Boleh Mengganggu Prestasi Mata, Mengetahui Fakta Mengenai Uveitis

Jakarta - Gangguan mata boleh mempengaruhi aktiviti dan produktiviti. Anda harus memeriksa kesihatan mata anda secara berkala kepada doktor, terutamanya apabila ada keluhan. Salah satu penyakit mata yang mengganggu prestasi mata adalah uveitis, radang lapisan tengah mata (uvea). Keadaan ini dicirikan oleh penampilan saluran darah di salah satu atau kedua mata.

Baca juga: Gejala Uveitis, Bolehkah Menyerang pada Usia Muda?

Uveitis umumnya berlaku pada orang dewasa berusia 20-50 tahun. Namun, itu tidak bermaksud penyakit ini tidak boleh berlaku pada kanak-kanak. Anda perlu berhati-hati jika saluran darah di mata anda membonjol dan membuat mata anda kelihatan merah, kerana anda mungkin mengalami uveitis. Ketahui fakta uveitis berikut agar lebih berwaspada.

Mengapa Uveitis Berlaku?

Walaupun penyebab sebenarnya tidak diketahui, uveitis dianggap berkaitan dengan gangguan autoimun. Keadaan ini sering berlaku pada orang dengan arthritis rheumatoid, psoriasis, ankylosing spondylitis, sarcoidosis, penyakit Kawasaki, kolitis ulseratif, dan penyakit Crohn.

Selain itu, uveitis boleh berlaku kerana kecederaan pada mata, barah mata, pendedahan kepada toksin pada mata, dan kesan sampingan dari pembedahan mata. Herpes, tuberkulosis, toxoplasmosis, sifilis, histoplasmosis, dan HIV / AIDS dapat meningkatkan risiko uveitis.

Apakah Tanda dan Gejala Uveitis?

Gejala uveitis boleh muncul secara tiba-tiba atau berkembang secara beransur-ansur. Tetapi secara umum, uveitis dicirikan oleh rasa sakit di sekitar mata, penglihatan kabur, mata merah, kepekaan terhadap cahaya, titik-titik kecil yang menyekat penglihatan, dan penyempitan bidang visual.

Segera berbincang dengan doktor anda sekiranya anda mengalami gejala ini. Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan jika perlu, melakukan pemeriksaan sokongan dalam bentuk ujian darah, analisis cairan mata, angiografi mata, dan ujian pencitraan fotografi dari fundus mata.

Baca juga: Jangan cuai, ketahui 5 penyebab uveitis

Bolehkah Uveitis Dirawat?

Sekiranya tidak dirawat, uveitis berpotensi menyebabkan katarak, glaukoma, detasmen retina, edema makular cystoid, dan synechiae posterior. Seseorang berisiko lebih besar terkena uveitis jika berumur lebih dari 60 tahun, dan mempunyai uveitis menengah, uveitis posterior, dan uveitis kronik. Oleh itu, rawatan uveitis perlu dilakukan segera untuk mengurangkan radang mata dan mencegah komplikasi.

Terdapat beberapa pilihan rawatan untuk uveitis, termasuk:

1. Penggunaan Dadah

Contohnya, ubat untuk mengurangkan keradangan (seperti kortikosteroid), ubat untuk melawan bakteria atau virus, dan ubat-ubatan yang mempengaruhi sistem kekebalan tubuh atau memusnahkan sel. Ubat kortikosteroid berfungsi dengan menyekat sistem imun daripada melepaskan bahan kimia yang menyebabkan keradangan. Jenis ubat ini boleh diambil dalam bentuk titisan mata, suntikan, tablet, atau kapsul. Sekiranya ubat ini tidak berkesan dalam merawat uveitis, ubat imunosupresif atau sitotoksik disyorkan.

2. Prosedur Operasi

Selesai jika gejala uveitis cukup teruk dan pengambilan ubat tidak berfungsi. Beberapa prosedur pembedahan yang boleh dilakukan adalah vitrectomy (pembedahan mata) dan implantasi pembedahan alat di mata.

Baca juga: Berhati-hatilah, ini adalah komplikasi yang boleh berlaku pada orang dengan uveitis

Tempoh rawatan untuk uveitis bergantung pada jenis dan keparahan uveitis. Uveitis posterior biasanya sembuh lebih lama daripada uveitis anterior. Harus diingat bahawa uveitis berpotensi muncul kembali setelah tempoh rawatan. Sekiranya ini berlaku, segera berjumpa doktor .

Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found