Bolehkah Meningitis Disembuhkan Dengan Pembedahan?

, Jakarta - Keradangan adalah salah satu masalah yang boleh terjadi pada badan. Beberapa bahagian badan yang mengalami masalah ini mungkin tidak menyebabkan sesuatu yang berbahaya, terutamanya jika ia berlaku di otak. Salah satu penyakit radang otak adalah meningitis. Yang mesti diketahui adalah cara yang betul untuk merawat meningitis. Namun, adakah pembedahan itu salah satunya? Baca ulasan di sini!

Rawatan Meningitis dengan Pembedahan, Adakah Mungkin?

Meningitis adalah keradangan membran pelindung yang mengelilingi otak dan saraf tunjang, juga dikenal sebagai meninges. Gangguan ini disebabkan oleh jangkitan virus, bakteria, jamur, terhadap reaksi terhadap ubat-ubatan tertentu, serta kerengsaan kimia pada membran. Keradangan yang berlaku boleh menyebabkan kerosakan pada otak dan saraf tunjang jika tidak dirawat dengan segera.

Baca juga: Berikut adalah 5 Jenis Meningitis yang Mesti Anda Ketahui

Sekiranya meningitis yang terjadi disebabkan oleh bakteria, penyebaran jangkitan juga memasuki aliran darah, sehingga berpotensi berkembang menjadi septikemia atau keracunan darah. Meningitis dan septikemia kadang-kadang disebut sebagai penyakit meningokokus. Sebelum penyebaran menjadi lebih teruk, ada baiknya melakukan rawatan awal. Namun, bolehkah pembedahan menjadi rawatan meningitis?

Untuk rawatan meningitis dengan cara pembedahan, ini biasanya dilakukan sekiranya masalah itu timbul menyebabkan hidrosefalus. Rawatan pembedahan yang dapat dilakukan adalah implantasi tiub kecil untuk mengeluarkan lebihan cairan dari otak, yang juga dikenal sebagai menjerit .

Sebenarnya, rawatan yang paling berkesan untuk meningitis adalah dengan antivirus dan antibiotik. Ini dilakukan sehingga penyebabnya dapat ditentukan. Nah, inilah pembahagian rawatan untuk keradangan lapisan otak mengikut penyebabnya:

1. Meningitis Kerana Bakteria

Seseorang yang mempunyai meningitis yang disebabkan oleh bakteria harus mendapat rawatan segera dengan antibiotik intravena dan kadang-kadang kortikosteroid. Ini dapat memastikan pemulihan yang lebih cepat serta mengurangkan risiko komplikasi, seperti pembengkakan otak dan kejang. Jenis antibiotik bergantung pada jenis bakteria yang menyebabkannya. Di samping itu, doktor boleh membuang resdung yang telah dijangkiti.

Baca juga: Termasuk Berbahaya, Inilah Cara Mendiagnosis Meningitis

2. Meningitis Kerana Virus

Yang perlu diketahui ialah antibiotik tidak dapat menyembuhkan meningitis yang disebabkan oleh virus. Gangguan ini biasanya bertambah baik dengan sendirinya dalam beberapa minggu. Dalam kes ringan, rawatan meningitis yang dapat dilakukan adalah lebih banyak berehat di tempat tidur, pengambilan cecair yang mencukupi, dan mengambil ubat penghilang rasa sakit bebas untuk mengurangkan demam dan melegakan sakit badan. Doktor anda mungkin menetapkan kortikosteroid untuk mengurangkan pembengkakan di otak, serta antikonvulsan untuk mengawal kejang ketika ia berlaku.

Selain itu, rawatan antijamur adalah cara yang paling tepat untuk mengatasi masalah yang disebabkan oleh jamur ini, disertai dengan kombinasi antibiotik yang dapat merawat meningitis tuberkulosis. Walau bagaimanapun, semua ubat ini boleh memberi kesan sampingan yang serius, jadi rawatan dapat ditangguhkan sehingga ditentukan sepenuhnya apakah penyebabnya adalah jamur.

Sekiranya meningitis tidak berjangkit disebabkan oleh reaksi alergi atau penyakit autoimun, ia boleh dirawat dengan kortikosteroid. Dalam beberapa kes, gangguan ini tidak memerlukan rawatan kerana keadaannya dapat sembuh dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, meningitis yang berkaitan dengan barah memerlukan rawatan dalam bentuk terapi untuk jenis tertentu.

Itulah perbincangan mengenai rawatan meningitis yang biasa dilakukan. Sekiranya anda didiagnosis dengan gangguan keradangan pada lapisan otak, ada baiknya anda menentukan penyebabnya. Dengan cara itu, rawatan yang betul dapat dilakukan agar tidak mengambil ubat yang salah yang membawa kepada kesan yang lebih teruk.

Baca juga: Fakta Meningitis, Penyakit yang Dialami oleh Glenn Fredly

Sekiranya anda ingin memastikan gejala yang anda rasakan benar-benar disebabkan oleh meningitis atau tidak, pemeriksaan pasti perlu dilakukan. Dengan melalui aplikasi , anda boleh membuat pesanan di hospital untuk pemeriksaan fizikal untuk mengetahui gangguan yang berlaku. Cukup muat turun permohonan , anda boleh mendapatkan semua kemudahan dalam mengakses kesihatan!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Meningitis.
Otak dan Putar. Diakses pada tahun 2021. Meningitis.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found