Tidak malas, remaja lebih kerap terkena sindrom Sleeping Beauty

, Jakarta - Tidur adalah perkara biasa yang harus dilakukan ketika badan letih, misalnya selepas melakukan aktiviti. Biasanya, manusia memerlukan sekitar 7-8 jam tidur pada waktu malam untuk memulihkan tenaga. Tetapi bagaimana jika seseorang tidur berterusan untuk jangka masa yang panjang?

Tidur secara berterusan untuk jangka masa yang panjang boleh menjadi tanda seseorang mengalami sindrom puteri tidur kecantikan tidur . Dari segi perubatan, keadaan ini juga dikenali sebagai Sindrom Kleine-Levin (KLS). Sleeping Beauty Syndrome adalah gangguan neurologi yang jarang berlaku yang menyebabkan penghidapnya mengalami tidur yang berlebihan. Akibatnya, orang yang mengalami gangguan ini sering disalah anggap sebagai malas. Untuk lebih jelas, lihat tinjauan sindrom puteri tidur dalam artikel berikut!

Baca juga: Fakta-fakta Ini Mengenai Gangguan Tidur Yang Perlu Anda Ketahui (Bahagian 1)

Mengetahui Sindrom Kecantikan Tidur dan Faktor Risikonya

Gejala khas Sindrom Kecantikan Tidur adalah hipersomnia, iaitu keadaan di mana seseorang tidur berlebihan. Orang dengan keadaan ini dikatakan dapat tidur lebih dari 20 jam sehari, bahkan berhari-hari. Keadaan ini boleh mempengaruhi sesiapa sahaja, tetapi risikonya dikatakan lebih tinggi pada remaja. Kesan kemalasan mungkin muncul, tetapi sebenarnya pola tidur yang panjang ini terjadi kerana ada yang tidak kena pada tubuh penghidapnya.

Gejala tidur berlebihan biasanya akan berlangsung selama beberapa hari atau bulan. Walau bagaimanapun, keadaan ini secara amnya akan bertambah baik dan penghidapnya dapat kembali ke aktiviti dengan corak tidur yang normal. Sehingga masa itu puteri tidur muncul kembali dan menyebabkan orang itu tidur lama.

Gejala sindrom ini boleh berlaku kerana kekurangan bekalan darah ke bahagian otak. Sukar untuk diramalkan bila gejala Sindrom Kecantikan Tidur akan muncul. Kerana gejala boleh datang dan hilang, bahkan tidak muncul selama berbulan-bulan hingga akhirnya berulang.

Baca juga: Fakta Gangguan Tidur Ini Yang Perlu Anda Ketahui (Bahagian 2)

Malangnya, sehingga kini masih belum diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan keadaan ini muncul. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang sering dikaitkan. Sleeping Beauty Syndrome dikatakan berlaku kerana gangguan pada beberapa bahagian otak, iaitu hipotalamus dan thalamus. Kedua-dua bahagian otak berperanan mengatur selera makan, suhu badan, dan pola tidur.

Sindrom ini juga dipercayai berkaitan dengan keturunan dan sejarah penyakit autoimun. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikan ini. Selain tempoh tidur yang berlebihan, gangguan ini juga disifatkan oleh sering mengalami rasa mengantuk yang luar biasa, kesukaran mengawal keinginan untuk tidur, dan kesukaran untuk bangun pada waktu pagi.

Orang yang mengalami gangguan ini juga akan mengalami gejala lain, seperti disorientasi persekitaran, mudah marah dan mudah marah, halusinasi, selera makan berlebihan, keletihan, dan merasa bingung ketika bangun dari tidur. Dalam tempoh Sleeping Beauty Syndrome, penghidapnya kadang-kadang bangun untuk pergi ke bilik mandi atau makan, kemudian kembali tidur.

Berita buruknya adalah bahawa remaja dengan gangguan ini terdedah kepada masalah mental, terutamanya setelah episod tidur panjang berakhir. Sleeping Beauty Syndrome boleh menyebabkan penderita mengalami gejala gangguan mood hingga kemurungan. Ini timbul kerana perasaan kesal kerana tidak dapat mengingati perkara yang berlaku semasa tidur yang lama.

Baca juga: 3 Gangguan Tidur Sering Dialami oleh Orang yang berumur 20-an

Mengalami gejala Sindrom Kecantikan Tidur atau penyakit lain? Sekiranya ragu-ragu, cuba sampaikan simptomnya dan tanyakan kepada doktor dalam permohonannya . Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Sindrom Kleine-Levin.
NINDS DI SINI. Diperoleh pada tahun 2020. Halaman Maklumat Sindrom Kleine-Levin.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apakah itu Sindrom Kleine-Levin (KLS ??
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Sindrom Kleine-Levin.