Kepentingan Memakai Topeng ketika Menunggang Motosikal

, Jakarta - Motosikal adalah kenderaan yang paling biasa digunakan untuk perjalanan. Walau bagaimanapun, jumlah pencemaran dan habuk boleh mengganggu perjalanan menggunakan kenderaan yang satu ini. Jadi, untuk terus memandu dengan selesa, anda perlu melindungi diri anda dari pelbagai gangguan ini dengan memakai topeng. Berikut adalah kelebihan memakai topeng semasa memandu:

Baca juga: Bolehkah Pencemaran Udara Menyebabkan Kemandulan?

Lindungi Wajah dari Pencemaran

Semasa menunggang motosikal, anda harus menyedari pencemaran, debu, dan bau yang tidak menyenangkan yang biasanya muncul. Dengan menggunakan topeng, wajah anda akan tetap selamat semasa memandu. Topeng muka dijual secara percuma dengan pelbagai jenis dan bahan. Dalam kes ini, anda boleh memilih topeng mengikut keperluan anda.

Melindungi dari Udara Sejuk

Menunggang motosikal boleh menjadi perkara yang sukar dilakukan ketika udara sejuk menyerang. Akibatnya, nafas menjadi sejuk dan hidung terasa sangat tidak selesa. Dalam kes ini, anda boleh memilih topeng muka yang membolehkan anda bernafas dengan hangat semasa perjalanan, walaupun udaranya dalam suhu sejuk.

Perjalanan yang panjang berasa selamat

Tidak hanya melindungi wajah dan mempermudah perjalanan ketika cuaca sejuk, topeng juga membolehkan penunggang melakukan perjalanan jauh dengan selesa dan selamat. Dalam kes ini, anda hanya perlu memilih bahan topeng mengikut keperluan anda.

Baca juga: Hati-hati, Pencemaran Udara Dapat Menetap di Plasenta

Mencegah Pendedahan Matahari Terus

Ini adalah salah satu faedah utama topeng muka, iaitu mengelakkan pendedahan cahaya matahari secara langsung. Apabila wajah selalu terkena sinar matahari langsung, pelbagai jenis masalah kulit, seperti kulit kusam dan bintik hitam dapat muncul setiap saat.

Mencegah Sakit Kepala

Migrain atau sakit kepala boleh berlaku ketika anda melakukan perjalanan jauh dengan menunggang motosikal, tanpa memakai topeng. Ini berlaku kerana bahan pencemar toksik yang disedut memasuki badan. Bahan pencemar yang ada di jalanan tidak dapat dicerna oleh tubuh, jadi tubuh akan mengalami sejumlah masalah kesihatan jika banyak bahan pencemar ini memasukinya.

Ini dapat diatasi jika anda menggunakan topeng. Semasa menggunakannya, anda akan mempunyai kualiti penyaringan udara yang baik, supaya bahan pencemar tidak disedut ke dalam badan.

Memandu Menjadi Lebih Sihat

Apabila anda menghirup udara bersih, jumlah oksigen dalam aliran darah anda secara automatik akan meningkat. Namun, bukan sebaliknya. Sebagai pertimbangan, berikut adalah bahan pencemar berbahaya yang anda sedut semasa memandu tanpa topeng:

  • Karbon monoksida dikeluarkan oleh ekzos dan proses perindustrian lain.

  • Nitrogen oksida dikeluarkan oleh ekzos. Jenis pencemar ini dapat mengobarkan lapisan paru-paru, menyebabkan batuk dan kerengsaan kekal.

  • Ozon terbentuk di permukaan tanah yang telah dicampurkan dengan nitrogen oksida dan gas lain. Bahan pencemar jenis ini boleh menyebabkan asma, serta kerengsaan mata dan hidung.

  • Memimpin di udara di kawasan perindustrian. Bahan pencemar jenis ini boleh menyebabkan masalah buah pinggang.

  • Zarah seperti jelaga, kotoran, habuk, dan debunga.

Baca juga: Kenali Jangkitan Pernafasan Kerana Pencemaran Udara

Tidak hanya mengganggu kesihatan organ dalam tubuh, paparan langsung cahaya matahari juga dapat menyebabkan sejumlah masalah kesihatan kulit, seperti barah kulit. Ini berlaku kerana kulit sentiasa terdedah kepada radikal bebas. Untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini, anda mesti memakai topeng semasa memandu.

Sekiranya anda mengalami sejumlah masalah kesihatan yang berkaitan dengan pendedahan pencemaran di udara semasa memandu, segera berjumpa doktor di hospital terdekat untuk melakukan beberapa pemeriksaan yang sesuai. Dengan cara itu, anda akan mengelakkan penyakit berbahaya yang boleh menyerang sistem pernafasan anda.

Rujukan:
Sedang. Diakses pada tahun 2019. Mengapa Memakai topeng muka Motosikal Semasa Menunggang Basikal?
Totobobo. Diakses pada tahun 2019. Faedah Penapis Topeng Motosikal.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found