Kanak-kanak Mengalami Gangguan Artikulasi Diatasi dengan Terapi Pertuturan

, Jakarta - Terapi pertuturan digunakan untuk mengatasi masalah yang berkaitan dengan pertuturan, terutama pada anak-anak. Ini penting, kerana kemampuan bercakap adalah salah satu bahagian dalam proses pertumbuhan dan perkembangan anak. Sama seperti proses pertumbuhan yang lain, penting juga untuk memperhatikannya.

Terdapat beberapa jenis gangguan pertuturan yang dapat diatasi dengan terapi pertuturan, salah satunya adalah gangguan artikulasi. Artikulasi adalah kejelasan dalam menyebut perkataan atau ayat. Gangguan artikulasi didefinisikan sebagai ketidakupayaan atau kesukaran kanak-kanak dalam menghasilkan bunyi atau ayat yang jelas. Gangguan artikulasi menyebabkan orang lain yang mendengar ayat tidak dapat memahami apa yang disampaikan oleh kanak-kanak itu.

Baca juga: Terapi Pertuturan Dapat Mengatasi 8 Keadaan Ini

Keadaan yang Boleh Diubati Dengan Terapi Pertuturan

Selain daripada gangguan artikulasi, terdapat beberapa keadaan lain yang juga dapat dirawat dengan terapi pertuturan. Secara amnya, prosedur ini dilakukan untuk membantu merangsang dan meningkatkan pertuturan anak. Selain membantu meningkatkan kemampuan pertuturan anak, terapi pertuturan juga membantu membantunya mengekspresikan bahasa, termasuk bahasa verbal dan bahasa bukan verbal.

Gangguan komunikasi adalah perkara yang mungkin berlaku di tengah pertumbuhan dan perkembangan anak. Nah, untuk mengatasi gangguan pertuturan, prosedur yang disebut terapi pertuturan dijalankan. Kaedah terapi pertuturan dilakukan dalam dua cara, iaitu mengoptimumkan koordinasi lisan dan mengembangkan pemahaman bahasa dan usaha untuk mengekspresikan bahasa.

Terdapat beberapa gangguan pertuturan pada kanak-kanak yang memerlukan terapi pertuturan sebagai rawatan. Antaranya:

1. Bercakap Tidak Lancar

Adalah sangat wajar jika pada awalnya anak mengalami kesukaran untuk bercakap. Namun, perkara ini tidak boleh dipandang ringan, terutama jika ucapannya tidak lancar dan berlangsung lama. Salah satu keadaan yang termasuk dalam jenis gangguan ini adalah kegagapan. Kanak-kanak yang mengalami gangguan ini mungkin sukar bercakap dan selalu mengulang suku kata yang berhenti pada huruf tertentu.

Baca juga: Bilakah Terapi Pertuturan Perlu Dilakukan?

2. Gangguan Kosa Kata

Terapi pertuturan juga dapat membantu kanak-kanak yang sukar menerima dan memahami kata-kata orang lain. Salah satunya adalah gangguan perbendaharaan kata, keadaan ini menyukarkan kanak-kanak menyatukan kata-kata untuk membentuk ayat.

3. Sukar memupuk bahasa

Kanak-kanak yang sedang membesar juga dapat mengalami gangguan dan kesukaran dalam memproses bahasa. Keadaan ini biasanya ditandai oleh ketidakupayaan anak untuk memahami apa yang orang lain katakan, baik dalam bentuk ayat, perintah mudah, atau menanggapi percakapan orang lain.

4. Kekaburan Suara

Terapi pertuturan juga diperlukan pada kanak-kanak yang menunjukkan tanda-tanda tidak resonans atau kesamaran suara. Kanak-kanak dengan gangguan ini biasanya menunjukkan tanda-tanda kelantangan atau suara yang dipancarkan ketika bercakap tidak dapat didengar. Gangguan ini juga menyebabkan seseorang merasa tidak selesa dan merasa sakit ketika cuba bercakap.

5. Gangguan Kognitif

Kanak-kanak dengan gangguan kognitif juga memerlukan terapi pertuturan. Gangguan kognitif pada kanak-kanak dicirikan oleh kesukaran membezakan, mengatur, dan menyelesaikan masalah yang mereka hadapi. Keadaan ini juga menyebabkan kanak-kanak mengalami kesukaran untuk berkomunikasi kerana terdapat gangguan dalam ingatan, perhatian, dan persepsi.

Baca juga: Bukan hanya untuk kanak-kanak, terapi pertuturan juga untuk orang dewasa

Adakah anda merasakan anak kecil anda menunjukkan gejala ini? Segera lakukan pemeriksaan ke hospital untuk memastikannya. Ibu boleh memilih hospital mengikut tempat tinggal dan keperluan melalui aplikasi . Lebih senang membuat janji temu dengan doktor. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Terapi Pertuturan?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Menyedari Kelewatan Perkembangan pada Kanak-kanak.
Mediline Plus. Diakses pada tahun 2020. Gangguan pertuturan - kanak-kanak.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found