Adakah Semua Orang akan Menumbuhkan Gigi Bijaksana?

Jakarta - Gigi bijak adalah geraham ketiga yang tumbuh terakhir. Apabila tumbuh, gigi bijak sering menyebabkan kesakitan kerana ruang pertumbuhan yang terhad. Gigi bijaksana sudah ada sejak usia 12 tahun, tetapi hanya tumbuh sebagai orang dewasa dan berakhir pada usia 25 tahun.

Baca juga: Ibu perlu tahu, ini adalah fungsi utama gigi kebijaksanaan

Adakah Semua Orang Mempunyai Gigi Bijak?

Setiap orang akan tumbuh gigi bijaksana walaupun tidak semua merasa sakit. Sebilangan orang tidak menyedari pertumbuhan gigi kebijaksanaan, sementara yang lain menyedari kesakitan yang ditimbulkannya. Fakta yang unik adalah bahawa gigi kebijaksanaan tidak selalu tumbuh empat keping kerana terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi pertumbuhannya.

  • Masalah genetik. Berlaku apabila anda mempunyai ibu bapa dengan lengkungan rahang kecil dan gigi yang agak besar. Keadaan ini menjadikan ruang pertumbuhan gigi kebijaksanaan adalah terhad sehingga jumlahnya tidak lengkap.
  • Makan banyak makanan ringan. Kerana jenis makanan ini tidak merangsang pertumbuhan dan perkembangan lengkungan rahang.
  • Benih gigi bijaksana kedudukan salah , dengan itu menghalang pertumbuhannya dan berpotensi mengganggu pertumbuhan gigi lain. Ini sering menjadi penyebab kesakitan ketika gigi kebijaksanaan tumbuh.

Baca juga: Perlukah Gigi Bijak Diekstraksi?

Bagaimana Mencegah Kesakitan ketika Gigi Bijak Tumbuh?

Pemeriksaan berkala dengan doktor gigi, sekurang-kurangnya setiap enam bulan, dapat membantu mengesan pertumbuhan gigi bijak. Doktor gigi dapat menilai kedudukan dan lengkungan rahang sehingga dapat mengurangkan risiko kesakitan ketika gigi kebijaksanaan tumbuh. Selain kesakitan, gigi yang tumbuh secara tidak normal dapat menyebabkan pembengkakan sehingga beberapa orang perlu menjalani pembedahan kecil.

Supaya kesakitan ketika gigi bijak tumbuh tidak mengganggu aktiviti, atasi dengan cara ini.

1. Garam Garam Air

Satukan air suam dengan garam dan kacau hingga rata. Gargle air garam selama beberapa minit dan ulangi beberapa kali sehingga rasa sakit mereda.

2. Gunakan Mouthwash

Anda boleh menggunakan ubat kumur antiseptik untuk merawat radang gusi dan gigi. Jangan pilih-pilih kerana ubat kumur mengandungi bahan yang mempunyai fungsi yang berbeza. Sebilangan besar orang menggunakan ubat kumur yang mengandungi fluorida Untuk mengelakkan kerosakan gigi dan menguatkan enamel gigi.

Fungsi lain dari ubat kumur adalah membuat nafas segar. Sekiranya sakit kerana gigi palsu, pilih ubat kumur yang mengandungi: klorheksidin . Kandungan ini berfungsi dengan membunuh dan mencegah pertumbuhan bakteria yang menyebabkan keradangan.

3. Pemampat Ais

Letakkan pek ais di pipi di mana gigi bijak tumbuh sekurang-kurangnya 15-20 minit. Ulangi beberapa kali sehingga rasa sakit mereda. Kompres ais membantu mengatasi keradangan gusi dan gigi kerana pertumbuhan gigi kebijaksanaan.

4. Ambil ubat penahan sakit

Contohnya parasetamol atau ibuprofen. Ubat ini membantu melegakan kesakitan yang disebabkan oleh pertumbuhan gigi bijak. Sekiranya kesakitan tidak hilang, berbincanglah dengan doktor gigi anda. Ada kemungkinan doktor boleh menetapkan antibiotik yang mempercepat penyembuhan jangkitan.

Baca juga: Mengenal Impak, Gigi Bijak yang Tidak Boleh Berkembang

Gigi bijaksana yang tumbuh normal ke rongga mulut, berada dalam kedudukan yang baik, dan mempunyai lengkungan rahang yang mencukupi, biasanya tidak menyakitkan. Tetapi jika gigi kebijaksanaan anda kini tumbuh dan anda merasa sakit teruk, jangan ragu untuk berbincang dengan doktor anda . Anda boleh menggunakan aplikasi untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, segera muat turun aplikasinya di App Store atau Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found