Kenali Ujian yang Dapat Mengesan Penglihatan Jauh

, Jakarta - Rasa rabun dekat rabun dikesan dengan melakukan beberapa pemeriksaan. Tujuan pemeriksaan adalah untuk mengetahui sama ada gejala yang muncul memang merupakan tanda-tanda gangguan mata. Rabun dekat adalah gangguan penglihatan yang menyebabkan mata melihat objek yang dekat dengannya dengan jelas.

Sementara itu, untuk objek yang agak jauh, orang yang mengalami gangguan ini biasanya tidak dapat dilihat dengan jelas. Keadaan ini juga dikenali sebagai rabun. Sayangnya, hingga kini masih belum diketahui apakah punca sebenar kerosakan pada mata yang boleh menyebabkan rabun jauh. Namun, ada beberapa pendapat yang mengatakan bahawa rabun jauh dapat dipicu oleh dua faktor, iaitu keturunan dan pengaruh persekitaran.

Baca juga: Ketahui Lebih Lanjut mengenai Punca Mata Minus (Rabun dekat)

Pemeriksaan Penglihatan Ringkas

Rabun jauh sebenarnya boleh mempengaruhi sesiapa sahaja, baik orang dewasa maupun kanak-kanak. Pada kanak-kanak, risiko penyakit ini meningkat sekiranya terdapat faktor genetik. Dengan kata lain, rabun jauh lebih cenderung menyerang anak-anak yang mempunyai ibu bapa dengan keadaan yang sama. Selain itu, rabun jauh juga dapat terjadi dan disebabkan oleh faktor luaran, iaitu persekitaran dan kebiasaan tertentu.

Faktor luaran yang boleh meningkatkan risiko penyakit ini, termasuk terlalu sering menonton televisyen, menggunakan komputer, membaca buku dengan cara yang salah, atau dalam pencahayaan yang redup. Tabiat ini sebenarnya boleh menjadikan mata harus bekerja lebih keras dan terdedah kepada kerosakan.

Pemeriksaan dilakukan sekiranya seseorang mula menunjukkan gejala yang disyaki sebagai tanda rabun jauh. Jenis pemeriksaan berikut dilakukan untuk mengesan rabun jauh, termasuk:

1. Sejarah Simptom

Pemeriksaan pertama yang dilakukan adalah meminta sejarah gejala yang muncul. Doktor juga akan mengetahui bila gejala bermula dan tahap keparahannya. Selanjutnya, pemeriksaan fizikal mata akan dilakukan untuk menentukan sama ada gejala yang muncul adalah tanda rabun jauh atau tidak.

2. Ujian Ketajaman Mata

Seterusnya, doktor akan melakukan pemeriksaan ketajaman mata. Ujian ini dilakukan dengan menggunakan gambarajah huruf dan nombor. Anda akan diminta untuk membaca huruf atau nombor dalam rajah. Jarak antara rajah dan tempat duduk pesakit adalah 6 meter. Nombor dan huruf dalam rajah akan disusun dari terbesar hingga terkecil. Tujuannya adalah untuk mengukur ketajaman mata untuk melihat objek dan menentukan keparahan rabun.

3.Pemeriksaan Pupil

Selepas kedua-dua pemeriksaan, doktor akan melakukan pemeriksaan lebih lanjut sekiranya diperlukan. Pemeriksaan dimulakan dengan murid, tujuannya adalah untuk melihat tindak balas murid terhadap cahaya. Ujian ini dilakukan dengan menyinari lampu suluh atau lampu khas di mata.

Baca juga: Sebab-Sebab Penglihatan Ringkas Yang Anda Perlu Tahu dan Pencegahannya

4. Pergerakan Mata

Pemeriksaan juga dilakukan pada pergerakan mata. Ini dilakukan untuk melihat sama ada mata bergerak segerak atau tidak. Pemeriksaan juga dilakukan untuk melihat kemampuan penglihatan sisi pesakit.

5. Bahagian Depan Bola Mata

Pemeriksaan juga dilakukan untuk memeriksa bahagian depan bola mata. Pemeriksaan ini bertujuan untuk melihat kemungkinan kecederaan atau katarak pada kornea, iris, lensa, dan kelopak mata.

Semua pemeriksaan ini dilakukan untuk menentukan kemungkinan gangguan mata lain yang menyertai rabun jauh. Ujian ini juga dapat dilakukan untuk mengetahui punca gejala yang muncul. Untuk mengelakkan kerengsaan mata, pastikan menjaga kesihatan mata.

Selain mengelakkan perkara yang boleh merosakkan mata, anda juga boleh mengambil makanan tambahan yang disyorkan oleh doktor. Untuk menjadikannya lebih mudah, beli makanan tambahan atau produk kesihatan lain dalam aplikasi hanya! Pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Akademi Oftalmologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. Rabun dekat: Diagnosis dan Rawatan Miopia.
NHS UK. Diakses pada tahun 2020. Rabun (rabun).
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2020. Rabun dekat (Myopia).