8 Pilihan Makanan Sihat yang rendah Kalori

Jakarta - Makan makanan sihat dan rendah kalori sangat sesuai untuk seseorang yang sedang menjalani diet. Selain mempercepat proses penurunan berat badan, makanan yang sihat dan rendah kalori dapat menyokong kesihatan tubuh. Berikut adalah beberapa jenis makanan rendah kalori sihat yang boleh anda makan setiap hari:

Baca juga: Mulakan diet rendah kalori, lihat cara menyesuaikan bahagian makanan ini

1. Telur

Sebiji telur mengandungi 72 kalori, 6 gram protein, serta vitamin dan mineral penting untuk tubuh. Sekiranya dimakan ketika sarapan, protein di dalamnya dapat mengurangkan rasa lapar, dan mengekalkan rasa kenyang hingga waktu makan siang. Untuk memakannya, sila jika ia direbus, ya.

2. Payudara Ayam

Dada ayam adalah daging tanpa lemak yang rendah kalori dan tinggi protein. Dada ayam adalah sumber protein, niasin, selenium, dan vitamin B12 yang sangat baik untuk kesihatan tubuh. Dalam 85 gram dada ayam, hanya mengandungi sekitar 100 kalori. Untuk memakannya, boleh disertakan dengan lobak kukus atau brokoli.

3. Kod

Ikan cod adalah makanan sihat rendah kalori. Dalam 85 gram ikan kod, mengandungi 15 gram protein, dan kurang daripada 70 gram kalori. Ikan ini juga mengandungi vitamin B12, niasin dan selenium. Untuk mendapatkan faedahnya, anda boleh memprosesnya dengan merebus, dipepes, atau dijadikan sup.

4. Oat

Dalam setengah cawan atau 40 gram oat mengandungi hanya 148 kalori. Tidak hanya rendah kalori, oat mengandungi protein dan serat yang tinggi. Secawan oat mengandungi 5.5 gram protein dan 3.8 gram serat yang dapat mengekalkan rasa kenyang hingga waktu makan tengah hari.

Baca juga: Ini adalah 8 buah kalori rendah yang mesti dimakan ketika berpuasa

5. Kentang

Untuk mendapatkan faedah yang baik, kentang boleh diproses dengan memanggang dan mendidih. Proses kedua menyimpan kandungan kalori dalam rendang kentang, dan mengandungi serat dan protein yang diperlukan oleh tubuh.

6. Kale

Kale adalah sayur yang kaya dengan vitamin C dan kalsium. Sayuran ini juga kaya dengan serat, serta antioksidan yang sangat bermanfaat untuk tubuh. Satu cawan kangkung mentah hanya mempunyai 33 kalori.

7. Brokoli

Brokoli kaya akan vitamin C, zat besi, vitamin A, kalsium, magnesium, dan kalium. Bukan itu sahaja, brokoli juga tinggi serat dan rendah kalori. Satu cawan brokoli cincang mengandungi hanya 31 kalori.

8. Bayam

Bayam kaya akan zat besi, kalium, dan vitamin. Sayuran ini juga mempunyai kandungan kalori rendah. Dalam satu cawan daun bayam mentah, hanya mengandungi 7 kalori. Semasa dimasak, hanya mempunyai 41 kalori.

Baca juga: Sekali lagi dalam diet, cubalah makanan rendah kalori ini ketika berbuka puasa

Itulah beberapa jenis makanan rendah kalori yang sihat. Pelbagai jenis makanan ini boleh dimakan jika anda mengikuti program diet. Sebagai tambahan kepada pemakanan yang sihat dan seimbang, anda dapat menyokong kesihatan badan anda dengan mengambil makanan tambahan atau multivitamin yang diperlukan. Untuk mendapatkannya, anda boleh membelinya di aplikasi melalui ciri "beli ubat" di dalamnya.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 13 Makanan Berkalori Rendah Yang Mengejutkan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 42 Makanan yang rendah Kalori.
Sangat Sesuai. Diakses pada tahun 2021. 23 Makanan Sihat yang Berkalori Rendah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found