Kerap Minum Air Hangat, Adakah Manfaat untuk Kesihatan?

, Jakarta - Air minum, hangat dan sejuk, dapat menjadikan tubuh anda sihat dan terhidrat. Namun, air suam dipercayai memberi lebih banyak manfaat kesihatan, seperti meningkatkan pencernaan, melegakan kesesakan hidung dan memberikan kesan yang menenangkan.

Walaupun terdapat sedikit kajian saintifik mengenai faedah minum air panas, penyokong kesihatan alternatif berpendapat bahawa minum air panas adalah cara mudah untuk meningkatkan kesihatan. Sekiranya anda ingin minum air suam, pastikan suhu tidak melebihi 54-71 darjah Celsius. Selain itu, menambahkan sedikit lemon ke air suam juga memberikan pengambilan vitamin C untuk badan anda.

Baca juga: Bangun Sekiranya Anda Minum Air Panas atau Sejuk?

Berikut adalah faedah minum air suam untuk kesihatan:

1. Meringankan Hidung yang Tersumbat

Segelas air suam boleh menghasilkan wap. Nah, menghirup wap ini dengan mendalam ketika anda minum air suam dapat membantu melonggarkan resdung yang tersumbat, malah melegakan sakit kepala sinus.

Menurut kajian tahun 2008, minuman panas, seperti teh, dapat memberikan kelegaan cepat dan tahan lama dari masalah kesihatan, seperti hidung berair, batuk, sakit tekak dan keletihan.

2. Baik untuk Pencernaan

Minum air menolong sistem pencernaan sentiasa bergerak. Semasa air mengalir melalui perut dan usus, tubuh lebih baik dapat membuang sampah. Sebilangan orang percaya bahawa minum air suam sangat berkesan untuk mengaktifkan sistem pencernaan. Air suam juga dipercayai dapat melarutkan dan menghilangkan makanan yang mungkin sukar untuk dicerna oleh badan anda.

Walaupun kajian pada tahun 2016 menunjukkan bahawa air suam mempunyai kesan yang baik terhadap pergerakan usus dan pembuangan gas setelah pembedahan, masih banyak penyelidikan yang diperlukan untuk membuktikan manfaat ini.

3.Membantu Menyahtoksin Badan

Penyokong kesihatan semula jadi berpendapat bahawa air suam dapat membantu menyahtoksin badan. Air yang cukup panas dapat menaikkan suhu badan seseorang yang menyebabkan berpeluh. Dengan berpeluh, toksin dalam badan dapat dikeluarkan dan liang menjadi lebih bersih.

4. Meningkatkan Peredaran

Air panas adalah vasodilator, yang bermaksud meluaskan saluran darah, sehingga meningkatkan peredaran darah. Ini dapat membantu otot berehat dan mengurangkan kesakitan. Peredaran yang baik membantu aliran darah lebih baik ke otot dan organ.

5.Membantu Menurunkan Berat Badan

Penyelidikan telah lama menyokong idea bahawa minum lebih banyak air dapat membantu seseorang menurunkan berat badan, kerana air minum meningkatkan perasaan kenyang. Air juga membantu badan menyerap nutrien dan membuang sisa.

Namun, sebuah kajian yang diterbitkan pada tahun 2003 mendapati bahawa beralih dari minum air sejuk ke air panas dapat mendorong penurunan berat badan. Kajian mendapati bahawa minum 500 mililiter air sebelum makan dapat meningkatkan metabolisme hingga 30 persen. Sementara itu, peningkatan suhu air hingga 98.6 darjah dapat meningkatkan metabolisme sebanyak 40 persen.

Baca juga: Bolehkah Minum Air Sebelum Makan Boleh Menurunkan Berat Badan?

6. Melegakan Sakit

Selain meningkatkan peredaran, air panas juga dapat meningkatkan aliran darah, terutama pada otot yang cedera. Walaupun tidak ada kajian yang secara langsung menghubungkan penggunaan air panas dengan keberkesanannya sebagai penghilang rasa sakit, banyak orang menggunakan kompres panas untuk mengurangkan kesakitan.

7. Meringankan Tekanan

Secawan air menenangkan yang hangat dapat membantu anda menghilangkan tekanan dan kegelisahan. Satu kajian mendapati bahawa minum minuman panas, seperti teh dan kopi, dapat mengurangkan tekanan dan mengurangkan perasaan cemas.

Baca juga: Antara Air Panas dan Sejuk, Mana Yang Lebih Sihat?

Itulah faedah minum air suam untuk kesihatan badan anda. Oleh itu, tidak ada salahnya minum air suam lebih kerap untuk kesihatan yang lebih baik. Sekiranya anda sakit, gunakan saja aplikasinya untuk mendapatkan nasihat doktor. Jangan lupa muat turun Sebelum ini, aplikasinya melalui App Store dan Google Play.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apakah Faedah Meminum Air Panas?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah faedah minum air panas?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found