Cara Ideal untuk Mencegah Lemak Semasa Kehamilan

Jakarta - Menjadi gemuk selama kehamilan dapat dianggap sebagai hal yang normal, tetapi itu tidak berarti ibu sengaja membiarkan tubuh menjadi terlalu gemuk, benar. Semasa mengandung, selera makan dan ukuran bahagian meningkat, yang menyebabkan kenaikan berat badan.

Walaupun ia adalah perkara semula jadi, tetapi ibu tetap tidak boleh membiarkan berat badan meningkat secara drastik kerana boleh memberi kesan kepada kesihatan. Wanita hamil dengan berat badan berlebihan berpotensi untuk menghidap darah tinggi. Di samping itu, kenaikan berat badan semasa kehamilan sukar untuk dikurangkan setelah proses kelahiran selesai. Nah, agar wanita hamil tidak mengalami kegemukan, anda harus mengikuti beberapa petua berikut, ya!

1. Wanita Hamil Juga Memerlukan Sarapan

Bukan hanya orang yang melakukan aktiviti biasa yang memerlukan sarapan. Wanita hamil juga memerlukan sarapan pagi secara berkala. Khusus untuk ibu-ibu yang juga terus bekerja semasa menjalani kehamilan. Dengan terus makan makanan untuk sarapan pagi, wanita hamil akan mengelakkan kemungkinan "gila" ketika waktu makan tengah hari tiba. Oleh itu, pilih sarapan yang sihat, mengandungi serat, dan berkhasiat untuk ibu dan juga janin dalam kandungan.

2. 4 Sihat 5 Sempurna

Menyingkirkan tanggapan untuk makan banyak pengisian ketika hamil. Sebenarnya, ibu mesti makan 4 sihat 5 sempurna agar keperluan pemakanan si kecil dapat dipenuhi. Wanita hamil memerlukan pemakanan lengkap yang terdiri daripada karbohidrat, protein, vitamin, dan lemak tepu. Ibu harus mengelakkan makanan ringan di pinggir jalan dengan kadar vitamin yang tidak jelas, makanan ringan di tepi jalan boleh mengganggu pencernaan jika tidak diproses secara higienis. Ibu boleh menggantikan nasi dengan kentang sebagai pengambilan karbohidrat untuk mengelakkan kenaikan berat badan secara drastik.

3. Kurangkan Kopi

Adalah biasa bagi orang yang bekerja di pejabat untuk membiasakan diri dengan kopi. Tidak ada pengecualian bagi wanita hamil yang sebelum ini aktif bekerja. Mengkonsumsi kopi sudah tentu menjadi kebiasaan yang sukar dielakkan. Tetapi anda harus mengurangkan pengambilan kopi semasa hamil kerana kandungan kafein dalam kopi meningkatkan risiko penyempitan saluran darah. Bukan hanya itu, kafein juga dapat menyekat cara pemakanan untuk janin dan bahagian badan yang lain.

4. Elakkan Snek Gula Berlebihan

Kek manis suka kek keju yang biasanya digunakan sebagai makanan ringan petang mengandungi gula dan lemak. Sekiranya wanita hamil makan makanan jenis ini dengan kerap, ia dapat meningkatkan berat badan secara drastik. Oleh itu, daripada makan makanan yang tinggi gula, anda harus menggantinya dengan potongan buah segar untuk dijadikan makanan ringan.

5. Rajin Bergerak

Dengan perut yang membesar, tidak hairanlah ibu menjadi lebih malas untuk bergerak. Sebenarnya, jika ibu malas untuk bergerak, terutamanya jika dia menghabiskan lebih banyak waktu untuk duduk selepas makan, ia boleh menyebabkan lemak terkumpul. Bercakap dengan doktor anda tentang melakukan senaman secara teratur walaupun anda hamil.

6. Cukup Tidur

Ibu yang mengandung kadang-kadang mempunyai masa rehat yang tidak teratur. Tidur pada tengah malam dan malas melakukan aktiviti pada waktu siang. Sekiranya anda terbiasa melakukan ini, tidak mustahil anda akan mempunyai kebiasaan mengunyah pada waktu malam. Bagi orang yang tidak hamil, tabiat ini berpotensi untuk menaikkan berat badan. Ibu yang hamil akan lebih gemuk jika melakukan tabiat ini.

Sentiasa periksa keadaan kesihatan ibu ketika hamil, terutamanya keadaan si kecil di dalam kandungan. Penjagaan kesihatan seawal mungkin dapat mengurangkan risiko keadaan kesihatan ibu dan anak yang merosot.

Oleh itu, bersedia untuk permohonan . Sekiranya anda sukar meninggalkan rumah, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk berbincang dengan doktor. Dengan cara ini, lebih mudah bagi ibu untuk mendapatkan cadangan rawatan perubatan awal sebelum mengunjungi hospital terdekat. Doktor juga boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual.

Di samping itu, ibu juga membeli produk kesihatan yang mereka perlukan melalui: . Setelah membuat pesanan, produk kesihatan yang diperlukan dihantar ke destinasi dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found