Elakkan Tekanan? Cuba Jangan Terlalu Banyak

Jakarta - Tekanan boleh berlaku kerana banyak perkara. Namun, pencetus utama penyakit ini yang diklasifikasikan sebagai sangat berisiko adalah rasa bimbang dan banyak membebankan minda. Sekiranya dibiarkan, keadaan ini akan membuat anda tertekan. Sebenarnya, tidak semestinya apa yang anda takutkan akan berlaku.

Kebimbangan ini juga berpunca dari pelbagai sebab, seperti membimbangkan kewangan, nasib masa depan, pekerjaan, hingga apa yang orang lain katakan tentang anda. Nah, salah satu cara untuk mengatasi tekanan yang cukup berkesan untuk anda cuba adalah dengan tidak peduli.

Terlalu Peduli Mengenai Komen Orang Lain Mencetuskan Tekanan

Kata-kata orang lain sangat mempengaruhi anda. Namun, anda perlu memahami bahawa semua orang tidak memahami anda sama seperti anda sendiri. Tidak semestinya juga apa yang orang lain katakan sesuai dengan kenyataan yang anda alami. Jadi, anda harus mula tidak peduli sehingga fikiran anda tidak dibebani dengan kata-kata yang tidak semestinya benar.

Mengkritik apa yang dimiliki orang lain adalah sebahagian daripada fitrah manusia. Ditambah dengan sifat dengki dan tidak pernah puas. Memang, sebilangan orang menyimpan kritikan dan penilaian di dalam hati mereka, tetapi tidak sedikit juga yang mengatakannya tanpa berfikir. Sekiranya anda terlalu peduli dengan semua kritikan, akhirnya ini akan menimbulkan tekanan.

Baca juga: Petua untuk Meringankan Tekanan dalam Masa yang Singkat

Itu tidak bermakna yang harus anda lakukan hanyalah berhenti mengambil berat tentang segala hal. Apa yang anda perlukan ialah penapis untuk menyaring kritikan mana yang sesuai dengan anda dan apa yang ingin anda capai, dan anda boleh gunakan. Sekiranya anda juga menggunakan kritikan yang bertentangan dengan diri sendiri dan matlamat anda, ini akan menyukarkan diri anda. Akhirnya anda menjadi tertekan.

Di samping itu, anda perlu memahami bahawa tidak semuanya dapat berjalan mengikut kehendak anda. Kerana jika anda memaksa kehendak anda, anda akan merasa lebih tertekan. Menjalani kehidupan seperti ini adalah cara lain untuk mengatasi tekanan yang boleh anda terapkan. Jangan banyak mengeluh tentang sesuatu yang bukan yang anda mahukan. Anda boleh mencari cara lain untuk tidak tertekan dengan keadaan itu.

Mencuba untuk Membuat Semua Orang Bahagia Letih

Bimbang tentang orang yang tidak menyukai anda adalah perkara biasa. Anda dilahirkan dengan semua watak dan sifat yang berbeza dari orang lain. Sudah tentu, tidak semua sifat yang ada pada diri anda sesuai atau sesuai dengan kehendak orang. Inilah yang kadang-kadang menimbulkan perdebatan.

Walaupun begitu, jangan sekali-kali membuat orang gembira sehingga mereka menjadi seperti anda. Ini sebenarnya akan meningkatkan kegelisahan anda, dan pada akhirnya anda akan menjadi lebih tertekan. Terutama jika anda tidak dapat melakukannya. Tidak kira bagaimana anda mencuba, akan selalu ada orang yang tidak menyukai apa yang anda lakukan atau apa yang anda capai. Jadi, bersikap acuh tak acuh akan menjadi lebih baik.

Baca juga: Wanita tidak boleh stres, inilah kesannya

Bersikap Jujur Mengenai Apa Yang Anda Fikirkan Orang Lain

Dibelenggu oleh perasaan buruk? Anda lebih baik menghilangkan pemikiran itu sekarang. Terlalu baik kerana merasa tidak baik akan membuat anda sering dimanfaatkan. Mulai sekarang, cuba katakan tidak pada semua yang sebenarnya tidak anda mahukan. Jangan katakan ya hanya kerana anda tidak mahu dicap tidak setia atau "tidak baik". Anda juga mempunyai pendirian, dan lebih baik anda mematuhinya.

Selain itu, menyatakan apa yang ada di fikiran anda kepada orang lain juga tidak akan membuat anda kehilangan. Sebaliknya, ia akan mengurangkan beban yang menetap di hati dan fikiran. Tidak ada salahnya mengatakan bagaimana perasaan anda, terutamanya jika ia adalah perkara yang baik.

Itu adalah sedikit maklumat mengenai bagaimana untuk mengelakkan tekanan dengan tidak peduli. Jangan dengar apa yang orang lain katakan, jadilah diri anda sendiri. Jika anda merasa tertekan dan mengalami gejala tekanan, jangan ragu untuk bertanya kepada psikiatri atau psikologi secara langsung melalui aplikasi . Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play Store dan App Store sekarang!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found