Ini adalah jenis pemeriksaan kesihatan yang tepat untuk wanita

Jakarta - Kesihatan tidak mengenal jantina. Lelaki dan wanita perlu mencegah semua penyakit yang mengganggu dengan mengambil pelbagai langkah berjaga-jaga. Mengekalkan diet untuk menjalani gaya hidup sihat adalah cara yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatan.

Bukan hanya itu, dari sudut perubatan, melakukan pemeriksaan kesihatan setiap tahun menjadi salah satu pencegahan penyakit yang boleh mengganggu kesihatan. Pemeriksaan kesihatan adalah pemeriksaan menyeluruh keadaan kesihatan dan badan. Dengan melakukan pemeriksaan kesihatan , semua penyakit dan gangguan kesihatan lebih mudah dikesan sejak awal.

Baca juga: Pengesanan Awal Kanser Payudara dengan Cara ini

Pemeriksaan kesihatan mesti dilakukan sekali setahun, terutama bagi anda yang berumur lebih dari 40 tahun. Dengan begitu, semua penyakit yang muncul atau timbul dapat diobati dengan segera sehingga tidak menimbulkan komplikasi.

Bagi lelaki, terdapat beberapa jenis peperiksaan yang tidak boleh dilewatkan. Begitu juga wanita, anda harus melakukan pemeriksaan ini ketika melakukan pemeriksaan kesihatan . Bagi wanita, pemeriksaan menyeluruh adalah salah satu perkara penting kerana wanita lebih mudah terkena beberapa penyakit.

1. Payudara

Kanser payudara adalah penyakit yang menakutkan bagi wanita. Jadi, setiap wanita wajib menjalani pemeriksaan payudara yang bertujuan untuk mengesan sebarang kelainan atau penyakit yang mengganggu kesihatan payudara pada masa akan datang. Bagi wanita berusia 20 hingga 39 tahun, tidak ada salahnya menjalani pemeriksaan payudara setiap tiga tahun sekali. Manakala wanita yang berumur lebih dari 40 tahun harus menjalani pemeriksaan ini setahun sekali.

2. Pap Smear

Kanser serviks adalah penyakit menakutkan kedua bagi wanita. PAP smear anda boleh lakukan untuk mencegah penyakit ini. Pemeriksaan ini disyorkan untuk wanita yang telah melakukan hubungan seks sekurang-kurangnya sekali setahun. Pemeriksaan ini dilakukan dengan mengambil sampel lendir serviks oleh doktor yang kemudian akan diperiksa melalui mikroskop untuk mendapatkan hasilnya. Proses pemeriksaan juga tidak menyakitkan, jadi wanita tidak boleh melewatkan pemeriksaan ini untuk menjaga kesihatan dan menghindari barah serviks.

3. Vaksin HPV

Biasanya, setelah melakukan PAP smear , wanita juga disarankan untuk menerima vaksin HPV. Vaksin ini bertujuan untuk mengurangkan bilangan barah serviks pada wanita. Vaksin HPV diberikan oleh remaja yang tidak pernah melakukan hubungan seks sehingga pencegahan dapat dilakukan.

Baca juga: 6 Jenis Kanser Paling Popular di Indonesia

4. Ultrasound

Pemeriksaan ultrabunyi biasanya dilakukan untuk mengesahkan keadaan rahim dan ovari seorang wanita. Biasanya, pemeriksaan ini dilakukan untuk melihat sama ada terdapat ketumbuhan pada bahagian tertentu atau tidak. Dengan cara itu, pengendalian dan pencegahan lebih mudah dilakukan.

5. X-ray dada

Biasanya sinar-X dada dilakukan untuk mencegah berlakunya penyakit di sekitar paru-paru dan jantung. Pengesanan awal sememangnya memudahkan untuk merawat dan merawat penyakit.

6. Pemeriksaan Makmal

Ujian makmal juga diperlukan untuk mengetahui keadaan tekanan darah, kadar gula darah, kadar kolesterol, fungsi hati dan ginjal. Sehingga jika penyakit tersebut telah dikesan, rawatan dapat dilakukan lebih awal agar penyakit ini tidak menimbulkan komplikasi kesihatan yang lain.

7. Pemeriksaan Kulit

Bukan hanya organ dalaman yang perlu diperiksa, kulit anda juga memerlukan perawatan dan pemeriksaan sehingga anda dapat menghindari beberapa penyakit yang dapat menyerang kulit anda, seperti barah kulit. Sekiranya anda mempunyai sejarah keluarga menghidap barah kulit dan sering mendapat pendedahan cahaya matahari secara langsung, tidak ada salahnya melakukan pemeriksaan kesihatan kulit di pakar dermatologi.

Jangan ragu untuk meminta maklumat mengenai pemeriksaan kesihatan . Anda boleh memilih doktor dan membuat janji temu dengan doktor di hospital yang sesuai dengan keperluan anda atau hampir dengan tempat tinggal anda . Anda juga boleh muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga: Untuk Tetap Sihat, Kakitangan Pejabat Memerlukan Pemeriksaan Perubatan


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found