Mitos & Fakta Air Kelapa untuk Wanita Hamil

Jakarta - Memilih pengambilan terbaik semasa mengandung adalah sesuatu yang mesti dilakukan oleh bakal ibu. Ini bertujuan untuk memenuhi pengambilan nutrien untuk janin dan sebagai persediaan untuk melahirkan anak. Tetapi sayangnya, masih banyak mitos yang beredar mengenai makanan dan minuman untuk wanita hamil. Salah satunya ialah mitos minum air kelapa semasa hamil. Pernah dengar?

Mengonsumsi air kelapa secara berkala semasa mengandung dipercayai menjadikan bayi yang akan dilahirkan mempunyai kulit yang bersih dan putih. Walau bagaimanapun, wanita hamil biasanya hanya dinasihatkan untuk meminum air kelapa ketika memasuki trimester ketiga. Kerana ada juga mitos yang mengatakan bahawa memakan air kelapa pada usia muda kehamilan, iaitu sebelum memasuki trimester ketiga, dapat meningkatkan risiko ibu mengalami keguguran.

Jadi, yang mana yang boleh dipercayai?

Sebenarnya, air kelapa adalah cecair yang rendah kalori dan natrium, tetapi kaya dengan kalium. Kandungan kalium dalam air kelapa tulen dapat membantu keperluan kalium tubuh yang bertindak sebagai anti-kekejangan. Maksudnya, apabila tubuh wanita hamil mempunyai kalium yang cukup, kekejangan kerana kekurangan cairan dan elektrolit, atau kekejangan kerana masalah lain dapat dielakkan.

Walaupun kandungan natrium yang agak rendah dalam air kelapa juga baik untuk wanita hamil. Natrium adalah nutrien yang diperlukan oleh tubuh, tetapi dosnya tidak boleh berlebihan. Kerana natrium terlalu tinggi boleh mencetuskan tekanan darah tinggi.

Pada wanita hamil, pengambilan air kelapa dapat menjadi pengganti cecair yang hilang akibat mual dan muntah yang terjadi pada hari-hari awal. Air kelapa yang diperoleh dari kelapa terbaik juga mengandungi banyak vitamin C yang baik untuk menjaga kulit yang sihat. Ini mungkin sebab mengapa air kelapa dipercayai menjadikan bayi dilahirkan dengan kulit bersih.

Sebenarnya, pengambilan vitamin C secara berkala memang bermanfaat untuk menjaga kesihatan dan kecantikan kulit, terutama jika kulit sering terdedah kepada cahaya matahari langsung. Namun, kelebihan vitamin ini hanyalah merawat kecantikan kulit. Ini bermakna pengambilan vitamin C, atau makanan yang mengandungi vitamin ini tidak akan mengubah warna kulit seseorang secara automatik.

Kandungan vitamin C dalam air kelapa murni dapat menjadikan kulit lebih kenyal dan berperanan dalam pembentukan kolagen. Perlu diingat, bahawa ini tidak dapat menentukan apalagi mengubah warna kulit seseorang.

Sebenarnya, warna kulit biasanya ditentukan oleh melamin, pigmen pada kulit, yang dihasilkan oleh melanosit yang terletak di kulit. Jumlah melanosit pada setiap manusia sebenarnya sama, tetapi ada faktor lain yang dapat membuat hasilnya, dalam hal ini, warna kulit seseorang berbeza dari yang lain. Faktor yang berperanan dalam mengawal melanin yang dihasilkan oleh melanosit adalah gen dan pendedahan cahaya matahari.

Faktor seperti gen biasanya akan diperoleh daripada bapa dan ibu, gabungan gen ini kemudian menentukan kemungkinan warna kulit bayi yang akan dilahirkan. Terdapat banyak kombinasi, bergantung pada gen yang dibawa oleh sperma dan telur.

Nah, dari penjelasan di atas, dapat disimpulkan bahawa meminum kelapa semasa kehamilan dapat menjadikan kulit bayi bersih hanyalah mitos. Tetapi itu tidak bermaksud bahawa wanita hamil yang selalu minum air kelapa tidak akan mendapat faedah yang sihat sama sekali. Air kelapa dapat membantu mencegah dan mengurangkan dehidrasi dan mencegah ibu dari jangkitan saluran kencing semasa kehamilan.

Kirim aduan mengenai masalah kesihatan dan kehamilan kepada doktor dalam permohonan . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan berbual. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!