Petua Mengajar Latihan Tandas Kanak-kanak

, Jakarta - Latih anak kecil anda untuk membuang air besar di tandas atau latihan tandas sukar untuk menjadi senang, kerana ini adalah perubahan besar baginya. Yang sebelum ini si Kecil dapat kencing atau buang air besar di lampin. Sekarang, dia harus pergi ke tandas untuk melakukan dua perkara seperti orang dewasa. Selain melatih anak-anak untuk berdikari, melatih anak-anak latihan tandas Ia juga berguna untuk mengetahui sama ada anak itu tumbuh dan berkembang secara normal atau tidak. Oleh itu, agar kanak-kanak dapat pergi ke tandas sendiri, ini adalah petua berkesan untuk mengajar anak-anak latihan tandas .

1. Pastikan Balita Sudah Bersedia

Perkembangan kemampuan setiap anak adalah berbeza, termasuk membuang air besar di tandas. Secara amnya, kanak-kanak dapat diajar latihan tandas menjelang 1 tahun 6 bulan, tetapi kebanyakan kanak-kanak sudah bersedia untuk bermula pada 1 tahun 10 bulan hingga 2 tahun 6 bulan. Sebelum melatih anak kecil anda pergi ke tandas sendiri, ketahui terlebih dahulu tanda-tanda bahawa anak itu sudah bersedia untuk diberikan latihan tandas berikut:

  • Boleh duduk tegak.
  • Popok kering semasa anda bangun atau selepas 2-3 jam penggunaan.
  • Tidak lagi membuang air besar di lampin pada waktu malam.
  • Kanak-kanak membuang air besar pada waktu yang sama setiap hari atau pada waktu yang tidak dijangka.
  • Anak dapat menunjukkan ekspresi ketika menahan kencing atau buang air besar.
  • Anak dapat menanggalkan dan memakai seluarnya dan dapat memberitahu ibu ketika dia ingin pergi ke bilik mandi.

2. Perkenalkan anak anda ke tandas

Mula menerangkan kepada anak kecil anda mengenai penggunaan tandas untuk buang air kecil dan buang air besar. Beritahu anak bahawa dia tidak lagi boleh buang air kecil dan buang air besar di lampin, tetapi ibu harus menukar lampinnya dengan seluar dalam, sehingga si kecil harus pergi ke tandas jika dia ingin kencing. Anda juga boleh mengajak anak kecil anda ketika dia ingin menggunakan tandas supaya dia dapat melihat proses membuang air kecil di tandas yang anda lakukan.

3. Gunakan Potty

Semasa pertama kali mengajar anak-anak latihan tandas , gunakan pot atau kerusi tandas . Letakkan si kecil di bilik mandi supaya si kecil terbiasa pergi ke tandas untuk kencing. Inilah yang perlu dilakukan oleh ibu ketika memberi anak latihan tandas :

  • Ajar anak anda bagaimana cara duduk dengan betul ketika menggunakan tandas atau duduk di tandas.
  • Terangkan secara sederhana cara buang air kecil dan buang air besar dengan menggunakan tandas. Untuk kanak-kanak lelaki, ajar untuk mengarahkan Mr. P berada di bawah tandas atau tandas supaya air kencing tidak tumpah di bahagian depan tempat duduk tandas atau tandas.
  • Setelah selesai membuang air kecil, ajar anak anda bagaimana membersihkan alat kelaminnya dengan betul. Untuk kanak-kanak perempuan, ajar mereka mencuci alat kelamin mereka menggunakan tangan kiri bermula dari bahagian depan faraj hingga ke belakang dubur. Untuk kanak-kanak lelaki, ajar anak-anak membersihkan alat kelamin mereka dengan menggunakan air.
  • Ajar anak menekan butang siram di tandas selepas membuang air kecil. Semasa menggunakan tandas, tunjukkan si kecil ketika ibu membuang air kecil atau najis dari tandas ke dalam tandas dan gunakan yang kecil. siram -ini. Ini berguna agar si kecil tahu di mana membuang air kecil dan najis di tandas.

4. Tetapkan Jadual

Ibu perlu mengatur pengambilan cecair dan makanan untuk anak kecil sehingga mereka dapat mengatur jadual mereka untuk pergi ke bilik mandi. Perhatikan bila si kecil biasanya kencing dan buang air besar. Sebagai contoh, dia biasanya kencing sekali dalam satu jam dan buang air besar dua kali pada waktu pagi dan petang. Ini berguna supaya ketika jadualnya membuang air besar, ibu dapat mengarahkannya ke tandas dengan segera.

5. Gunakan Cara Kreatif

Salah satu cara adalah menjadikan tandas sebagai tempat yang menyeronokkan dengan melekat pelekat lucu di dinding bilik mandi atau memasang ubat khas yang tidak berbahaya dan menjadikan air di tandas berwarna biru. Selain itu, ibu juga boleh membuat papan ganjaran di mana si kecil boleh melekat pelekat bintang setiap kali dia berjaya menggunakan pot dengan betul.

6. Beri Pujian

Jangan pelik dengan memberi pujian kepada anak anda untuk setiap kemajuan yang dilakukannya selama proses tersebut latihan tandas . Walaupun anak anda melakukan kesalahan, elakkan memarahi atau menghukumnya. Dengan cara ini, anak-anak akan lebih bersemangat untuk melakukan latihan tandas .

Itulah beberapa cara yang boleh dilakukan oleh ibu sehingga anak mereka boleh menggunakan tandas sendiri (Baca juga: 2 Cara Mengajar Anak-Anak untuk Makan Sendiri). Ibu juga boleh membeli pelbagai produk kesihatan dan makanan tambahan untuk anak-anak mereka melalui aplikasi , kamu tahu. Ia sangat mudah, hanya tinggal pesanan Cukup melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found