Seperti Kesukaran Tidur, Berhati-hati dengan Gangguan Tekanan Darah

, Jakarta - Orang dewasa perlu tidur sekurang-kurangnya 8 jam sehari. Namun, sebenarnya, akhir-akhir ini cukup banyak orang dewasa yang sukar tidur. Keadaan ini dikenali sebagai insomnia disebabkan oleh pelbagai faktor, seperti gaya hidup, gangguan kegelisahan, kekurangan nutrisi, hingga faktor persekitaran.

Baca juga: Wanita terdedah kepada Insomnia, inilah sebabnya

Insomnia harus diatasi dengan segera agar tidak menimbulkan komplikasi kesihatan fizikal dan mental seseorang. Sebenarnya, insomnia boleh menyebabkan gangguan tekanan darah. Sudah tentu, gangguan tekanan darah bukanlah sesuatu yang boleh diremehkan. Gangguan tekanan darah yang tidak dirawat boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang dan juga kematian.

Hubungan antara tidur dan gangguan tekanan darah

Insomnia adalah gangguan tidur yang menyebabkan penderita mengalami kesukaran untuk mendapatkan tidur yang cukup. Tidur yang mencukupi dapat menentukan kualiti hidup seseorang. Bukan hanya dari kesihatan fizikal, seseorang yang cukup tidur juga mempunyai keadaan kesihatan mental yang optimum.

Insomnia boleh menyebabkan penderita mengalami keletihan berterusan pada siang hari, merasa mengantuk yang berlebihan ketika melakukan aktiviti pada siang hari, dan sukar untuk berkonsentrasi. Anda tidak boleh memandang rendah masalah insomnia yang anda rasakan.

Insomnia yang tidak dirawat dengan segera dapat mengurangkan produktiviti seseorang. Anda harus segera melakukan pemeriksaan di hospital terdekat apabila anda mengalami insomnia selama beberapa hari secara berkala. Sekarang membuat janji temu dengan doktor boleh dilakukan melalui aplikasi memudahkan anda memeriksa kesihatan anda.

Dilaporkan dari Sekolah Perubatan Harvard , sukar tidur atau insomnia yang berkaitan dengan tekanan darah tinggi atau darah tinggi. Penyelidikan yang dijelaskan dalam Sekolah Perubatan Harvard terungkap, seseorang yang mengalami insomnia kronik mempunyai risiko tiga kali ganda untuk mengalami tekanan darah tinggi.

Penyelidikan dalam jurnal Hipertensi pada tahun 2015, melibatkan lebih daripada 200 orang dengan insomnia kronik dan 100 orang yang mempunyai pola tidur normal. Semua peserta kajian diminta tidur siang. Seseorang dengan insomnia kronik mempunyai risiko lebih tinggi mengalami hipertensi daripada orang yang cukup tidur.

Baca juga: Kekurangan Tidur Menyebabkan Kematian, Kenali Sebabnya

Lakukan Ini untuk Mengelakkan Insomnia

Dilaporkan dari Yayasan Tidur Nasional , seseorang yang mempunyai keperluan untuk tidur yang berkualiti mempunyai kualiti hidup yang lebih baik daripada seseorang yang sukar tidur. Kesukaran tidur juga berkaitan dengan kesihatan mental seseorang. Lakukan petua berikut untuk mengelakkan insomnia:

  1. Jadikan bilik selesa mungkin. Rasa selesa menjadikan anda lebih santai dan senang tidur. Bersihkan cadar, tilam, dan bantal secara berkala untuk mengelakkan habuk atau tungau yang boleh mengganggu kualiti tidur.

  2. Buat jadual setiap malam untuk anda tidur. Dengan jadual yang sama setiap malam, tentu saja tubuh anda akan mempunyai penggera semula jadi untuk tidur.

  3. Sekiranya anda menghadapi masalah tidur pada waktu malam, elakkan tidur terlalu lama. Keadaan ini menjadikan anda lebih sukar untuk tidur pada waktu malam.

  4. Bersenam secara teratur dapat mengelakkan anda dari insomnia. Dilaporkan dari Perubatan John Hopkins , melakukan sukan seperti senamrobik dapat meningkat tidur gelombang perlahan pada badan seseorang. Tidur gelombang perlahan Tahap tinggi dapat membuat seseorang mengalami keadaan tidur nyenyak.

  5. Memenuhi keperluan pengambilan dan pemakanan makanan dalam menu makanan yang dimakan setiap hari. Elakkan minum alkohol atau kafein sehingga anda dapat meningkatkan waktu tidur harian anda.

Baca juga: Kesukaran Tidur Boleh Merupakan Gangguan Hormon

Ingatlah untuk selalu menjaga kesihatan anda bila-bila masa dan di mana sahaja. Aplikasi sentiasa bersedia untuk berbincang dengan doktor. Di samping itu, anda juga boleh menjalankan ujian makmal mengikut nasihat doktor sekiranya diperlukan. Ayuh, muat turun sekarang!

Rujukan:

Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2020. Bersenam untuk Tidur yang Lebih Baik

Yayasan Tidur Nasional. Diperoleh pada tahun 2020. Apa itu Tidur Berkualiti?

Yayasan Tidur Nasional. Diakses pada tahun 2020. Petua Tidur Sihat

Sekolah Perubatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Masalah Tidur Tertidur Berkaitan dengan Tekanan Darah Tinggi

WebMD. Diakses pada tahun 2020. Insomnia Berkaitan dengan Tekanan Darah Tinggi dalam Kajian


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found