Ikuti Gaya Pescatarian Ed Sheeran

, Jakarta - Tahukah anda bahawa Ed Sheeran mempunyai gaya hidup yang sedikit berbeza daripada kebanyakan orang? Penyanyi lagu "Berfikir dengan kuat" tidak memakan semua daging haiwan. Ed sheeran adalah pescatarian, ketika seseorang hanya memakan daging yang berasal dari haiwan di laut, terutama ikan. Gaya hidup ini mematuhi diet vegetarian dengan penambahan makanan laut, seperti udang, kerang, dan lain-lain.

Dengan kata lain, pescatarian adalah orang yang makan ikan dan makanan laut, tetapi tidak memakan daging lembu, ayam, daging babi, atau jenis daging lain. Sebagai tambahan, pescatarian sama dengan vegetarian pada umumnya, yang memakan banyak tahu, kacang, sayur-sayuran, buah-buahan, susu, dan biji-bijian.

Baca juga: Jenis Diet Vegetarian

Kelebihan Diet Pescatarian

Terdapat beberapa kelebihan yang dapat mempengaruhi tubuh seseorang yang memilih untuk menjalani diet pescatarian, seperti juga Ed Sheeran yang selalu harus menjaga penampilannya di atas pentas. Berikut adalah beberapa kelebihan pescatarian:

  1. Lebih sihat

Terdapat banyak faedah yang terbukti dari diet nabati, termasuk risiko obesiti dan penyakit kronik yang lebih rendah. Dengan begitu, penyakit yang teruk, seperti penyakit jantung dan diabetes, dapat ditekan.

Di samping itu, dinyatakan bahawa wanita yang mempunyai peskatarian berat badan lebih kurang 1.1 kilogram setiap tahun daripada mereka yang makan daging. Juga, disebutkan bahawa seseorang yang mengikuti diet pescatarian mempunyai risiko lebih rendah terkena diabetes, dibandingkan dengan orang yang makan semua daging.

  1. Isu-isu alam sekitar

Memelihara ternakan memerlukan kos persekitaran yang agak tinggi. Di samping itu, memelihara ternakan menyumbang 15 peratus daripada semua pelepasan karbon buatan manusia. Sebaliknya, makan ikan dan makanan laut meninggalkan pelepasan karbon lebih rendah daripada daging haiwan lain. Ia menyatakan bahawa diet makan ikan menyebabkan pelepasan gas rumah hijau 46 peratus lebih rendah daripada diet orang yang makan sekurang-kurangnya satu hidangan daging sehari.

  1. Kaya dengan pengambilan Omega-3

Makan ikan adalah kaedah terbaik untuk mendapatkan asid lemak omega-3. Sebilangan makanan tumbuhan, seperti kacang-kacangan, mengandungi lemak omega-3, tetapi sukar ditukar menjadi asid eicosapentaenoic (EPA) dan asid docosahexaenoic (DHA) di dalam badan. Walau bagaimanapun, kandungan ikan ini, terutama ikan berminyak, kaya dengan EPA dan DHA, dan mudah dicerna. Kandungannya baik untuk jantung, otak, dan mood.

  1. Tingkatkan Pengambilan Protein

Tubuh manusia memerlukan pengambilan protein untuk tetap sihat, walaupun tidak banyak. Manusia hanya memerlukan kira-kira 0.8 gram protein setiap 1 kilogram berat badan setiap hari agar tetap produktif untuk menjalani sepanjang hari. Oleh itu, mungkin Ed Sheeran lebih suka makan makanan laut, kerana mengandungi protein yang mencukupi untuk tubuh dan rendah lemak.

Baca juga: Mahukan Sihat & Ramping? Tonton Cara Diet Vegetarian Ini!

Kekurangan Diet Pescatarian

Walau bagaimanapun, gaya hidup ini juga mempunyai beberapa kekurangan. Logam berat dan pencemar pada ikan laut adalah masalah global yang boleh memberi kesan pada badan anda. 92 peratus ikan laut yang dimakan oleh manusia, kebanyakan dari perikanan pesisir, berisiko terkontaminasi.

Merkuri terdapat di atmosfera dan air. Oleh itu, hampir semua ikan boleh menjadi sumber merkuri. Bagi kebanyakan orang, kandungan merkuri dalam ikan tidak berisiko. Walau bagaimanapun, bagi wanita yang mempertimbangkan untuk hamil, wanita hamil, ibu yang menyusui, dan anak-anak kecil tidak boleh makan ikan tertentu.

Baca juga: Kunci untuk Hidup Diet Sihat yang Perlu Anda Ketahui

Itulah perbincangan mengenai gaya hidup pes pesat Ed Sheeran. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenainya, doktor dari sedia menolong. Sangat mudah, begitulah muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!