Berikut adalah 8 Ciri Rakan Sekerja Beracun

, Jakarta - Bukan rahsia lagi bahawa rakan sekerja yang baik, profesional, hormat, dan terus memberikan aura positif membuat anda merasa selesa di pejabat. Sebenarnya, mempunyai rakan sekerja seperti ini dapat meningkatkan produktiviti, kesejahteraan, dan kebahagiaan.

Walau bagaimanapun, formula terbalik juga berlaku. Rakan sekerja beracun boleh memberi kesan pada kesihatan mental, memberikan tekanan negatif, dan mempengaruhi produktiviti. Jadi, apakah ciri-ciri rakan sekerja yang baik? beracun atau beracun?

Baca juga:Tidak bercuti, pekerja wanita lebih mudah mengalami tekanan

1. Suka memperkecilkan

Suka memperkecilkan orang lain adalah salah satu ciri rakan sekerja yang beracun . Tingkah laku mengecewakan ini sering menjengkelkan, malah boleh membuat anda sakit. Ingat, walaupun kedudukan rakan sekerja berada di atas, itu tidak bermaksud mereka berhak untuk dipandang rendah.

Rakan sekerja yang berada di atas tahap kami mungkin mempunyai pengalaman atau darjah yang lebih baik, tetapi itu tidak bermakna mereka lebih baik dalam segala hal. Ringkasnya, jika mereka memperlakukan anda secara tidak adil atau meremehkan, mereka adalah rakan sekerja beracun yang harus diperhatikan.

2. Kelakuan Buli

Ciri-ciri rakan sekerja yang beracun yang lain adalah tingkah laku sering membuli . Rakan sekerja yang suka membuli sering menindas, merendahkan, dan merendahkan orang lain di sekelilingnya. Mempunyai rakan sekerja yang suka membuli adalah menyusahkan, terutamanya apabila digabungkan dengan bos yang suka membuli. membuli . Lebih mengganggu dan sangat mengganggu, bukan?

3. Provokator

Sebagai tambahan kepada dua perkara di atas, rakan sekerja yang suka memprovokasi juga digolongkan sebagai rakan sekerja beracun. Hati-hati, provokator sering mencetuskan kekecohan kerana dia sering memukul mereka satu sama lain.

Bukan itu sahaja, kadang-kadang mereka juga suka menyebarkan gosip apabila sesuatu berlaku. Lebih buruk lagi, rakan sekerja yang menjadi provokator dapat memberikan cadangan negatif yang dapat menimbulkan kekecohan.

Baca juga:Hati-hati, 7 jenis kerja ini terdedah kepada sakit belakang

4. Tidak profesional

Ciri-ciri rakan sekerja yang beracun yang lain tidak profesional. Rakan sekerja yang tidak profesional sering membuat anda merasa terharu, letih, malah mengganggu produktiviti. Contohnya, selalu terlambat untuk perjumpaan, bergosip, bersikap kasar, atau tidak memandang serius pekerjaannya. Berhati-hatilah, pekerja atau bos yang beracun seperti ini boleh mempengaruhi produktiviti dan kebahagiaan anda.

5. Penghantar

Jenis utusan atau atasan jika ia dilakukan oleh bos, ia sebenarnya tidak menjadi masalah. Namun, ada juga rakan sekerja yang mempunyai kebiasaan memerintah. Biasanya, jenis ini mendapat kepercayaan pihak atasan untuk memberikan perintah umum kepada pekerja bawahan mereka.

6. Sentiasa Mengeluh

Mengeluh persekitaran kerja, atasan, atau pekerjaan adalah wajar. Walau bagaimanapun, adalah kisah yang berbeza jika rakan sekerja di sebelah anda sering mengeluh. Hati-hati, sifat rakan sekerja seperti boleh 'menghisap' masa, tenaga, atau bahkan kebahagiaan anda.

7. Buat Gosip dan Drama

Satu lagi sifat rakan sekerja beracun ialah mereka suka membuat gosip atau drama. Mereka suka menghabiskan masa kerja yang berharga untuk membincangkan masalah orang lain atau kehidupan peribadi.

Baca juga: Berhati-hati, Tekanan Tarikh Akhir Juga Boleh Membuat Tekanan

8. Tidak mahu bertanggungjawab

Jenis pekerja yang tidak mahu bertanggungjawab dan suka menyalahkan orang lain juga menjengkelkan dan menjengkelkan. Biasanya mereka melakukan tingkah laku ini untuk menyelamatkan diri. Pekerja ini akan bertindak seolah-olah dia tidak mempunyai kawalan terhadap apa sebenarnya tanggungjawabnya. Sebaliknya, mereka lebih suka menghabiskan masa dan tenaga menyalahkan orang lain daripada mencari jalan keluar untuk masalah tersebut.

Nah, bagi anda yang mengalami masalah kesihatan fizikal dan psikologi kerana bekerja di pejabat, anda boleh bertanya terus kepada doktor atau doktor psikologi melalui aplikasi tersebut. .

Sekiranya perlu, anda boleh memeriksa diri ke hospital pilihan. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital. Sentiasa ingat, menjaga kesihatan fizikal sama pentingnya dengan menjaga kesihatan mental.Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Enam Cara Pekerja Beracun Merosakkan Pasukan Kerja Hebat
Psikologi Hari Ini. Diperoleh pada tahun 2021. 5 Tanda Amaran dari Persekitaran Kerja Beracun
Tangga. Diakses pada tahun 2021. Sikap pekerja yang beracun: 5 tanda pekerja yang merosakkan