Ini adalah Makanan Meningkatkan Darah untuk Mencegah Anemia

, Jakarta - Ingin mengetahui gambaran mengenai kes anemia di peringkat global? Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kira-kira 42 peratus kanak-kanak di bawah umur 5 tahun, dan 40 peratus wanita hamil di seluruh dunia mengalami anemia. Cukup banyak, bukan?

Malangnya, masih banyak orang yang memandang rendah anemia. Sebenarnya, jika tidak dicegah atau dirawat seawal mungkin, anemia dapat menurunkan daya tahan tubuh dan mengganggu aktiviti harian. Jadi, bagaimana mencegah anemia? Apakah makanan penguat darah untuk mencegah anemia?

Baca juga: Orang yang berpotensi terjejas oleh Anemia kekurangan zat besi dan folat

1. Sayuran Daun Hijau

Sayuran berdaun hijau, terutama yang gelap, adalah salah satu makanan penambah darah yang mengandungi zat besi. bukan heme ). Ada berbagai jenis sayuran hijau yang dapat dimakan untuk mencegah atau mengatasi anemia. Contohnya termasuk bayam, kubis, chard Swiss, atau kangkung.

Selain itu, terdapat juga lobak Swiss, sayur collard yang mengandungi asid folik. Ingat, kekurangan pengambilan folat dalam badan boleh mencetuskan anemia kekurangan folat (sejenis anemia). Anda juga boleh makan buah sitrus, kacang, dan biji untuk mendapatkan pengambilan asid folik tambahan.

2. Daging dan Unggas

Selain sayur-sayuran berdaun hijau, makanan penambah darah lain yang dapat dimakan adalah daging dan unggas. Semua daging dan unggas mengandungi besi heme (hemoglobin haiwan). Walau bagaimanapun, daging merah, domba, dan daging rusa adalah sumber terbaik. Sementara ayam atau ayam mempunyai jumlah zat besi yang lebih rendah.

Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, makan daging atau unggas dengan menggabungkannya dengan zat besi bukan heme, seperti sayur-sayuran berdaun hijau, dan buah-buahan yang kaya dengan vitamin C untuk meningkatkan penyerapan zat besi.

3. Hati

Sebilangan orang mungkin enggan memakan makanan seperti hati. Sebenarnya, hati mengandungi zat besi dan asid folik yang sangat tinggi. Selain hati, beberapa jeroan kaya zat besi lain adalah jantung, ginjal, dan lidah sapi.

Baca juga: Ketahui Lebih Lanjut mengenai Anemia pada Janin

4. Makanan Laut

Makanan penambah darah lain yang boleh dicuba adalah makanan laut . Ingin tahu makanan laut yang kaya dengan zat besi? Sangat beragam, mulai dari kerang seperti tiram, ketam, atau udang. Terdapat juga pelbagai ikan kaya zat besi seperti ikan salmon, tuna, dan baronang.

5. Kacang dan Biji-bijian

Selain jenis makanan di atas, kacang dan biji kaya dengan zat besi. Anda boleh mendapatkan pengambilan zat besi dari kacang ginjal, kacang kedelai, kacang polong, kacang pinto, atau kacang polong. Sementara itu, biji-bijian yang boleh dicuba, misalnya, seperti biji rami atau biji bunga matahari.

Jadi, bagaimana anda berminat untuk mencuba makanan di atas untuk mencegah anemia?

Perhatikan Gejala yang Muncul

Gejala anemia cukup bervariasi, itulah gejala yang timbul pada penderita dapat bervariasi. Nah, berikut adalah gejala anemia yang dapat dialami oleh penghidapnya:

 • Tubuh lebih kerap merasa lemah atau letih atau ketika bersenam.
 • Sentiasa berasa mudah marah.
 • Sakit kepala.
 • Menghadapi masalah untuk menumpukan perhatian atau berfikir.

Baca juga: Ini adalah jenis anemia yang merupakan penyakit keturunan

Apabila anemia bertambah buruk, gejala dapat berkembang menjadi:

 • Biru hingga putih di mata.
 • Kuku menjadi rapuh.
 • Lidah sakit.
 • Susah bernafas.
 • Terdapat keinginan untuk memakan ketulan ais, kotoran, atau benda lain yang bukan makanan (keadaan ini juga dikenali sebagai "pica").
 • Warna kulit pucat.
 • Pening ketika berdiri.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Pelan Diet Terbaik untuk Anemia
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Memahami Anemia - Asasnya.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit & Keadaan. Anemia.
WHO. Diakses pada tahun 2020. Anemia

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found