Termasuk Narkotik Berbahaya, Inilah Maknanya LSD

Jakarta - Pernahkah anda mendengar ubat-ubatan seperti lysergic acid diethylamide (LSD)? LSD adalah sejenis ubat baru yang terbuat dari ekstrak kulat yang tumbuh secara tidak sengaja pada tanaman rai atau bijirin. Dadah jenis ini dikenali sebagai dewa setem atau kertas. Walaupun diberi julukan ubat, tetapi asid lysergic diethylamide (LSD) tidak menyebabkan ketagihan atau ketergantungan.

Walau bagaimanapun, bahaya asid lysergic diethylamide (LSD) mengintai sesiapa yang berani mencubanya, dalam dos yang sedikit pun. Kesannya sendiri akan berbeza bagi setiap pengguna, bergantung pada intensiti penggunaan, berapa banyak, dan disertai dengan penggunaan ubat apa pun. Berikut ini adalah penjelasan lengkap mengenai asid lysergic diethylamide (LSD).

Baca juga: Sebab-sebab Narkotik Boleh Memberi Kesan Negatif pada Tubuh

Lysergic Acid Diethylamide (LSD) dan Bahaya yang mengintai

Lysergic acid diethylamide (LSD) adalah salah satu ubat yang paling kuat dalam mempengaruhi mood dan pemikiran pemakainya. Kesannya sendiri dapat dilihat setelah penggunaan selama 30-45 minit, dan boleh bertahan selama 4-12 jam di badan pemakai. Berikut adalah kesan sampingan LSD yang perlu diperhatikan:

  • Kesan Sampingan LSD pada Otak

Sama seperti ubat lain, LSD akan membuat anda berasa selesa dan gembira. Bukan hanya itu, pengguna juga akan merasakan bahawa mereka mempunyai rasa yang berkaitan, mendengar atau melihat sesuatu yang sebenarnya tidak ada, kesukaran untuk menumpukan perhatian, dan kebingungan. Dalam keadaan yang teruk, pemakainya dapat melihat atau mendengar perkara yang mengerikan dan membuatnya panik, takut, dan bahkan ingin mencederakan dirinya sendiri.

  • Kesan Sampingan LSD pada Fizikal

Bukan hanya otak yang mengalami kesan sampingan, tubuh juga boleh mengalami. LSD menyebabkan sejumlah keluhan fizikal kepada pemakainya, seperti sakit kepala, mual dan muntah, berdebar-debar, pernafasan lebih cepat, terlalu panas, berpeluh, menggigil, dan wajah memerah.

Sekiranya LSD digunakan dalam jangka masa panjang, terdapat beberapa kesan sampingan setelah mengeluarkannya. Beberapa kesan sampingan ini, iaitu insomnia, keletihan, kemurungan, dan sakit badan dan otot. Sejauh ini, adakah anda berhasrat untuk mencubanya? Anda tidak boleh berfikir untuk mencuba sebarang jenis ubat, kerana kesan sampingannya bukan hanya sekarang, tetapi juga dalam jangka masa panjang.

Baca juga: Berikut adalah 3 Klasifikasi Narkotik Berbahaya

LSD tidak ketagihan atau ketagihan, tetapi boleh membuat anda merasa bahagia. Pengguna yang sudah tahu bagaimana rasanya, dia mungkin menginginkan perasaan gembira itu kembali. Nah, inilah yang menyebabkan banyak pengguna LSD berlebihan. Kerana mereka selalu mahukan semakin banyak. Beberapa gejala overdosis yang dialami, seperti sawan, panik berlebihan, pemikiran yang tidak masuk akal muncul, dan melakukan perkara-perkara sembrono.

Baca juga: Ketagihan Dadah Mempengaruhi Fungsi Otak, Benarkah?

Tidak perlu menggunakan ubat untuk mencari kebahagiaan. Kerana anda dapat mencipta kebahagiaan dengan menjalani gaya hidup sihat. Gaya hidup sihat tidak hanya menyokong kesihatan fizikal, tetapi juga kesihatan mental. Untuk meningkatkan imuniti, anda boleh mengambil makanan tambahan dan multivitamin. Beli sekarang di aplikasi dengan menggunakan ciri "beli ubat" di dalamnya, ya.

Rujukan:
Yayasan Alkohol dan Dadah. Diakses pada tahun 2021. LSD.
Yayasan Alkohol dan Dadah). Diakses pada tahun 2021. LSD sebagai Rawatan Terapi.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada 2021. Berapa Lama Asid Berakhir? Apa yang Harapkan.
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Perlu Diketahui mengenai Penggunaan LSD.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found