Kekerapan Ideal Mengubah Seluar Dalam

, Jakarta - Menurut tinjauan yang dilakukan oleh pengeluar pakaian dalam Tommy John , menyatakan bahawa 45 peratus orang memakai seluar dalam yang sama dua hari atau lebih. Kekerapan ideal menukar seluar dalam anda adalah sekali sehari bergantung pada seberapa aktif anda.

Sekiranya anda berpeluh dengan mudah, setiap kali anda merasa lembap, ada baiknya menukar pakaian dalam anda. Seluar dalam yang terlalu lama boleh mencetuskan pertumbuhan bakteria jahat dan kerengsaan. Untuk menjaga kesihatan, bukan hanya menggantinya setiap hari, anda juga disarankan untuk menukar koleksi seluar dalam anda setiap 6 bulan -1 tahun.

Seluar Dalam dan Kesihatan

Setiap orang mempunyai mikroorganisma semula jadi di dalam badan mereka yang disebut mikroba flora. Mikroorganisma inilah yang menyebabkan pakaian berbau busuk setelah memakainya lama.

Seperti pakaian, seluar dalam yang tidak diubah lama untuk mencetuskan penumpukan bakteria. Jumlah pertumbuhan terkumpul bergantung pada aktiviti yang dijalankan secara peribadi. Berpeluh banyak pada hari yang panas atau semasa bersenam akan meningkatkan populasi bakteria.

Selain pertimbangan yang dijelaskan di atas, anda juga disarankan untuk tidak memakai pakaian dalam yang sudah usang atau sudah dipakai selama bertahun-tahun. Menurut Philip Tierno, profesor mikrobiologi dan patologi di Universiti New York, mencuci seluar dalam tidak selalu membersihkannya.

Baca juga: Seluar Dalam Ketat Menjadikan Selulit, Betulkah?

Terdapat banyak bakteria yang tersisa di pakaian termasuk seluar dalam dan ini boleh membahayakan kawasan intim anda. Sekiranya anda tidak ingat lagi ketika anda pertama kali membeli seluar dalam, bentuknya sudah, getah longgar, dan warnanya tidak lagi jelas, ini adalah tanda bahawa sudah waktunya untuk membeli stok baru.

Membeli seluar dalam secara berkala bukan hanya merupakan usaha untuk menerapkan gaya hidup sihat tetapi juga menyokong sistem emosi dengan meningkatkan keyakinan diri dan keselesaan.

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Persatuan Psikologi British , menyebut bahawa memakai seluar dalam tertentu dapat membangkitkan citra diri yang positif dan membuat seseorang yakin. Ini benar terutamanya bagi wanita.

Petua Mencuci Seluar Dalam

Sekiranya selama ini anda melihat seseorang atau kenalan yang ketika mencuci pakaian memisahkan pakaian biasa dari seluar dalam dan menganggapnya terlalu banyak, sebenarnya tindakan ini disyorkan.

Seluar dalam harus dibasuh sendiri, supaya tidak ada pemindahan bakteria. Bagaimana cara mencuci seluar dalam yang disyorkan?

  1. Seluar dalam dari pakaian lain.
  2. Seluar dalam kering dengan api kecil selama 30 minit selepas mencuci. Ini akan mengurangkan jumlah bakteria yang terkumpul pada seluar dalam selepas mencuci.
  3. Anda juga boleh menyetrika seluar dalam anda untuk membunuh bakteria.
  4. Jangan campurkan seluar dalam dengan seluar dalam ahli keluarga lain yang sakit. Ini sangat penting untuk mengelakkan jangkitan bakteria.

Baca juga: Adakah benar bahawa kulit kering lebih mudah dijangkiti?

Oleh kerana ia digunakan di bahagian intim badan, penjagaan pakaian dalam juga memerlukan masa lebih banyak berbanding yang lain. Pemilihan bahan seluar dalam juga perlu dipertimbangkan. Bahan-bahan tertentu mungkin kelihatan menarik tetapi sebenarnya boleh merengsakan kulit.

Sekiranya anda memerlukan nasihat dan maklumat mengenai kesihatan pembiakan, anda boleh bertanya melalui aplikasi tersebut . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Rujukan:
hari ini.com. Diakses pada tahun 2020. Rahsia keluar: Banyak orang tidak menukar seluar dalam mereka setiap hari.
Persatuan Psikologi British. Diakses pada tahun 2020. Psikologi Seluar Dalam.
Metro co.uk. Diakses pada tahun 2020. Banyak orang tidak menukar seluar dalam mereka setiap hari.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found