Terdapat banyak jenis, ketahui perbezaan antara jenis selesema ini

, Jakarta - Ada banyak jenis flu yang perlu diketahui, mulai dari flu burung, flu babi, dan flu Singapura. Walaupun pada pandangan pertama kedengarannya sama, ternyata jenis selesema ini mempunyai perbezaan yang mesti diketahui. Apakah perbezaannya?

  • Selesema Singapura

Penyakit ini dicirikan oleh munculnya ruam merah pada kulit dan disertai oleh demam tinggi. Selsema Singapura adalah sejenis jangkitan berjangkit yang berlaku akibat serangan virus. Penyakit ini paling sering menyerang kanak-kanak kecil, tetapi juga boleh berlaku pada orang dewasa. Pada dasarnya, selesema Singapura adalah sejenis penyakit yang tidak berbahaya dan tidak memerlukan rawatan khas.

Gejala yang muncul akibat penyakit ini biasanya akan hilang dan bertambah baik dalam masa dua minggu. Walaupun begitu, itu tidak bermakna keadaan ini dapat diabaikan dan tidak dirawat. Sebabnya, selesema Singapura yang dibiarkan tanpa rawatan yang betul boleh mengundang komplikasi serius, seperti meningitis, polio, dan bahkan kematian.

Baca juga: 6 Fakta Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Selesema Singapura

  • Selsema burung

Selsema burung adalah penyakit yang berlaku kerana jangkitan dengan virus H5N1 dan H7N9. Biasanya, virus ini ditularkan oleh burung ke manusia, dan merupakan sejenis virus influenza yang sebenarnya menyerang burung. Virus selesema burung menyerang burung liar, tetapi juga dapat menyerang unggas ternakan, seperti ayam, itik, angsa, dan burung.

Berita buruknya adalah bahawa kanak-kanak adalah salah satu kumpulan yang paling terdedah kepada virus selesema burung. Sebabnya, kanak-kanak tidak mempunyai sistem imun yang sempurna, seperti orang dewasa. Ini menyebabkan kanak-kanak menjadi lebih mudah terkena jangkitan virus dan penyakit.

Baca juga: Dihantar Melalui Unggas, Selsema Burung Berbahaya?

Virus selesema burung dapat menular ke manusia melalui kontak langsung dengan burung yang dijangkiti, menghirup debu dari kotoran unggas, dan memakan daging atau telur dari unggas yang tidak dimasak dengan baik. Terdapat beberapa gejala yang sering muncul dan dapat dikenali sebagai tanda selesema burung pada kanak-kanak.

Gejala jangkitan selesema burung yang sering muncul adalah demam tinggi, batuk, hidung berair, sakit tekak, dan sakit otot. Pada tahap yang lebih teruk, jangkitan selesema burung juga boleh menyebabkan gejala seperti mual, muntah, cirit-birit, hingga konjungtivitis.

Penyakit ini tidak boleh dipandang ringan, kerana boleh memicu terjadinya penyakit lain. Selesema burung dapat dengan cepat berkembang menjadi radang paru-paru, alias jangkitan paru-paru yang menyebabkan penderita mengalami sesak nafas, batuk, hidung berair, dan demam pada anak-anak.

  • Selsema Babi

Selesema babi adalah istilah untuk keadaan yang tergolong dalam jenis influenza yang disebabkan oleh virus H1N1. Keadaan ini dikenali sebagai selesema babi selesema babi kerana gen virus yang menyebabkannya serupa dengan virus influenza yang sering menyerang babi.

Berita buruknya adalah, virus baru yang terbentuk oleh gen dari pelbagai virus boleh menyebabkan penyakit pada manusia, kemudian dapat merebak dengan mudah dari satu orang ke orang lain. Salah satu cara untuk mencegah penyebaran virus ini adalah dengan vaksinasi influenza tahunan.

Pemberian vaksin influenza secara rutin dapat membantu membina dan meningkatkan pertahanan tubuh terhadap virus H1N1. Oleh itu, sangat disyorkan untuk memberikan vaksin influenza sekali setahun.

Baca juga: 9 Perkara yang Perlu Tahu Mengenai Selsema Babi

Ketahui lebih lanjut mengenai perbezaan antara jenis selesema ini dengan meminta doktor di aplikasi . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found