Wanita hamil sering mengalami mimisan, tahu kesannya

Jakarta - Pelbagai aduan kesihatan yang berlaku pada wanita hamil selalu membimbangkan, termasuk mimisan. Walaupun begitu, wanita hamil tidak perlu terlalu risau. Mimisan dengan intensiti ringan semasa kehamilan sebenarnya agak normal. Biasanya, mimisan semasa kehamilan akan berlaku lebih kerap apabila usia kehamilan telah memasuki trimester kedua. Penyebabnya berbeza-beza, tetapi mimisan semasa kehamilan biasanya berlaku kerana perubahan hormon semasa kehamilan.

Jadi, adakah kesan buruk jika wanita hamil sering mengalami mimisan? Sekiranya kadang-kadang, mimisan semasa kehamilan mungkin masih normal. Walau bagaimanapun, wanita hamil perlu berwaspada jika mimisan berlaku lebih dari sekali atau berterusan. Ini kerana mimisan seperti ini mungkin dikaitkan dengan peningkatan risiko pendarahan postpartum. Jadi, wanita hamil harus segera berjumpa doktor.

Baca juga: Wanita Hamil dengan Mimisan, Bahaya atau Tidak?

Apa yang Menyebabkan Mimisan Semasa Kehamilan?

Semasa mengandung, bekalan darah di badan ibu hamil akan meningkat untuk memenuhi keperluan nutrisi dan oksigen janin di dalam rahim. Ini menjadikan saluran darah wanita hamil melebar, termasuk saluran darah hidung. Selain itu, tekanan pada saluran darah halus di sekitar hidung juga akan meningkat. Akibatnya, saluran hidung dan pernafasan akan menjadi bengkak, sehingga saluran darah menjadi lebih mudah pecah.

Walau bagaimanapun, mimisan juga dapat terjadi ketika wanita hamil mengalami selesema, sinusitis, atau alergi, dan jika selaput di dalam hidung terlalu kering kerana cuaca sejuk atau berangin. Selain itu, kecederaan pada hidung dan keadaan perubatan tertentu, seperti tekanan darah tinggi atau gangguan pembekuan pada aliran darah, juga boleh menyebabkan mimisan semasa kehamilan.

Baca juga: Jangan Panik, Inilah 6 Tindakan Mudah Untuk Mengatasi Anak Dengan Hidung

Cara Mengatasi Mimisan semasa Kehamilan

Sekiranya wanita hamil mengalami mimisan semasa mengandung, anda tidak boleh panik. Tetap tenang dan ambil langkah berikut untuk mengatasi masalah mimisan:

 • Duduk tegak dan turunkan kepala anda sedikit.
 • Elakkan posisi tidur atau memiringkan kepala ke atas, kerana darah akan menetes ke belakang tekak.
 • Cubit bahagian bawah hidung dengan ibu jari dan jari telunjuk anda.
 • Tarik nafas melalui mulut dan tekan hidung selama 10-15 minit tanpa berhenti.
 • Pastikan duduk atau berdiri tegak, untuk menurunkan tekanan darah di rongga hidung, sehingga pendarahan lebih lanjut dapat dicegah.
 • Kemudian, tekan hidung dengan ais yang dibalut tuala atau kain.
 • Wanita hamil boleh tidur di sisi mereka sekiranya merasa lemah.

Sekiranya mimisan berlaku lebih dari sekali atau berterusan, wanita hamil semestinya muat turun permohonan untuk bercakap dengan pakar obstetrik melalui sembang. Sekiranya anda ingin melakukan pemeriksaan lebih lanjut, wanita hamil juga boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk membuat temu janji dengan doktor di hospital, supaya lebih cepat dan tidak perlu beratur.

Baca juga: Sekiranya mimisan adalah tanda penyakit serius

Kemudian, untuk mengelakkan mimisan berulang dari kehamilan, elakkan perkara berikut sekurang-kurangnya 24 jam selepas mimisan:

 • Pendarahan lendir (ingus) terlalu kuat.
 • Bengkokkan.
 • Melakukan aktiviti yang berat.
 • Tidur di punggung.
 • Menggaru hidung.
 • Mengonsumsi minuman beralkohol atau minuman panas, kerana boleh menyebabkan saluran darah di hidung melebar dan membuat mimisan menjadi lebih teruk.

Jadi kesimpulannya, mimisan semasa mengandung adalah normal dan tidak berbahaya bagi wanita hamil. Namun, jika mimisan semasa kehamilan tidak berhenti setelah melakukan langkah-langkah ini, atau setelah mencubit hidung selama 20 minit, jangan ragu untuk berjumpa doktor dengan segera. Mungkin keadaan ini adalah masalah serius yang memerlukan perhatian perubatan segera.

Rujukan:
Persatuan Pregancy Amerika. Diakses pada tahun 2020. Mimisan Semasa Kehamilan
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2020. Mimisan Semasa Kehamilan.
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2020. Mimisan dalam Kehamilan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Sakit, Pendarahan, dan Pelepasan: Bilakah Anda Perlu Bimbang?