6 Latihan untuk Meminimumkan Risiko Gagal Jantung

, Jakarta - Jantung adalah salah satu organ penting yang bertanggungjawab menyebarkan darah ke semua tisu dan organ. Dengan setiap degupan, jantung mengepam darah beroksigen ke sistem peredaran darah. Semakin kuat hati, semakin baik melaksanakan tugasnya. Sebaliknya, semakin lemah jantung, semakin berisiko mengalami pelbagai gangguan, yang tidak menolak kemungkinan kegagalan jantung.

Kegagalan jantung adalah keadaan apabila jantung tidak dapat berfungsi dengan optimum. Keadaan ini agak serius, kerana otot jantung, yang berfungsi mengepam darah, perlahan-lahan akan melemah dan menjadi kaku.

Gagal jantung mempunyai 2 jenis, iaitu kiri dan kanan. Orang yang mengalami kegagalan jantung kiri biasanya akan mengalami gejala seperti sesak nafas dan badan terasa lemah, sementara kegagalan jantung kanan dicirikan oleh pembengkakan anggota badan, seperti lengan dan kaki.

Namun, kegagalan jantung dapat dicegah dengan menjaga diet yang sihat dan melakukan senaman secara teratur. Persatuan Jantung Amerika (AHA) juga mengesyorkan melakukan sekurang-kurangnya 150 minit senaman sederhana seminggu, yang bermaksud sekitar 30 minit sehari. Beberapa jenis senaman berikut dapat membantu menguatkan dan menjaga kesihatan jantung.

1. Senamrobik

Senamrobik adalah jenis senaman yang menggunakan kumpulan otot yang besar. Bentuk latihan kecergasan fizikal ini dapat menguatkan jantung dan paru-paru. Selain itu, senamrobik juga dapat meningkatkan kemampuan tubuh menggunakan oksigen.

Sekiranya dilakukan secara berkala, senamrobik dapat membantu menurunkan kadar jantung dan tekanan darah, serta meningkatkan pernafasan. Bentuk latihan aerobik yang dapat dilakukan adalah berjoging, berjalan santai, lompat tali, aerobik air, aerobik impak yang rendah , basikal ( luaran atau statik), mendayung, dan menari.

2. Tai Chi

Tai chi adalah sukan Cina yang berasaskan seni mempertahankan diri. Bentuk latihan kecergasan fizikal ini menggabungkan pergerakan perlahan badan yang berirama, dengan pernafasan dan tumpuan yang mendalam. Para pakar mendedahkan bahawa melakukan tai chi secara rutin sangat baik untuk kesihatan minda dan tubuh, termasuk kesehatan jantung.

3. Regangan

Regangan atau peregangan sebenarnya bukan jenis senaman, tetapi senaman kecergasan ringan yang boleh dilakukan kapan saja dan di mana sahaja. Walaupun agak ringan, pergerakan regangan yang dilakukan secara berkala dapat membantu mencegah kecederaan dan ketegangan otot, meningkatkan kelenturan, dan menyuburkan jantung. Regangan selama 15 minit setiap pagi dapat membantu badan anda lebih bersedia untuk melakukan aktiviti.

4. Yoga

Yoga adalah sukan yang menggabungkan latihan regangan, pernafasan dan relaksasi. Semua teknik ini bermanfaat untuk jantung. Berlatih yoga secara berkala dapat membantu mengurangkan tekanan (faktor risiko utama penyakit jantung) dan mengurangkan risiko kegagalan jantung.

5. Amalan Selang

Latihan selang waktu boleh dibilang adalah pilihan senaman terbaik untuk mencegah penyakit jantung, diabetes, menurunkan berat badan, dan meningkatkan kecergasan. Cuba gabungkan senaman intensiti tinggi dengan tempoh pemulihan aktif yang lebih lama. Contohnya, berjalan dengan kadar normal selama 3 minit dan kemudian berjalan lebih cepat selama 1 minit. Dengan melakukan senaman ini, degupan jantung akan naik dan turun mengikut pergerakan badan. Kebaikannya? Meningkatkan fungsi saluran darah, menguatkan jantung, membakar kalori, dan menjadikan tubuh lebih cekap membersihkan gula dan lemak dari darah.

6. Mengangkat Berat

Latihan ini sebenarnya merupakan satu lagi bentuk latihan interval, kerana ia menaikkan hati anda semasa repetisi dan menurunkannya semasa perubahan yang ditetapkan. Dengan menangani setiap tuntutan yang ditempatkan di jantung dengan berkesan, otot yang kuat akan meringankan beban keseluruhan jantung. Oleh itu, gunakan berat bebas yang dapat melibatkan banyak otot dan inti anda, kemudian membina keseimbangan.

Itulah sedikit penjelasan mengenai jenis senaman yang dapat meminimumkan risiko kegagalan jantung. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai keadaan ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda di aplikasi , melalui ciri Hubungi Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

Baca juga:

  • Ini adalah perbezaan antara kegagalan jantung dan serangan jantung
  • Sakit Diabetes, Berhati-hati dengan Gagal Jantung
  • Bukan Hanya Orang Dewasa, Bayi Boleh Mengalami Gangguan Jantung

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found