Cara Mendidik Remaja untuk Menghindari Kesan Narkotik

Jakarta - Tebak berapa banyak penyalahgunaan dadah di kalangan remaja atau pelajar di negara kita? Menurut data BNN 2018, prevalensi penyalahgunaan dadah adalah 3.2 peratus. Angka itu kira-kira setara dengan 2.29 juta orang. Sangat, bukan?

Yang menyedihkan ialah banyak remaja yang mencuba dadah tidak mengetahui bahaya yang boleh ditimbulkan. Lalu, bagaimana anda mendidik remaja untuk mengelakkan pengaruh narkotik?

Baca Juga: Overdosis Dadah Pertolongan Cemas

1. Memberi Pengetahuan Asas mengenai Dadah

Kanak-kanak yang banyak mengetahui tentang risiko alkohol dan dadah daripada ibu bapa mereka cenderung 50% untuk menyalahgunakannya. Oleh itu, cubalah memberi pendidikan dan maklumat kepada anak-anak dari usia dini. Bermula dari bahaya penggunaan dadah, hingga cara menolak ketika orang lain menawarkan ubat kepadanya.

2. Jelas mengenai harapan ibu bapa

Ibu bapa dapat membina kepercayaan dengan anak-anak mereka dengan mempunyai peraturan yang jelas dan konsisten. Beritahu mereka bahawa penggunaan dadah tidak dibenarkan kerana:

  • Melanggar undang-undang.

  • Tubuh masih tumbuh dan otak masih berkembang pada zaman kanak-kanak atau remaja. Ingat bahawa ubat boleh merosakkan ingatan dan merosakkan otak secara kekal.

  • Menggunakan dadah pada masa remaja menjadikan kanak-kanak cenderung menjadi ketagih, malah melakukan jenayah.

  • Pengguna dadah lebih cenderung membuat keputusan yang buruk ketika berada di bawah pengaruh dadah.

Baca juga: Jenis Dadah Yang Perlu Anda Ketahui

3. Terlibat dalam Kehidupan Anak

Kanak-kanak cenderung menggunakan ubat-ubatan apabila tidak dijaga oleh ibu bapa mereka. Oleh itu, cubalah untuk lebih terlibat dalam kehidupan anak anda, misalnya dengan:

 • Dengarkan si kecil. Tanyakan kepada mereka tentang perkara yang mereka suka.

 • Bersikap empati apabila mereka mempunyai masalah dengan rakan mereka.

 • Apabila anak anda kelihatan marah atau marah, mulakan perbualan dengan pemerhatian seperti "Anda kelihatan sedih" atau "Anda kelihatan tertekan."

 • Makan malam dengan anak anda sekurang-kurangnya empat kali seminggu.

 • Kenali rakan anak anda dan ibu bapa mereka.

 • Semasa anak anda pergi ke rumah rakan, pastikan ada orang dewasa yang memerhatikan mereka.

 • Ingatkan anak anda bahawa mereka boleh menghubungi anda setiap kali mereka menghadapi masalah.

4. Buat Peraturan yang jelas dan ketat

Ibu bapa yang terlalu banyak memberi kebebasan kepada anak-anak mereka harus merasa cemas. Ini boleh menjadi faktor risiko penyalahgunaan dadah pada remaja. Oleh itu, buat peraturan yang jelas dan munasabah agar aktiviti harian anak-anak berjalan dengan lancar dan selamat. Sebagai contoh:

 • Pukul berapa mereka harus pulang setelah bermain dan akibatnya jika mereka mematahkannya

 • Membina hubungan yang saling mempercayai dengan rasa hormat dan konsisten. Hargailah anak-anak sekiranya mereka terus berkelakuan baik.

 • Ikuti dengan akibatnya. Buat peraturan yang munasabah, seperti peraturan yang berlaku di sekolah. Sekiranya anak anda dihukum kerana melanggar peraturan, bantu mereka memahami mengapa.

Baca juga: Ketagihan Dadah Mempengaruhi Fungsi Otak, Benarkah?

5. Jangan biarkan ia bertahan

Ternyata memastikan anak anda mendapat tidur nyenyak dapat membantunya mengelakkan minum alkohol atau merokok. Menurut kajian di Psychology Today, kurang tidur pada anak-anak dikaitkan dengan keinginan untuk mencuba alkohol dan periuk (ganja) dengan lebih cepat, dan menggunakannya berulang kali.

"Setelah mempertimbangkan kemungkinan pengaruh lain, kami dapat menentukan bahawa masalah tidur mendahului masalah penggunaan dadah," kata penyelidik dalam kajian di atas, penolong profesor psikiatri dan psikologi di University of Pittsburgh School of Medicine. Pencegahan dan rawatan penyalahgunaan dadah

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh meminta psikologi atau doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri Sembang dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
BNN. Diakses pada tahun 2020. Penggunaan Narkotik Di Kalangan Remaja meningkat.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Kaedah Mudah untuk Menjauhkan Anak-anak Anda daripada Dadah.
Perkongsian untuk New Hampshire Bebas Dadah. Diakses pada tahun 2020. 7 cara untuk melindungi anak anda
Perkongsian untuk Kanak-kanak Bebas Dadah. Diakses pada tahun 2020. Petua Pencegahan Dadah untuk Setiap Umur
Klinik Mayo. Diakses pada Oktober 2019. Ketagihan Dadah.
Institut Penyalahgunaan Dadah Kebangsaan - Apa itu ganja?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found