Ketahui lebih lanjut mengenai istilah "Man Flu"

Jakarta - Di Indonesia, istilah "flu" hanya diketahui, untuk menggambarkan penyakit pernafasan, yang ditandai dengan gejala demam, hidung berair, batuk, dan sakit otot. Namun, di barat, ada istilah " selesema lelaki ", Yang merujuk kepada seorang lelaki yang demam atau selesema, tetapi sepertinya dalam banyak kesakitan, seolah-olah berlebihan.

Istilah selesema lelaki timbul kerana penyakit ini boleh menyebabkan gejala yang teruk pada lelaki, berbanding wanita, sehingga sering dianggap sebagai keterlaluan. Kesudahannya, selesema lelaki bukan perkara buatan, anda tahu. Beberapa kajian telah membuktikan bahawa selesema lelaki memang ada.

Baca juga: Sudah Tahu Perbezaan Selsema dan Selsema? Cari di Sini!

Inilah Yang Dimaksudkan "Man Flu"

Istilah " selesema lelaki "Sudah ada dalam kamus Oxford dan Cambridge. Kamus Oxford mendefinisikan istilah ini sebagai reaksi berlebihan lelaki terhadap gejala selesema dan selesema. Ini dipercayai berkaitan dengan kekebalan lelaki yang berbeza dengan wanita.

Menurut hasil kajian yang dikeluarkan oleh Jurnal Perubatan Britain pada tahun 2017, bertajuk Ilmu Di Sebalik Selesema Manusia , inilah fakta mengenai selesema lelaki apa yang perlu difahami:

1. Berkaitan dengan Hormon Testosteron Lelaki

Punca selesema, baik pada lelaki dan wanita, sebenarnya sama, iaitu virus yang menjangkiti hidung, tekak, dan paru-paru. Walau bagaimanapun, pada lelaki, hormon testosteron dapat melemahkan tindak balas imun badan terhadap jangkitan virus.

Sebaliknya, estrogen hormon wanita sebenarnya membantu sistem imun melawan virus penyebab selesema. Inilah yang dipercayai menjadikan gejala selesema pada lelaki lebih parah daripada wanita.

2. Lelaki cenderung tidak berehat dengan segera

Pembinaan sosial sering meletakkan lelaki sebagai orang yang sukar dan tidak boleh lemah ketika mengalami penyakit kecil, seperti selesema. Akhirnya, lelaki cenderung untuk tidak berehat seketika dan menahannya selama mungkin. Sebaliknya, wanita cenderung untuk segera menghentikan aktiviti mereka dan berehat walaupun terdapat gejala selesema ringan.

Baca juga: Mengalami selesema, lakukan 5 perkara ini untuk mengubatinya

3. Lelaki Sembuh Lebih Lama

Masih dari hasil kajian yang sama, dengan memerhatikan selama 6 tahun, didapati bahawa lelaki pulih dari selesema lebih lama daripada wanita. Rata-rata, lelaki memerlukan 3 hari, dua kali lebih lama daripada wanita yang hanya memerlukan 1.5 hari. Kecenderungan lelaki untuk dimasukkan ke hospital kerana selesema juga lebih tinggi daripada wanita.

4. Vaksin Influenza Tidak Sangat Optimum pada Lelaki

Para penyelidik juga mendapati bahawa vaksin influenza cenderung mencetuskan tindak balas imun yang lebih maksimum pada wanita. Ini juga dipercayai disebabkan oleh testosteron hormon lelaki, yang mempunyai tindak balas imun yang rendah terhadap virus yang menyebabkan selesema, sehingga reaksi vaksinasi tidak optimal.

Itulah beberapa fakta mengenai selesema lelaki perlu tahu. Penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan di masa depan mengenai masalah selesema pada lelaki dan wanita. Namun, satu perkara yang pasti, jangan dipandang ringan selesema lelaki . Semasa mengalami simptom, walaupun masih ringan, segera berehat agar anda cepat sembuh.

Baca juga: Berikut adalah 7 Cara Mengatasi Gejala Selsema Awal

Sama seperti wanita dengan segera membataskan aktiviti mereka ketika mereka menghidap selesema, lelaki juga berhak melakukan perkara yang sama. Jangan terlalu terperangkap dalam pembinaan sosial yang mengatakan lelaki harus kuat. Telah terbukti bahawa penyakit yang sering dianggap ringan, seperti selesema, boleh menyebabkan gejala yang lebih teruk pada lelaki.

Jadi, jika anda selesema, berehat sebentar dan muat turun permohonan untuk berbincang dengan doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja. Di samping itu, penting untuk mengurangkan penyebaran selesema, dengan menutup mulut dan hidung ketika bersin dan selalu mencuci tangan dengan sabun dan air mengalir.

Rujukan:
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Adakah "selesema lelaki" benar-benar suatu perkara?
Jurnal Perubatan British. Diakses pada tahun 2020. Ilmu di sebalik "selesema lelaki".
Penjaga. Diakses pada tahun 2020. Berhenti menuduh lelaki berlebihan - 'selesema lelaki' memang ada, kata doktor.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found