Adakah Carbo Diet Berkesan untuk Menurunkan Berat Badan?

, Jakarta - Anda telah mengurangkan ukuran porsi anda, menghindari makanan berlemak dan bersenam setiap hari, tetapi sisik anda masih belum berkurang? Mungkin diet anda perlu berubah.

Anda boleh mencuba diet karbohidrat, kerana kaedah diet ini dianggap dapat menurunkan berat badan dengan berkesan, sihat, dan juga menyeronokkan. Inilah ulasannya.

Diet Carbo Dapat Menurunkan Berat Dengan Berkesan

Diet karbohidrat adalah kaedah pemakanan yang membatasi pengambilan karbohidrat seperti yang terdapat dalam biji-bijian, sayur-sayuran dan buah karbohidrat, dan menekankan makanan yang tinggi protein dan lemak. Menurut penyelidikan, diet ini berkesan untuk menurunkan berat badan.

Sebilangan besar orang yang mencuba diet karbohidrat berjaya menurunkan berat badan dengan mengehadkan jumlah kalori yang dikonsumsi dan meningkatkan aktiviti fizikal. Untuk menurunkan 0.5 hingga 0.7 kilogram seminggu, anda perlu mengurangkan kalori harian anda sebanyak 500 hingga 750 kalori.

Diet rendah karbohidrat, terutamanya yang sangat mengehadkan pengambilan karbohidrat, boleh menyebabkan penurunan berat badan jangka pendek yang lebih besar daripada diet rendah lemak. Kajian pada tahun 2015 juga mendapati bahawa diet rendah karbohidrat dan protein tinggi mungkin memberikan sedikit kelebihan dari segi menurunkan berat badan dan kehilangan jisim lemak berbanding dengan diet protein biasa.

Baca juga: Seberapa Penting Bersenam Semasa Masih Diet Carbo?

Bagaimana Carbo Diet Berfungsi dalam Menurunkan Berat Badan

Diet karbohidrat membantu menurunkan berat badan dengan berkesan dalam beberapa cara:

  • Menahan Selera

Diet rendah karbohidrat diketahui dapat mengurangkan selera makan. Kembali pada tahun 1950-an, doktor A.W. Pennington menunjukkan bahawa menjaga pengambilan karbohidrat sangat rendah membolehkan orang yang berlebihan berat badan menurunkan berat badan tanpa merasa lapar atau perlu mengehadkan kalori.

Bagaimanakah ia berfungsi? Mengurangkan rasa lapar ketika menjalani diet rendah karbohidrat dikaitkan dengan ketosis, keadaan metabolik ketika tubuh menggunakan lemak sebagai bahan bakar. Kajian jelas menunjukkan bahawa diet ini mengurangkan rasa lapar.

Walaupun penyelidik masih mengkaji mengapa diet rendah karbohidrat dapat mengurangkan rasa lapar, ini juga dikaitkan dengan peningkatan hormon "kenyang" seperti CCK, dan penurunan hormon "kelaparan" seperti ghrelin.

Di samping itu, diet rendah karbohidrat juga terdiri dari makanan yang membuat Anda merasa kenyang tanpa meningkatkan gula darah secara drastik, seperti protein, lemak, dan sayur-sayuran yang mengandung serat.

Baca juga: Diet Carbo? Ini adalah makanan yang boleh menjadi pilihan

  • Kurang Pengambilan Kalori "Kosong"

Tidak seperti asid lemak penting yang terdapat dalam makanan berlemak dan asid amino penting yang terdapat dalam protein, karbohidrat tidak mempunyai bahan penting di dalamnya. Walaupun memberi tenaga, profil pemakanan banyak makanan berkarbohidrat tinggi tidak begitu mengagumkan.

Apabila badan anda tidak mendapat cukup nutrien penting, terutama protein, tubuh anda akan terus mencari lebih banyak makanan dalam usaha memenuhi keperluan pemakanannya. Sebaliknya, jika anda hanya makan ikan, telur, keju, dan makanan berkualiti tinggi yang lain, anda dapat memenuhi keperluan pemakanan penting ini tanpa memakan terlalu banyak kalori.

  • Mengurangkan keinginan

Bagi banyak orang, makan makanan bergula dan karbohidrat halus lain dapat mengaktifkan pusat ganjaran di otak. Tindak balas ini boleh menyebabkan keinginan, yang menyukarkan anda untuk makan "satu" makanan manis atau berkanji.

Namun, itu tidak bermaksud kerana diet rendah karbohidrat dapat mengurangkan keinginan, anda tidak boleh makan makanan yang enak sebagai "hadiah" untuk diri sendiri.

Diet karbohidrat sebaliknya membolehkan anda makan banyak makanan rendah karbohidrat yang enak dan mengenyangkan, sambil mengelakkan makanan yang diketahui dapat mengaktifkan sistem ganjaran di otak.

Selain itu, makan makanan rendah karbohidrat yang berkhasiat dapat membantu anda merasa kenyang untuk meneruskan aktiviti, dan bukannya menginginkan satu gigitan lagi dan terus makan lebih banyak.

Baca juga: Ingin Mencuba Diet Karbohidrat? Perhatikan 5 perkara ini

Itulah penjelasan mengenai diet karbohidrat yang berkesan untuk menurunkan berat badan. Sebelum memutuskan untuk mencuba diet karbohidrat, ada baiknya anda membincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu. Anda boleh menghubungi doktor yang dipercayai melalui aplikasi bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Diet rendah karbohidrat: Bolehkah anda menurunkan berat badan ?.
Doktor Diet. Diakses pada tahun 2020. Mengapa karbohidrat rendah dapat membantu anda menurunkan berat badan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found