Bolehkah Imunisasi BCG Dilakukan Semasa Kanak-kanak Demam?

Jakarta - BCG adalah salah satu imunisasi wajib untuk bayi. Manfaat imunisasi ini adalah untuk mencegah tuberkulosis (TB) atau yang sekarang dikenali sebagai TB. BCG bermaksud Bacillus Calmette-Guérin. Pemberian imunisasi BCG kepada bayi di Indonesia umumnya dilakukan ketika mereka baru lahir atau selambat-lambatnya sebelum usia 3 bulan. Walaupun diklasifikasikan sebagai imunisasi wajib, terdapat beberapa syarat yang menjadikan imunisasi BCG harus ditangguhkan.

Salah satunya adalah ketika anak demam. Biasanya doktor akan menangguhkan imunisasi dan menjadualkan semula apabila si kecil kembali sihat. Selain demam, ada juga keadaan lain yang menghalang bayi dari diimunisasi dengan BCG, iaitu jangkitan kulit, HIV positif dan tidak dirawat, menjalani rawatan barah, mengalami reaksi anafilaksis terhadap imunisasi BCG, mengalami tuberkulosis atau tinggal di rumah dengan seseorang dengannya.

Baca juga: Berapakah Umur Yang Perlu Diberi Bayi Imunisasi BCG?

Imunisasi BCG untuk Mencegah Tuberkulosis

Imunisasi BCG sememangnya merupakan tindakan penting untuk melindungi kesihatan bayi. Namun, perhatikan juga keadaan bayi sebelum melakukan imunisasi. Sekiranya perlu, berjumpa doktor di masa lalu berbual , atau buat janji temu dengan pakar pediatrik di hospital, untuk mendapatkan nasihat yang tepat mengenai imunisasi BCG pada kanak-kanak.

Harap maklum bahawa vaksin BCG dibuat dari bakteria tuberkulosis yang dilemahkan dan tidak akan menyebabkan penerima vaksin menjadi sakit dengan TB. Bakteria yang digunakan untuk membuat vaksin ini adalah Mycobacterium bovine, yang paling mirip dengan bakteria yang menyebabkan tuberkulosis pada manusia. Pemberian vaksin BCG akan mencetuskan sistem imun untuk menghasilkan sel yang dapat melindungi tubuh dari bakteria tuberkulosis.

Baca juga: Berikut adalah petua untuk mengatasi bayi rewel setelah imunisasi BCG

Itulah sebabnya imunisasi BCG sangat berkesan untuk mencegah tuberkulosis, termasuk jenis yang paling berbahaya, iaitu meningitis TB pada kanak-kanak. Harap diperhatikan bahawa tuberkulosis tidak hanya berisiko menyebabkan jangkitan paru-paru, tetapi juga dapat menyerang bahagian tubuh lain seperti sendi, tulang, lapisan otak (meninges), dan ginjal. Penyakit ini sangat berbahaya dan mudah merebak melalui percikan air liur, melalui bersin atau batuk, yang disedut oleh orang lain secara tidak sengaja.

Walaupun hampir serupa dengan cara selesema atau selesema ditularkan, tuberkulosis biasanya memerlukan masa kontak yang lebih lama sebelum seseorang itu dapat dijangkiti. Oleh itu, biasanya ahli keluarga yang hidup dengan penghidap TB mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mengidapnya.

Adakah Terdapat Kesan Sampingan Imunisasi BCG?

Setelah mendapat imunisasi BCG, tidak perlu panik jika kelihatan seperti lepuh di tempat suntikan. Tidak jarang, luka terasa sakit dan lebam selama beberapa hari. Selepas 2-6 minggu, titik suntikan boleh membesar sedikit hingga hampir 1 cm dan mengeras ketika cecair di permukaan mengering.

Baca juga: Masa Terbaik untuk Memberi Imunisasi BCG

Kemudian, titik suntikan akan meninggalkan parut kecil. Sebilangan kanak-kanak mungkin mengalami parut yang lebih teruk, tetapi biasanya sembuh setelah beberapa minggu. Di samping itu, BCG sangat jarang menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk reaksi alahan anafilaksis.

Walau bagaimanapun, lebih baik tetap waspada untuk mencegah berlakunya perkara-perkara yang tidak diingini, jika timbul alergi. Untuk mengetahui kesan sampingan yang berbahaya, imunisasi BCG mesti dilakukan oleh doktor atau pegawai perubatan yang mengetahui pengurusan alergi yang betul.

Rujukan:
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2020. Vaksin BCG Tuberculosis (TB).
Pesakit. Diakses pada tahun 2020. Vaksinasi BCG.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found