ketika anda ingin melakukan yoga.

Sebagai contoh, jangan terlalu lama untuk meregangkan pada trimester kedua dan ketiga. Pada masa itu badan akan menghasilkan lebih banyak hormon relaksin, sehingga dapat mempengaruhi sendi semasa melahirkan. Hormon relaxin itu sendiri adalah hormon yang dihasilkan secara semula jadi oleh tubuh ketika seorang wanita hamil, fungsinya adalah untuk membesarkan otot-otot pelvis.

Di samping itu, wanita hamil juga perlu mengelakkan yoga dengan keadaan terlentang. Sebabnya ialah ia memberi tekanan tambahan pada saluran darah, kemudian membawanya kembali ke jantung, dan akhirnya menyebabkan tekanan darah turun.

  1. Pilates

Yang satu ini adalah "sebelas-dua belas" dengan yoga. Pilates dapat memulihkan keadaan wanita hamil dan menjadikan tubuh ibu lebih lentur. Pakar mengatakan, Pilates cukup selamat dilakukan selagi tidak ada pergerakan regangan berlebihan.

Pilates serupa dengan yoga, tetapi lebih daripada sekadar latihan fizikal. Pilates akan memulihkan keadaan wanita hamil dan menjadikan badan lebih lentur. Seperti yoga, elakkan pergerakan Pilates dalam keadaan berbaring. Sebagai alternatif, anda boleh meminta pengajar mengubah suai pergerakannya.

  1. Jalan

Menurut pakar dari American College of Obstetricians and Gynecologists, aktiviti ringan ini dapat meningkatkan peredaran darah dan menjaga tubuh ibu dalam keadaan baik. Anda boleh melakukannya selama 30 minit sehari. Apabila anda ingin mencubanya, jangan lupa membawa air untuk memenuhi keperluan cecair badan anda. Di samping itu, ibu tidak boleh melakukan senaman ini pada waktu siang atau malam. Akhir sekali, cubalah mengelakkan jalan menanjak.

Bukan Untuk Semua Wanita Hamil

Sukan menjimatkan banyak faedah fizikal dan psikologi untuk wanita hamil. Contohnya, menjadikan badan cergas, menguruskan berat badan, mengurangkan kesakitan, dan meningkatkan mood. Secara sederhana, latihan tidak akan mengganggu kandungan asalkan dilakukan dengan betul dan tepat. Jadi, apa yang benar dan betul?

Menurut pakar di Royal College of Obstetricians and Gynecologists di UK, senaman harus dilakukan dari awal kehamilan hingga kehamilan 24 minggu. Walau bagaimanapun, kekerapan dan intensiti mesti dipertimbangkan dengan teliti. Tempoh latihan yang disarankan oleh pakar adalah tiga kali dua puluh minit seminggu.

Apa yang perlu anda ingat, tidak semua wanita hamil disarankan untuk melakukannya. Ada kalanya kerana pelbagai keadaan kesihatan atau kehamilan berisiko tinggi, senaman sama sekali tidak digalakkan. Gangguan tiroid, kelahiran pramatang sebelumnya, mempunyai sejarah tekanan darah tinggi, penyakit jantung, atau plasenta tertutup, misalnya.

Dalam keadaan ini, latihan perlu disiapkan dengan berhati-hati, dari pemanasan, latihan teras, hingga penyejukan.

Jadi, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda sebelum memutuskan untuk bersenam dan memilih jenisnya. Jangan biarkan dan bukannya ingin menjadikan badannya cergas, ia sebenarnya akan "membahayakan" calon bayi.

(Baca juga: Doktor Mengatakan 10 Rahsia Kejayaan untuk Wanita Hamil)

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai senaman yang baik untuk wanita hamil? Awak boleh kamu tahu tanya doktor melalui aplikasi tersebut. Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found