Vanessa Angel mempunyai betis besar, adakah kerana berbasikal?

, Jakarta - Setelah menerima banyak berita beberapa waktu yang lalu, pergerakan Vanessa Angel sepertinya selalu menjadi perhatian netizen . Baru-baru ini, gadis yang dilahirkan pada tahun 1991 mendapat komen dari beberapa netizen mengenai ukuran betisnya yang dianggap besar. Kerana Vanessa telah dilihat muncul di basikal lipat beberapa kali, banyak juga yang mengesyaki bahawa ukuran betis Vanessa besar kerana dia sering berbasikal. Namun, adakah ia benar?

Ramai orang mungkin berfikir bahawa berbasikal yang kerap boleh menyebabkan betis membesar. Itulah yang akhirnya membuat banyak orang (terutama wanita) menghindari sukan ini, kerana takut ukuran betis menjadi besar. Sebenarnya, aktiviti berbasikal ringan tidak akan menjadikan betis anda besar, seperti yang anda duga selama ini, anda tahu.

Sekiranya berbasikal dilakukan dengan santai dan dilakukan di platform rata, berbasikal adalah salah satu pilihan sukan yang dapat memberi manfaat kepada tubuh, dan tidak akan menjadikan betis menjadi besar. Latihan ini menjadikan betis menjadi lebih ketat, tetapi tidak akan menjadi terlalu besar.

Baca juga: Betis Cantik dengan 4 Langkah Mudah Ini

Perkara yang Menjadikan Betis Besar

Anak lembu besar adalah bencana bagi hampir setiap wanita. Kerana, ini akan menjadi penampilan yang sangat mengganggu, ketika anda ingin memakai rok mini, gaun, atau pakaian yang menunjukkan bentuk betis. Ketakutan akan kenaikan saiz betis ini menjadikan wanita cenderung untuk menghindari pelbagai sukan yang dianggap menjadikan betis besar dan berotot, seperti berbasikal atau berlari.

Sebenarnya, setiap senaman yang dilakukan dengan betul dan sesuai dengan keperluan, sebenarnya akan membuat bahagian tubuh yang sihat dan ideal. Termasuk berbasikal. Oleh itu, jika anda berfikir bahawa berbasikal boleh menjadikan betis anda lebih besar, anda salah. Berbasikal sebenarnya boleh menjadikan betis menjadi ketat dan sesuai dengan bahagian badan.

Baca juga: Demi kaki licin, ikuti 6 cara untuk mencegah urat varikos

Jadi, apakah perkara-perkara yang boleh menyebabkan saiz betis menjadi besar? Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Diet dan Diet yang Salah

Anda tentu tidak menyangka bahawa diet dan diet yang salah boleh menyebabkan betis anda menjadi besar, bukan? Ini berlaku apabila sisa lemak yang terkumpul di betis tidak dapat dibakar dan diproses menjadi tenaga. Oleh itu, anda perlu menyesuaikan diet anda dan memilih kaedah diet yang betul, supaya badan tidak mengumpulkan lebih banyak lemak.

Untuk mengetahui kaedah diet apa yang paling sesuai untuk anda, anda boleh berbincang dengan pakar pemakanan di aplikasi . Mudah, sungguh. Perbincangan boleh dilakukan pada bila-bila masa dan di mana sahaja, melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Oleh itu, pastikan anda mempunyai muat turun aplikasi di telefon anda, ya.

2. Kebiasaan Memakai Kasut atau Sandal dengan Tumit Tinggi

Kasut atau sandal dengan tumit tinggi boleh dikatakan melengkapkan penampilan. Walaupun membuatnya menyakitkan, kebanyakan wanita bersedia memakainya untuk kelihatan cantik dan rata. Sekiranya anda menggunakannya untuk beberapa waktu ia mungkin tidak menjadi masalah, tetapi jika anda menggunakannya terlalu kerap dan untuk waktu yang lama, ia boleh menjadikan betis menjadi besar kerana betis akan menjadi tegang, untuk menjaga keseimbangan badan.

Petua Mengatasi Betis Besar

Bagi anda yang tidak yakin dengan ukuran betis yang terlalu besar, ada beberapa petua yang boleh anda cuba mengecilkan betis, iaitu:

1. Tukar Cara Berjalan

Tabiat berjalan boleh menjadi salah satu perkara yang menjadikan betis anda besar. Cara berjalan yang baik adalah dengan berehat dengan betul di tumit, dengan memastikan tumit berada di atas tanah sebelum melangkah. Kebiasaan berjalan terburu-buru juga dapat membuat betis membesar, kerana tumitnya tidak disokong sepenuhnya.

Baca juga: Petua Mencangkung Berkesan untuk Mengetatkan Paha

2. Makan lebih sedikit lemak

Makanan berlemak tinggi lemak tepu. Lemak tepu biasanya banyak terkumpul dalam tisu badan, termasuk anak lembu. Oleh itu, jika anda ingin mengecilkan betis anda, kurangkan pengambilan makanan berlemak anda.

3. Lakukan Senaman Ringan di Rumah

Terdapat beberapa jenis latihan yang boleh dilakukan di rumah yang dapat menolong mengecilkan betis anda, iaitu:

  • Mencangkung . Buka kaki anda selebar bahu, pegang tangan anda di depan dada, bengkokkan lutut sambil perlahan berjinjit, tahan selama 2-3 saat, ulangi beberapa kali.
  • senaman berjinjit . Caranya ialah dengan berdiri tegak dengan kaki selebar bahu, kemudian letakkan kaki anda untuk bersandar pada semua jari kaki, tahan selama 1-2 saat dan ulangi hingga 20 kali.
  • Lompat tali . Cara untuk melakukan ini adalah, berdiri tegak, rentangkan kaki anda selebar bahu, panjangkan kedua tali sambil menjaga siku dekat dengan badan anda, kemudian mulailah melompat.

Rujukan:

Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2019. 5 Petua Penting untuk Menghilangkan Betis Besar.

Garis Kesihatan. Diakses 2019. Cara Mengurangkan Lemak Kaki.