Kepentingan Berkongsi dengan Orang Lain di Bulan Ramadhan

, Jakarta - Bulan Ramadhan dikenal sebagai bulan yang baik, sehingga banyak orang bersaing untuk menyebarkan kebaikan. Tidak sedikit orang yang memanfaatkan bulan Ramadan untuk berkongsi dengan orang lain untuk mencari ganjaran. Tetapi ternyata, perkongsian juga dapat memberikan manfaat untuk kesihatan tubuh, anda tahu!

Berkongsi boleh dilakukan dengan pelbagai cara, sama ada dengan wang, makanan, atau sukarela dalam kegiatan sosial. Bukan hanya kesihatan fizikal, melakukan kebaikan dan berkongsi dengan orang lain juga dapat memberi manfaat untuk kesihatan mental. Jadi, apa faedah sihat yang dapat diperoleh dari saling memberi pada bulan Ramadhan? Lihat perbincangan di bawah!

Baca juga: Inilah kelebihan berpuasa untuk kesihatan mental dan mental

Kongsi Manfaat Sihat

Berkongsi dengan orang lain dapat memberikan manfaat kesihatan, baik dari segi fizikal dan mental. Memberi pertolongan dikatakan dapat membantu menurunkan tekanan darah, menghindari kemurungan, anti stres, memberi kesan kesenangan kepada diri sendiri, untuk memanjangkan umur.

Pada bulan puasa, anda boleh mencuba mengisi masa dengan lebih baik. Ini bukan sahaja bermanfaat untuk penerima, tetapi juga untuk pemberi. Aktiviti sosial dapat merangsang otak dan meningkatkan perasaan bahagia. Sekiranya dilakukan secara berkala, ia pasti akan memberi kesan yang baik pada tubuh.

Salah satu faedah berkongsi adalah menjaga kesihatan mental. Sebabnya, ini dapat memberi rasa bahagia dan merangsang otak. Kajian yang diterbitkan di Sains Jurnal mendapati bahawa berkongsi dengan orang lain dan saling memberi akan memberi kesan langsung kepada organ otak.

Bahagian otak yang mendapat faedah daripada berkongsi secara langsung berkaitan dengan "pemprosesan ganjaran" . Sebenarnya, kesan perkongsian dikatakan hampir sama dengan yang diperoleh ketika seseorang makan makanan yang enak atau melakukan hubungan seks dengan pasangan.

Baca juga: Melatih Anak-anak Mengekalkan Emosi Semasa Berpuasa

Selain kesihatan mental, berkongsi dengan orang lain juga baik untuk menjaga kesihatan fizikal. Terdapat pelbagai faedah kesihatan yang dapat diperoleh dari perkongsian, termasuk:

1. Mengekalkan Tekanan Darah

Salah satu faedah yang dapat diperoleh daripada berkongsi adalah menjaga tekanan darah. Dengan cara itu, tekanan darah akan lebih terkawal sehingga dapat mengelakkan risiko darah tinggi atau tekanan darah tinggi. Selain itu, ia juga dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, termasuk serangan jantung.

2. Memanjangkan Hayat

Melakukan kebaikan kepada orang lain juga dapat meningkatkan kualiti hidup dan memanjangkan umur. Tetapi tentu saja, manfaat ini dapat diperoleh dengan gaya hidup yang sihat, seperti menghindari rokok, berolahraga secara teratur, dan memakan makanan yang sihat.

3. Meningkatkan Sistem Imun

Melakukan kebaikan sebenarnya dapat memberikan manfaat yang sihat untuk tubuh secara keseluruhan. Ini sebahagiannya kerana sistem ketahanan badan lebih terjaga. Kerana, dengan berkongsi dan saling membantu, risiko seseorang mengalami tekanan dan juga kemurungan akan menjadi lebih kecil. Apabila itu berlaku, minda akan menjadi lebih positif dan tentunya akan mempengaruhi kesihatan dan menjadikan seseorang itu kurang sakit.

Jadi bagaimana? Masih ragu-ragu untuk melakukan kebaikan di bulan yang menguntungkan ini? Terdapat banyak faedah yang boleh diperolehi dan sangat sukar untuk dilewatkan, anda tahu.

Baca juga: Cara Berkesan untuk Meringankan Tekanan Semasa Berpuasa

Sekiranya anda mempunyai aduan penyakit atau pertanyaan mengenai kesihatan semasa berpuasa, tanyakan kepada doktor di aplikasi tersebut hanya. Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan maklumat mengenai petua kesihatan dan puasa yang sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Mahu Beri? Inilah Otak Anda di 'Helper's High'.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada 2020. Pemberian Adalah Baik untuk Anda.
Yayasan Kesihatan Mental. Diakses pada tahun 2020. Melakukan kebaikan adakah kebaikan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found