Termasuk Tumor Benigna, Ini Menyebabkan Fibroadenoma

, Jakarta - Ada banyak faktor yang boleh menjadi penyebab munculnya benjolan di payudara, salah satunya adalah fibroadenoma. Keadaan yang merangkumi tumor jinak adalah perkara biasa di payudara. Fibroadenoma atau fibroadenoma mamalia (FAM) muncul dalam bentuk bulat dan mempunyai konsistensi spongy dengan permukaan licin.

Benjolan yang muncul akibat penyakit ini umumnya mempunyai ukuran yang tidak terlalu besar, tetapi boleh berubah dan bertambah besar kerana mengandung. Selain itu, fibroadenoma biasanya tidak menyakitkan dan mudah bergerak ke sentuhan. Wanita berumur 15-35 tahun adalah yang paling mudah diserang penyakit ini.

Salah satu gejala khas dari keadaan ini adalah munculnya benjolan pada salah satu atau kedua-dua payudara. Biasanya, seseorang boleh mengalami satu atau lebih ketulan di payudara. Benjolan yang muncul juga mempunyai gejala, seperti tidak menyakitkan, berbentuk bulat dengan tepi benjolan yang jelas, mudah bergerak, dan terasa kenyal dan padat. Sekiranya anda menemui benjolan dan mengesyaki itu adalah gejala fibroadenoma, segera hubungi doktor anda untuk melakukan pemeriksaan dan mengetahui punca kemunculan benjolan tersebut.

Punca Fibroadenoma pada Payudara

Sehingga kini, masih belum diketahui dengan tepat apa punca kemunculan benjolan ini. Walau bagaimanapun, fibroadenoma sering dikaitkan dengan hormon pembiakan. Yang lain berpendapat bahawa keadaan ini berlaku sebagai tindak balas abnormal tubuh wanita terhadap hormon estrogen.

Dari segi ukuran, benjolan yang muncul dapat berubah ukuran, terutama semasa kehamilan. Benjolan juga dapat membesar ketika penghidapnya menjalani terapi penggantian hormon, tetapi dapat menyusut kembali ketika kadar pembiakan menurun.

Pada dasarnya, fibroadenoma yang menyerang payudara terbahagi kepada tiga jenis:

1. Fibroadenoma kompleks

Dalam keadaan ini, terdapat pertumbuhan sel yang sangat cepat. Dengan kata lain, perkembangan penyakit fibroadenoma boleh berlaku dengan cepat juga. Walau bagaimanapun, untuk mengenal pasti dan mendiagnosis fibroadenoma kompleks memerlukan analisis tisu dengan mikroskop atau biopsi.

2. Fibroadenoma remaja

Jenis fibroadenoma ini adalah yang paling biasa pada wanita berumur 10-18 tahun. Salah satu ciri keadaan ini adalah bahawa benjolan yang kelihatan mudah membesar, tetapi seiring berjalannya waktu, benjolan akan mula mengecut atau bahkan hilang.

3. Fibroadenoma besar

Seperti namanya, benjolan yang muncul akibat jenis fibroadenoma ini dapat membesar hingga 5 sentimeter. Benjolan yang terjadi akibat keadaan ini mesti segera dikeluarkan, kerana dapat menekan tisu payudara di sekitarnya.

Kerana penyebab sebenar fibroadenoma masih belum diketahui, jadi bagaimana mencegah pembentukan ketulan tidak dapat dipastikan. Oleh itu, sangat kerap dilakukan pemeriksaan dengan doktor. Tujuannya, untuk mengetahui perubahan yang berlaku pada payudara seawal mungkin. Oleh itu, risiko komplikasi dan keadaan yang lebih teruk dapat dicegah.

Selain berjumpa doktor, pastikan anda selalu melakukan pemeriksaan payudara sendiri. Ia juga dapat membantu mengesan dan mengesan perubahan pada payudara. Walau bagaimanapun, pastikan anda melakukan pemeriksaan ini 10 hari selepas hari pertama haid anda.

Ketahui lebih lanjut mengenai fibroadenoma dan gangguan payudara lain dengan meminta doktor di . Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan petua dan maklumat hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Waspada, ini adalah komplikasi yang boleh menyebabkan fibroadenoma
  • Ketahui perbezaan antara benjolan di payudara
  • Benjolan di Payudara Tidak Bererti Kanser