Membersihkan Rumah semasa Pecah WFH Dapat Meringankan Tekanan

, Jakarta - Hingga hari ini, Khamis (3/4), bekerja dari rumah (WFH) masih dilakukan oleh beberapa syarikat untuk membantu mengurangkan penyebaran virus korona, yang menjadi penyebab COVID-19. Pemerintah berpendapat bahawa menerapkan WFH adalah cara yang efektif untuk mengurangi penyebaran COVID-19 di Indonesia.

Baca juga: Petunjuk untuk Menjaga Kesihatan Diri untuk Menghindari Corona

Sudah tentu, dengan menjalani WFH dan melakukan jarak fizikal Anda boleh bekerja dengan lebih tenang, tanpa bimbang terdedah kepada COVID-19. Walau bagaimanapun, di tengah-tengah menjalani WFH, kadang-kadang perasaan bosan dan tekanan juga muncul. Jangan risau, anda boleh membuat selingan dengan membersihkan rumah semasa rehat WFH anda untuk membantu menghilangkan tekanan.

Pembersihan Rumah Kuat Meringankan Tekanan

Dipetik dari halaman Fikiran Sangat Baik , melakukan kerja-kerja rumah boleh menjadi cara yang boleh dilakukan untuk menghilangkan tekanan akibat pekerjaan yang tergendala. Sudah tentu, keadaan rumah yang tidak kemas dan banyak timbunan kertas menyebabkan rasa tidak selesa. Tidak ada salahnya membersihkan rumah sebaik sahaja anda melakukan WFH untuk memastikan rumah sentiasa kemas dan mengurangkan risiko tekanan.

Menurut kajian dari jurnal Buletin Personaliti dan Psikologi Sosial pada tahun 2010 mendedahkan, wanita yang berada di rumah yang tidak kemas akan lebih mudah mengalami tekanan dan keletihan yang berlangsung cukup lama. Sebaliknya, wanita yang mempunyai rumah yang rapi dan bersih mempunyai tahap tekanan yang lebih rendah daripada wanita yang mempunyai rumah yang tidak kemas.

Dilaporkan dari Huffington Post , seorang ahli psikoterapi bernama Maggie Vaughan mengatakan, membersihkan rumah yang tidak kemas dapat memberi anda kepuasan diri. Walaupun kelihatan remeh, membersihkan rumah semasa WFH juga dapat meningkatkan keyakinan diri sebelum memulakan kerja.

Rumah tidak hanya kelihatan kemas dan bersih, membersihkan rumah di tengah-tengah WFH menjadikan badan menghasilkan lebih banyak endorfin. Endorfin adalah hormon yang mencetuskan perasaan positif di dalam badan.

Baca juga: Kepentingan Menguruskan Tekanan di tengah Virus Corona

Mula mengelakkan tekanan sehingga Virus Corona

Terdapat banyak faedah yang dapat anda rasakan dengan membersihkan rumah. Selain dapat menghilangkan tekanan, anda juga dapat membuat keluarga anda mengelakkan COVID-19.

Dilaporkan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Berikut adalah cara yang boleh anda lakukan untuk membersihkan rumah anda untuk mengelakkan COVID-19, iaitu:

  1. Sebelum membersihkan rumah, gunakan sarung tangan khas untuk membersihkan rumah;

  2. Bersihkan beberapa peralatan harian yang sering digunakan dengan sabun dan air;

  3. Anda juga boleh menggunakan pembasmi kuman yang khusus untuk perkakas rumah. Bukan hanya peralatan rumah tangga, bersihkan kawasan rumah yang kerap menjadi lokasi pertemuan keluarga;

  4. Setelah membersihkan kawasan rumah, jangan lupa menjaga kebersihan diri dengan kerap mencuci tangan menggunakan air dan sabun. Basuh tangan anda sekurang-kurangnya 20 saat. menggunakan pembersih tangan hanya apabila anda tidak menggunakan air mengalir dan tangan anda tidak kotor.

Baca juga: Vitamin E Disebut Boleh Meringankan Corona, Inilah Faktanya

Itulah cara yang boleh anda lakukan untuk menjaga keluarga anda daripada COVID-19 dan menjauhi tekanan. Sekiranya anda atau salah satu keluarga anda mengalami gejala batuk dan selesema, anda tidak boleh panik. Gunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor dan mengetahui punca gejala yang dialami. Jangan lupa untuk menjaga ketahanan badan anda secara optimum, OK!

Rujukan:

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Membersihkan dan Membasmi Kuman di Rumah Anda
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Cara Pembersihan Mengurangkan Tekanan
Buletin Personaliti dan Psikologi Sosial. Diakses pada tahun 2020. Tiada Tempat Seperti Rumah: Lawatan Rumah Berkaitan dengan Corak Mood Harian dan Kortisol
Huffington Post. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Pembersihan dan Pengorganisasiannya Terapi Ketika Kita Tegas
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Psikologi Kuat di Sebalik Kebersihan

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found