Adakah Edema Pulmonari Berjangkit?

, Jakarta - Setiap orang memerlukan paru-paru untuk bernafas dan peranannya sangat penting untuk hidup. Paru-paru berfungsi sebagai tempat menukar oksigen dan mengusir karbon dioksida akibat bernafas. Salah satu penyakit yang boleh menyerang paru-paru adalah edema paru.

Edema paru adalah keadaan yang berlaku di paru-paru apabila terdapat lebihan cecair. Cecair terkumpul di kantung udara di paru-paru, jadi seseorang yang mengalaminya akan mengalami kesukaran bernafas. Pelbagai perkara boleh menyebabkan edema paru, termasuk radang paru-paru atau paru-paru basah, trauma pada dinding dada, jangkitan bakteria, dan berada di tempat tinggi.

Tidak semestinya asma, sesak nafas juga boleh menjadi gejala edema paru

Edema paru boleh berlaku secara tiba-tiba yang merupakan keadaan kecemasan perubatan yang memerlukan rawatan segera. Edema paru boleh membawa maut, tetapi itu tidak bermaksud tidak dapat disembuhkan. Sekiranya dikesan lebih awal dan dirawat dengan rawatan yang sesuai, keadaan ini dapat bertambah baik. Untuk itu, alangkah baiknya jika penghidapnya mengetahui gejala yang mungkin timbul. Antara lain adalah:

 • Susah bernafas.

 • Kulit kelihatan pucat.

 • Berpeluh berlebihan.

 • Selalunya berasa letih.

 • Terdapat bengkak di kaki.

 • Membuat suara semasa menghembus nafas (berdehit).

 • Peningkatan berat badan secara drastik.

Di samping itu, terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan seseorang menderita edema paru, salah satunya adalah masalah jantung. Walau bagaimanapun, penyakit ini boleh disebabkan tanpa orang yang mengalami masalah jantung terlebih dahulu. Edema paru kerana masalah jantung disebabkan oleh kesukaran mengepam darah, sehingga cairan di dinding saluran darah memasuki alveoli.

Ketahui 5 Ubat Semula jadi untuk Edema Pulmonari

Kemudian, Adakah Edema Pulmonari Berjangkit?

Sebab lain yang boleh membuat seseorang menderita edema paru adalah jangkitan dari virus. Jangkitan dengan virus ini boleh menyebabkan penyakit ini merebak kepada orang lain. Virus ini dapat merebak ketika seseorang yang mengidapnya batuk, sehingga virus menyebar ke udara. Di samping itu, virus boleh merebak ketika seseorang berkongsi makanan yang sama, sehingga virus itu melekat pada makanan.

Hati-hati, kesan edema paru pada wanita hamil

Faktor Risiko Edema Pulmonari

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami edema paru. Salah satunya adalah usia, iaitu seseorang yang agak tua lebih berisiko terkena edema paru. Mengalami penyakit di sekitar jantung, keadaan sistem saraf, embolisme paru, dan kecederaan paru-paru.

Rawatan Edema Pulmonari

Sekiranya anda sudah positif menghidap edema paru dengan gejala yang timbul, segera dapatkan rawatan perubatan. Rawatan pertama bagi penghidap edema paru diberikan oksigen melalui tiub oksigen. Selepas itu, perkara yang perlu dilakukan adalah mengurangkan tekanan pada saluran darah dengan memberi ubat diuretik dan ubat-ubatan yang mengandungi nitrat. Diuretik dapat berfungsi mengeluarkan cecair, sementara nitrat berfungsi melebarkan saluran darah.

Pencegahan Edema Pulmonari

Perkara yang dapat dilakukan untuk mencegah terjadinya edema paru adalah mencegah penyakit jantung yang mungkin menyerang anda, iaitu:

 • Bersenam selama kira-kira 30 minit setiap hari.

 • Makan makanan yang sihat dan jaga berat badan.

 • Mengekalkan tahap kolesterol dalam darah.

 • Berhenti merokok dan mengurangkan tekanan.

Itulah sedikit perbincangan mengenai sama ada edema paru boleh berjangkit atau tidak. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai edema paru, doktor dari sedia menolong. Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Anda juga boleh membeli ubat di aplikasi , dan pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found