5 Faktor Risiko untuk Osteoartritis

, Jakarta - Salah satu gangguan sendi yang sering diperhatikan adalah osteoartritis. Keadaan ini boleh menyebabkan sendi terasa kaku, sakit, dan bengkak. Sakit dan sakit akibat gangguan ini sering mempengaruhi sendi di tangan, lutut, pinggul, dan tulang belakang. Walaupun begitu, ada kemungkinan rasa sakit juga dapat menyerang bahagian badan yang lain.

Walaupun boleh berlaku pada sesiapa sahaja, osteoartritis lebih cenderung menyerang wanita daripada lelaki. Ini berlaku kerana struktur tulang wanita dikatakan lebih tipis daripada lelaki. Osteoartritis boleh menyebabkan tulang rawan penghidapnya perlahan-lahan patah. Tulang rawan adalah tisu penghubung yang lebat, lembut, dan elastik.

Tisu ini terletak di hujung sendi dan mempunyai fungsi melindungi bahagian-bahagian ini dari geseran yang berlaku akibat pergerakan. Kerosakan pada tulang rawan menjadikannya kasar, dan lama-kelamaan boleh menyebabkan tulang bertabrakan. Sekiranya itu berlaku, biasanya sendi akan terjejas dan mengalami hentaman.

Baca juga: Sakit Lutut Selalunya, Hati-hati Osteoartritis

Pada dasarnya, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena osteoartritis. Ada apa-apa?

1. Faktor Umur

Umur adalah salah satu faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami keadaan ini. Risiko osteoartritis lebih tinggi dan lebih cenderung menyerang wanita yang berusia lebih dari 50 tahun. Keadaan ini juga lebih cenderung berlaku pada wanita yang telah memasuki menopaus atau berhenti haid.

2. Berat

Selain usia, keadaan dan berat badan seseorang juga dapat meningkatkan risiko osteoartritis. Penyakit ini dikatakan lebih mudah menyerang orang yang mempunyai berat badan berlebihan atau gemuk. Ini berlaku kerana semakin besar berat badan seseorang, semakin tinggi beban pada sendi, sehingga risiko penyakit tulang menjadi lebih tinggi.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara Osteoporosis dan Osteoarthritis

3. Faktor Keturunan

Faktor genetik, atau keturunan, juga mempunyai kesan. Risiko penyakit ini boleh diwarisi secara genetik dari salah satu atau kedua ibu bapa. Dengan kata lain, orang yang mempunyai sejarah keluarga osteoartritis mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap penyakit ini.

4. Pernah Mengalami Cedera

Hati-hati, kecederaan pada sendi yang tidak ditangani dengan betul boleh menyebabkan penyakit lain, salah satunya adalah osteoartritis. Sebabnya, telah atau mengalami kecederaan pada sendi adalah faktor risiko penyakit ini. Selain itu, osteoartritis juga lebih cenderung berlaku pada orang yang sebelumnya telah menjalani prosedur pembedahan di sekitar sendi.

5. Aktiviti Fizikal

Tahap aktiviti fizikal seseorang sebenarnya juga mempengaruhi risiko penyakit tulang. Orang yang bekerja dan mempunyai aktiviti fizikal yang tinggi boleh menyebabkan tekanan yang tinggi pada titik tertentu secara berterusan. Itu kemudian meningkatkan risiko serangan penyakit tulang. Oleh itu, anda harus mengelakkan kebiasaan memaksa diri semasa dalam perjalanan, sehingga tulang dan sendi dilindungi dari gangguan.

Memenuhi pengambilan vitamin D dan kalsium yang diperlukan oleh tubuh untuk mengelakkan penyakit ini sebelum waktunya. Vitamin D dan kalsium adalah nutrien yang penting untuk menjaga kesihatan tulang dan sendi. Pengambilan vitamin dan kalsium dapat mengurangkan risiko osteoartritis dan osteoporosis, serta serangan penyakit tulang yang lain. Anda boleh mendapatkan pengambilan ini secara semula jadi dari makanan seperti susu, dan juga dari sinar matahari pagi.

Baca juga: 3 Pekerjaan Yang Boleh Meningkatkan Risiko Osteoartritis Anda

Memenuhi keperluan pengambilan kalsium dan vitamin untuk tubuh juga dapat dilakukan dengan mengambil vitamin dan makanan tambahan khas yang banyak dijual di pasaran. Untuk mempermudah, belanjakan suplemen vitamin D dan kalsium dalam aplikasi hanya. Anda juga boleh membeli ubat-ubatan dan produk kesihatan lain hanya dalam satu aplikasi. Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found