Rawatan Rumah untuk Keseleo

Jakarta - Semua orang, termasuk anda, pasti mengalami keseleo. Gangguan otot dan sendi ini boleh berlaku pada bila-bila masa, paling kerap semasa bersenam. Keadaan ini boleh berlaku semasa anda bertembung dengan objek atau orang, atau melompat dan mendarat dalam posisi yang tidak sesuai.

Keseleo berlaku apabila otot atau ligamen terpaksa meregang melebihi kemampuan maksimumnya secara tidak sengaja, sehingga menyebabkan ligamen berpusing atau terkoyak. Bahagian badan yang sering mengalami keseleo adalah pergelangan tangan, pergelangan kaki, dan lutut.

Dalam keadaan yang jarang berlaku, keseleo yang anda alami dapat diikuti dengan kemunculan lebam yang terletak tidak jauh dari pusat keseleo. Ini berlaku kerana rembesan darah di kawasan di sepanjang otot. Keterukannya berbeza-beza, bergantung pada cara ligamen rosak. Walau bagaimanapun, anda boleh merawat sendiri gangguan kesihatan ini di rumah, dengan cara berikut.

  • Urut

Sudah tentu, kebanyakan orang menghilangkan rasa sakit yang timbul ketika terseliuh dengan mengurutnya. Mengurut atau memberi tekanan ke kawasan yang menyakitkan membantu merehatkan otot yang kaku dan mengurangkan kesakitan. Mengurut juga membantu meningkatkan peredaran darah dan mengurangkan bengkak di kawasan yang terseliuh.

  • Menggunakan Biji Ketumbar

Tahukah anda bahawa anda dapat menghilangkan keseleo dengan menggunakan biji ketumbar? Sifat anti-radang atau anti-radang ketumbar dapat membantu mengurangkan bengkak. Cara membuatnya juga mudah, anda hanya perlu mendidih 2 hingga 3 sudu teh ketumbar dan 1 cawan air. Selepas itu, anda boleh mengambil air rebusan lebih awal. Rasanya tidak dapat dinikmati, tetapi faedahnya baik jika anda mengalami keseleo.

  • Menggunakan Garam Inggeris

Salah satu kelebihan garam Inggeris adalah melegakan keradangan serta pembengkakan pada otot yang terseliuh. Tanpa sebab, garam Inggeris mengandungi magnesium sulfat yang banyak yang berfungsi untuk mengurangkan pembengkakan. Cara membuatnya, campurkan separuh cawan Garam Inggeris dalam air suam secukupnya, dan rendam kaki selama 20 minit.

  • Memampatkan

Selain mengurut, anda boleh melegakan keseleo dengan memampatkannya dengan ketulan ais. Kedinginan es batu mengurangkan rasa sakit yang anda rasakan, dan juga membantu meningkatkan peredaran darah. Kompres bahagian badan yang bengkak dengan ketulan ais selama 15 minit dan lakukan setiap jam.

  • Balut dengan Pembalut Elastik

Setelah mengurut dan memampatkan, bungkus kawasan yang terseliuh dengan pembalut elastik. Pembalut ini biasanya berwarna coklat. Sapukan pembalut sekerap mungkin untuk mengurangkan pergerakan kawasan terseliuh yang berlebihan semasa anda aktif, serta mencegah lebam merebak. Walau bagaimanapun, tanggalkan pembalut ketika anda tidur untuk membolehkan aliran darah lebih baik.

Itulah beberapa kaedah mudah untuk merawat keseleo yang boleh anda lakukan sendiri di rumah. Agar rawatan yang anda lakukan tidak salah, anda boleh meminta nasihat doktor untuk mengatasi masalah keseleo melalui perkhidmatan Ask a Doctor dalam aplikasi . Aplikasi ini boleh anda muat turun terus di telefon anda dari App Store dan Play Store. Melalui perkhidmatan Ask a Doctor, anda boleh meminta doktor pakar secara langsung tanpa perlu menunggu lama. Di samping itu, aplikasi menyediakan kemudahan untuk membeli ubat-ubatan dan memeriksa makmal tanpa meninggalkan rumah, kamu tahu .

Baca juga:

  • Petua Mengatasi Sakit Selepas Bersenam
  • Punca Bahu Beku Tidak Terkena AC, Lihat Berikut Penjelasannya
  • Sakit Sendi dan Kulit Gelap? Mungkin Sakit Addison