Ikan Betta Suka Berjuang, Inilah Sebabnya

"Ikan Betta mempunyai sifat semula jadi untuk bertarung. Namun, tujuan untuk mempertahankannya tidak boleh diabaikan. Ikan betta adalah ikan teritorial, yang merupakan salah satu sebab ia akan melawan jika bertemu dengan ikan betta yang lain. Jangan sekali-kali meletakkan 2 ikan betta di satu tempat. "

, Jakarta - Ikan Betta atau juga dikenali sebagai ikan tempur adalah ikan berwarna-warni kecil yang berasal dari Asia Tenggara dan biasanya diperdagangkan sebagai binatang peliharaan. Orang di Thailand menyebutnya sebagai "pla kat", yang berarti "ikan keluhan". Walau bagaimanapun, tujuan sebenar memelihara ikan betta tidak boleh diabaikan.

Ikan betta jantan dikenali sebagai pejuang, agresif menyebarkan penutup insang mereka dan menggigit sirip lelaki lain (atau bahkan betina) yang terlalu dekat. Di alam liar, pertarungan hanya boleh berlangsung selama 15 minit, tetapi ikan betta yang dipelihara oleh orang di Thailand biasanya mampu bertarung berjam-jam. Jadi, apakah sebab sebenar ikan betta suka bertarung?

Baca juga: Jenis Makanan Ikan Betta untuk Sirip Cantik

Sebab Ikan Betta Suka Berjuang

Terdapat banyak sebab mengapa ikan kecil ini suka bertengkar antara satu sama lain. Tetapi sebenarnya, ada sejarah di sebalik mengapa ikan betta begitu agresif selama berabad-abad. Ikan betta pada mulanya ditemui di Asia Tenggara pada tahun 1800-an. Mereka dibawa dari habitat semula jadi mereka di sawah dan lopak, ke bandar oleh pemilik yang bekerja di ladang.

Melihat ikan betta yang bertarung menyebabkan banyak pemilik yang membiakkannya untuk berperang. Pergaduhan ikan betta menjadi semakin berleluasa sehingga pada waktu itu ada penguasa yang mengenakan cukai untuk mengatur pergaduhan ikan betta. Pertempuran genetik ikan betta yang dibuat oleh manusia masih wujud hingga kini.

Perlu diingat, ikan betta tidak akan selalu bertarung hingga mati. Mereka bahkan tidak akan mendekati titik itu, kecuali jika mereka dibesarkan secara selektif untuk bertarung atau terperangkap dalam akuarium atau bekas kecil tanpa tempat untuk bersembunyi dari ikan betta lain. Hal ini terutama berlaku untuk ikan betta splendens atau ikan betta yang paling sering dijual sebagai haiwan peliharaan.

Ikan betta jantan bertengkar satu sama lain kerana mereka sangat wilayah. Di alam liar, ikan betta memiliki meter sungai dan sawah untuk dilalui ketika bukan musim kering. Apabila seorang lelaki memasuki wilayah orang lain, kedua-duanya mungkin menunjukkan pencerobohan. Tetapi pergaduhan itu mungkin tidak berlaku dengan banyak ruang untuk disembunyikan.

Baca juga: Trend Memelihara Ikan Betta, Ketahui Cara Yang Betul untuk Menjaganya

Ikan betta jantan juga akan berjuang mendapatkan makanan. Ikan betta biasanya akan makan sebanyak yang disediakan oleh pemiliknya. Di alam liar, mereka harus memburu makanan untuk terus hidup. Dalam keadaan memburu, ketika dua lelaki bertemu, tidak ada teman seperti teman, tetapi hanya keperluan untuk menjaga makanan untuk bertahan hidup.

Jantan juga akan saling bertengkar untuk melindungi sarang dan telur. Apabila betta jantan siap mengawan, dia akan meniup banyak gelembung di permukaan air.

Setelah karya agungnya selesai, dia akan menunggu betta betina datang dan memberi perhatian. Segala ancaman terhadap peluangnya untuk menghasilkan semula akan mencetuskan naluri pertarungan dan perlindungannya.

Sementara itu, ikan betta betina umumnya kurang agresif daripada jantan, tetapi mereka masih boleh menjadi wilayah dan akan saling bertengkar. Biasanya, ikan betta betina akan menjadi agresif dengan betina lain, tetapi ini hanya berlaku sekali-sekala.

Baca juga:Ketahui 6 Jenis Ikan Betta yang Sesuai untuk Dijaga di Rumah

Ikan betta jantan dan betina juga akan saling bertengkar. Mereka tidak boleh ditempatkan di tempat yang sama kecuali semasa kawin dan dipisahkan segera setelah itu.

Biasanya betta betina akan memakan telur semasa bertelur, ketika itulah jantan akan mengejar dan mempertahankan diri dari tingkah laku ini. Jantan meletakkan telur di sarang dan menjaganya hingga menetas. Mereka akan melakukan apa sahaja untuk melindungi keturunan mereka.

Itulah yang perlu anda ketahui mengenai alasan ikan betta suka bertarung. Sekiranya anda seorang pemula dalam memelihara ikan betta, anda boleh berbincang dengan doktor haiwan anda melalui aplikasi tersebut tentang bagaimana menjaganya. Ayuh, cepat muat turunpermohonan sekarang!

Rujukan:

Bettafish.org. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Ikan Betta Berjuang?

Haiwan Peliharaan Antarabangsa. Diakses pada tahun 2021. Keindahan Betta

Sains Langsung. Diperoleh pada tahun 2021. Ikan Betta: Ikan Berjuang Siam yang Menyilaukan


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found