Mudah Keletihan, Waspadalah terhadap 7 Tanda Anemia yang Perlu Diatasi

Jakarta - Adakah anda pernah merasa lemah dan lesu tanpa henti? Walaupun anda berusaha bersemangat, badan anda tidak merasa anda mempunyai tenaga untuk bergerak atau melakukan aktiviti lain. Nah, anda perlu berhati-hati. Ini boleh menjadi tanda anemia yang perlu ditangani. mengikut Persatuan Hematologi AmerikaAnemia adalah keadaan di mana tahap sel darah merah (hemoglobin) rendah di dalam badan.

Hemoglobin kaya zat besi ini bertanggungjawab membawa oksigen dari paru-paru ke otak dan organ lain. Aliran oksigen yang lancar ini akan memudahkan tindak balas kimia dalam badan untuk menghasilkan tenaga. Oleh itu, jika badan kekurangan hemoglobin, tidak hairanlah jika anda merasa mudah letih.

Baca juga: 3 Fakta Mengenai Anemia Kekurangan Zat Besi dan Folat

Selain mudah letih, terdapat beberapa tanda anemia lain yang juga perlu anda perhatikan, iaitu:

1. Keletihan yang tidak berkesudahan

Sekiranya anda merasa letih sepanjang masa selama sebulan atau lebih, anda mungkin mempunyai jumlah sel darah merah yang rendah. Oleh itu, tenaga badan sangat bergantung pada pengoksidaan sel darah merah. Pendek kata, jika sel darah merah rendah, tahap pengoksidaan di bahagian badan akan menurun.

2. Sakit Dada

Keadaan ini boleh berlaku apabila hanya terdapat beberapa sel darah merah yang beredar di dalam badan anda. Jantung mesti bekerja lebih banyak untuk menggerakkan sel darah merah ke seluruh badan. Seperti yang dilaporkan Pencernaan PembacaInilah sebab mengapa dada anda akan terasa sakit. Kerana jantung akan berdegup lebih cepat, menyebabkan ketegangan di dada.

Baca juga: 5 Jenis Pengambilan Makanan untuk Penghidap Anemia

3. Sakit kepala

Orang yang mengalami anemia tidak akan jarang merasa sakit kepala secara berterusan. Kekurangan darah merah akan membuat otak kekurangan aliran oksigen, sehingga fungsinya tidak optimal.

4. Keradangan atau Sakit di Lidah

Tahap zat besi yang rendah di dalam badan juga akan menyebabkan masalah pada mulut, terutamanya lidah. Orang dengan lidah anemia akan menjadi pucat dan sedikit bengkak. mengikut Perpustakaan Perubatan Negara, kekurangan oksigen juga akan menyebabkan masalah pada lidah seperti bahagian badan yang lain. Biasanya, lidah orang yang mengalami anemia akan meradang atau sakit.

5. Mengidam

Salah satu gejala anemia yang sering diabaikan adalah keinginan untuk makan makanan tertentu. Adakah anda pernah mengalaminya? Umumnya gejala ini sering dijumpai pada wanita yang sedang hamil.

Biasanya, orang yang mengalami anemia cenderung menginginkan ketulan ais, gula-gula, baking soda, atau makanan lain. Menariknya, pakar belum mengetahui mengapa ini berlaku. Namun, menurut pakar dari University of Chicago, Amerika Syarikat, keinginan adalah tanda biasa orang yang mengalami anemia.

Baca juga: Termasuk Jenis Anemia, Apa itu Anemia Aplastik?

6. Kulit Pucat

Jangan berharap anda mempunyai kulit yang kelihatan sihat jika anda tidak mempunyai sel darah merah yang mencukupi. Kerana tanpa peranan zat besi dan vitamin B12, bekalan darah ke kulit akan berkurang. Hujungnya akan menjadikan warna kulit anda menjadi pucat, malah kelihatan kuning, anda tahu.

7. Sistem Imun Berkurang

Bahan antibodi tidak akan dihasilkan secara optimum sekiranya tubuh kekurangan nutrien seperti zat besi. Oleh itu, penghidap anemia cenderung mempunyai sistem imun suboptimal. Orang yang mengalami anemia juga rentan terhadap beberapa penyakit, seperti batuk, selsema, atau jangkitan kulit.

Itulah beberapa tanda anemia yang perlu diperhatikan. Agar anemia tidak menyebabkan masalah kesihatan yang lain, anda harus mendapatkan nasihat daripada pakar untuk mengatasinya. Anda boleh bercakap mengenai anemia dengan doktor anda di masa lalu berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja. Ini juga memudahkan anda membeli ubat, vitamin, dan produk kesihatan lain yang diperlukan untuk merawat anemia.

Rujukan:
Persatuan Hematologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. Anemia.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Memahami Gejala Anemia.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Anemia.
Kerani Pediatrik, Universiti Chicago. Diakses pada tahun 2020. Anemia.
Pencernaan Pembaca. Diakses pada tahun 2020. 10 Gejala Anemia Senyap yang Tidak Harus Anda Abaikan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found